夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

之前曾發文說過不知怎樣走下去... 我的婚姻!心中有大石壓住的感覺很辛苦!

現在... 終於推開了一大步... 感覺放鬆了些!

我同C6拍拖14年, 結婚4年, 有一個3歲的囡囡, 本以為大家有足夠的了解,感情可以一起去維繫同給囡囡一個幸福健全的家, 大家都好愛囡囡! 所以把所有重心都放在囡囡身上.

囡囡出世頭一年大家仲好好, 成日一家3口出外好開心!!! C6每次放假都必定會陪我們.
近呢2年, 同C6好多時意見不合, 大吵了好幾次! 久而久之大家少左溝通, 變到不想多說話.

囡囡才剛讀K1, 9月頭的時候大家還很好, 到了9月中的時候, C6開始出外同朋友食宵夜的習慣.
開頭都相信的, 因為C6結婚後很少半夜出去, 都好乖陪我們. 真的以為普通同朋友食下飯...

久而久之...越食越密, 之後仲落bar玩, 到了有次半夜打電話俾佢, 沒有聽電話, msg沒有回, 好像失蹤了.
我才開始感覺怪怪, 怎麼會這樣, 大話越說越多...
短短2星期已有4個晚上沒有回家訓了, 第一次玩通霄到早上先回家, 我問他為何不聽電話, msg不回
他說飲醉訓了, 聽不到... 之後跟他說出去玩都要識得回家, 一定要回家訓, 因為你已經結了婚, 要有交帶, 他說了好... 但之後越玩越大... 出去後電話一定是沒人接的, msg也一定不回, 突然攪什麼!
這段期間我們的關係好差, 佢放假前一晚都一定會出去玩... 更是通霄沒有回家, 有時到下午先見人.
他總是說飲醉了後去按摩訓覺... 我不相信, 太不合理了!
開始懷疑他出面是不是有小3, 同朋友同小3一起去玩...

這段期間我忍受不了... 感覺他句句都是大話, 行蹤神秘! 我們開始鬧離婚了!
但大家為了囡囡... 都不知如何是好...

有一天我突然心血來潮有一個問題一定要當面問他, 因為我想看著他的表情去感覺是真是假...
走了去他公司等他, 問他這段期間的行蹤去向, 有沒有去到玩女人的程度?
心想... 未去到玩女人的程度, 我們的婚姻還可以挽回...
他開頭的答案是飲酒按摩, 沒有玩女人... 但感覺他沒有說真話...
逼問之下... 真話出現了... 是真的有小3... 我的心情當下沉了一沉, 心想...真係! 女人第6感是準確的.
他終於說了, 他知道有小3的後果... 意味著我們的婚姻要完了!

我就是這樣, 知道了真相心中的大石推開了...
原打算知道了就走人... 但我當下就是要問到底... 什麼時間的事, 在哪識的, 什麼人...
還逼他給我看証據... 非要看不可... 他最後給我看了一張他們的合照... 心死了當下!
真的有這一個人出現了... 我還可以怎樣... 但他突然帶點緊張的說: 我會和小3完, 回來!
我們又傾了一陣子... 他都不知自己想怎樣... 一方面好像不想跟小3分開... 一方面又不想我走!
我不知他想怎樣, 他說想要D時間冷靜下!

當天晚上我偷看他手機, 婚後第一次, 跟小3的msg找不到... 但我找到了隱藏相薄!
數十張相片已經可以使我完完全全地死心了!
他們大多數的相片都是親吻照... 還有幾秒的影片... 影片內容是熱吻加摸大比...
這是我認識的人嗎? 我好像看緊其他人平時網上看的不良影片咁...
原來人要變是可以變得好恐怖!!!

當下的感覺是平靜的, 開始清晰知道條路怎行, 我們走不下去了, 沒法子了!
C6知道我偷看了, 他有點緊張... 是怕我接受不了... 我說沒事了, 看完了, 死心了... 去訓了!

第二早, C6突然說會放棄小3, 當晚會跟她說清楚! 我只是"嗯"了聲, 沒說什麼

我沒有後悔偷看照片... 這逼使我可以下定決心離開他!

現在要考慮的是...囡囡, 不知怎處理好! 我要不斷提醒自己要接受現實了!
沒有想像中傷心, 沒有大哭... 是哭不出來... 還是因為這個人不值得我這樣做!
不知道, 只知道前路好難行, 但我一定要支持住! 想好方法才和他離婚!

男爵府

BB防敏心得分享勳章

回覆樓主

樓主!加油!關關難過關關過!沒有解決不了的事情!

伯爵府

回覆樓主:

既然你清楚點做,相信自己唔會後悔的話就去做吧,不過首先要諗往後生活如何,有人backup你嗎?可以分個男人錢嗎?我帶住2個小朋友,前幾日先搞好離婚手續。

大宅

回覆樓主:

樓主,你真係已經唔愛你老公了嗎?
唔愛佢,關係唔好,你會煩左咁耐嗎?
係變淡過程中,相信大家都有唔啱的地方,有諗過原諒嗎?
你會陪佢走過呢條錯的路嗎?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

加油!!!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆 stephanie03 的帖子

個女三歲,就放低你兩母女去夜街,跟住落bar丶揼骨,
任何一件都唔係正常有家室男人應該做。
佢溝嘅小三都唔慌好人。
歸根結底,係你地成日嘈令感情唔好出事,
諗清楚係咪真係冇得救,
你唔需要急於走,
可以慢慢觀察,
鋪排好先決定閃唔閃。

子爵府

stephanie03 發表於 17-10-11 17:58
之前曾發文說過不知怎樣走下去... 我的婚姻!心中有大石壓住的感覺很辛苦!

現在... 終於推開了一大步... 感 ...

樓主,明白個種心痛,睇相果剎那既震撼,欲哭無淚……
但你要記住你仲有個小朋友,同十幾年既感情,諗清楚先好下離婚既決定!

翡翠宮

回覆樓主:

有影片,好難搞
我無辦法抹甩

男爵府

回覆樓主

隱藏相簿?點搵?收到咁埋 仲要留底。你老公應該岩岩開始玩 鋪癮好大的,佢話會同小3完 你都吾可以盡信 俾時間觀察

子爵府

heather1106 發表於 17-10-11 22:03
隱藏相簿?點搵?收到咁埋 仲要留底。你老公應該岩岩開始玩 鋪癮好大的,佢話會同小3完 你都吾可以盡信 俾 ...

同問,應該要密碼開

子爵府

stephanie03 發表於 17-10-11 17:58

現在... 終於推開了一大步... 感 ...

你有能力還是走吧!我仍在痛苦中。沒有信心是走不下去的,變了就是變了。

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ms_ck 發表於 17-10-11 19:57
樓主,明白個種心痛,睇相果剎那既震撼,欲哭無淚……
但你要記住你仲有個小朋友,同十幾年既感情,諗清楚 ...

X2

別墅

回覆樓主:

樓主,加油....

大宅

回覆樓主

樓主加油,你已經很勇敢去面對,先慢慢鋪排好往後的路,無論經濟、照顧孩子、自己和孩子的心情也給時間好好去預備才去分居,加油,沒有困難是刻服不了的

複式洋房

樓主, 妳好叻, 妳好勇敢, 而且好冷靜.
清楚自己O既決定, 我覺得好好. 之後慢慢黎, 一定會有辦法同囡囡生活下去的, 加油!!

複式洋房

回覆 sueyee 的帖子

沒有人back up我... 相信只有我的家人佢本身沒本錢, 所以沒有什麼可以分俾我~ 沒樓, 沒錢...

離婚手續攪左幾耐? 搵律師?

你自己帶住2個小朋友?
剛開始日子會好難過... 但人的適應力好強的, 一定會更好!
加油呀! 大家支持住!

複式洋房

回覆 Icy28078380 的帖子

其實同佢一齊咁多年... 今次已經是第三次了!
未結婚前已經有2次了... 我已經原諒了他2次了! 是夠了吧~
見佢婚前婚後都改變得好好... 只是沒想到...
我只能說這是他的本性... 改不了!

我知道攪到咁...不完全是他的錯, 我都有錯!
但選擇解決問題的方法有好多, 這條路是他的選擇!

我放棄了! 當作是放過自己! 我想選擇走我自己的路!

樓主,你真係已經唔愛你老公了嗎?
唔愛佢,關係唔好,你會煩左咁耐嗎?
係變淡過程中,相信大家都有唔啱的地方,有諗過原諒嗎?
你會陪佢走過呢條錯的路嗎?

複式洋房

mini1204 發表於 17-10-11 20:30
有影片,好難搞
我無辦法抹甩

對呀~ 抹不甩, 成日係腦中出現! 唉~

琥珀宮

首頁

尾頁

跳至