老人家膝蓋痛 & 頸椎痛

katf123
|
家中老人家最近有呢2種痛? 請教大家有咩方法解決? 保健產品? 運動或輔助工具?
hfho17
|
要先了解是退化引至痛, 定有其他問題? 我家"大朋友"只是年紀漸長, 骨質流失快, 大半年前開始食保健品舒緩痛症及保養住, 現在尚可
katf123
|
hfho17 發表於 17-10-10 17:31
要先了解是退化引至痛, 定有其他問題? 我家"大朋友"只是年紀漸長, 骨質流失快, 大半年前開始食保健品舒緩痛 ...

我家老友記已79歲, 應該多數是退化呢!
hfho17
|
katf123 發表於 17-10-10 17:37
我家老友記已79歲, 應該多數是退化呢!

舒緩關節痛,同補鈣首要
katf123
|
hfho17 發表於 17-10-10 17:44
舒緩關節痛,同補鈣首要

請教如何補鈣? 買鈣片或是其他食品? 他現時食葡萄糖胺加軟骨素,是否需要再加其他?
Jessie688
|
頸椎唔清楚. 膝蓋痛有可能係退化, 或者腰有事都未定. 西醫可幫患者照x ray. 如果係退化嚴重, 西醫可能會提議換膝蓋, 如唔太嚴重, 西醫多數只比止痛藥, 咁可試下睇中醫骨傷科, 醫師會利用針灸/拔罐/推拿等治療, 有個護士朋友話可以試下食葡萄糖胺, 但最少要食3個月先見效. 腰有事引起嘅膝蓋痛, 好似係要打針, 我唔太清楚.
katf123
|
Jessie688 發表於 17-10-10 17:54
頸椎唔清楚. 膝蓋痛有可能係退化, 或者腰有事都未定. 西醫可幫患者照x ray. 如果係退化嚴重, 西醫可能會提 ...

他沒有說要痛, 只說行得耐腳會疲倦, 間中膝蓋痛。 最近就是頸後痛, 有時覺得梗緊有時痛, 睡醒又沒事了。所以請教一下大家的經驗。
hfho17
|
katf123 發表於 17-10-10 17:50
請教如何補鈣? 買鈣片或是其他食品? 他現時食葡萄糖胺加軟骨素,是否需要再加其他?
...

pm你參考
katf123
|
hfho17 發表於 17-10-10 18:00
pm你參考

收到
AliciaLuco
|
katf123 發表於 17-10-10 17:03
家中老人家最近有呢2種痛? 請教大家有咩方法解決? 保健產品? 運動或輔助工具?
...

膝蓋痛是可以搵醫生打針的,減少膝蓋磨擦,不過打開年年都要去補針,奶奶都有打,停左就都唔順。
至於頸,建議你去睇下醫生,我地有睇開一個非常好的在尖沙咀。
katf123
|
AliciaLuco 發表於 17-10-17 10:56
膝蓋痛是可以搵醫生打針的,減少膝蓋磨擦,不過打開年年都要去補針,奶奶都有打,停左就都唔順。
至於頸, ...

多謝分享! 有需要問你取資料
MM2005
|
問醫生意義好d喎
FoodPanda
|
...

可以問問脊椎科醫師
whatup
|
食魚油有幫助
hudsonchui
|
...

問下家庭醫生好d
咩都唔識
|
中醫推拿或針灸可能有小許幫助
katf123
|
whatup 發表於 17-10-28 01:55
食魚油有幫助

謝謝
katf123
|
明白。 多謝大家的分享
Rainchan520
|
katf123 發表於 17-10-10 17:50
...

試下飲長者奶粉
amyamy123
|
katf123 發表於 17-10-29 00:04
明白。 多謝大家的分享