家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

現時的MPF 表現不算差,見morning star 評级另一間更好。咁會5會轉呢?
身邊有人說
1. 分散投资,賺得少d,而且若返轉頭,返轉頭的錢和現有資金分開。但我5明,不是只算%嗎?
2. 亦有人支持轉
請賜教

侯爵府

Kbbs 發表於 17-10-12 10:31
現時的MPF 表現不算差,見morning star 評级另一間更好。咁會5會轉呢?
身邊有人說
1. 分散投资,賺得少d ...

有評級的嗎?只有回報高低

琥珀宮

身邊有人說

因為自由行戶口同現職MPF 戶口不同,所以若返轉頭,就要開另一個戶口,咁返轉頭的錢和現有資金自然係分開

複式洋房

你想轉哪隻mpf基金啊?

男爵府

身邊有人說

如果轉去嗰間基金表現好、收費又平,我就會轉,因為基金收費長線睇都好大影響。我自己轉晒去宏利,佢哋個管理費優惠好good

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

meek 發表於 17-11-4 08:33
如果轉去嗰間基金表現好、收費又平,我就會轉,因為基金收費長線睇都好大影響。我自己轉晒去宏利,佢哋個 ...

我而家就係宏利,想轉去Sun life. 因為它morning star 評分高,且同我公司有優惠。

男爵府

Kbbs 發表於 17-11-4 11:25
我而家就係宏利,想轉去Sun life. 因為它morning star 評分高,且同我公司有優惠。
...

Oic. 咁你記得比較埋喺宏利個基金管理費優惠幾多咼

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

meek 發表於 17-11-4 11:38
Oic. 咁你記得比較埋喺宏利個基金管理費優惠幾多咼

但多個户口係咪好煩呢?

男爵府

Kbbs 發表於 17-11-4 11:41
但多個户口係咪好煩呢?

我本身都係有幾個,但整合晒做一個,我自己覺得集中一個好啲,同埋宏利嗰個優惠係越多資產越多優惠,所以整合仲咗仲有著數

大宅

Kbbs 發表於 17-11-4 11:25
...

我都剛剛由宏利整合左去永明(供款戶口,管理費比較平),我自己用永明比較得心應手

我自己黎講,今年呢兩間比較下係永明賺得比宏利多而且整合左管理真係方便好多

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

meek 發表於 17-11-5 22:10
我本身都係有幾個,但整合晒做一個,我自己覺得集中一個好啲,同埋宏利嗰個優惠係越多資產越多優惠,所以 ...

着數要自己爭取?公司户口wor

男爵府

Kbbs 發表於 17-11-7 11:40
着數要自己爭取?公司户口wor

自己嘅強積金梗係自己打理啦,宏利嗰個優惠係所有人都有,轉入去就有一

侯爵府

meek 發表於 17-11-7 20:54
自己嘅強積金梗係自己打理啦,宏利嗰個優惠係所有人都有,轉入去就有一
...

請教為什麼選擇永明? 永明只有香港市場,
而海通回報高, 我在morningstar比較過, 自己都15 16究竟用永明還是海通好

男爵府

ifcsir 發表於 17-11-8 07:34
而海通回報高, 我在morningstar比較過, 自己都15 16究竟用永 ...

我用宏利,不是永明

侯爵府

anna.cc 發表於 17-11-5 22:18
我都剛剛由宏利整合左去永明(供款戶口,管理費比較平),我自己用永明比較得心應手

我自己黎講, ...

而海通回報高, 我在morningstar比較過, 自己都15 16究竟用永明還是海通好

複式洋房

ifcsir 發表於 17-11-8 10:58
而海通回報高, 我在morningstar比較過, 自己都15 16究竟用永 ...

自己有心水的目標市場, 大可以唔選永明, 永明只是在港股MPF基金表現好,
如果你不想買港股基金, 選其他便可以

大宅

ifcsir 發表於 17-11-8 10:58

其實呢啲排名高低成日都轉,跟住佢走黎走去係無意思。我覺得只要肯定自己用緊果間係among the top few 已經夠,再加埋自己轉換下,回報肯定已經唔差。考慮太多太耐,反而錯過機會呀!

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

meek 發表於 17-11-8 07:55
我用宏利,不是永明

請問有咩優惠?我上年轉左唔覺有優惠?
明天會更好~~

男爵府

LongRyan 發表於 17-11-8 18:10
請問有咩優惠?我上年轉左唔覺有優惠?

基金管理費優惠,你登入網站睇自己個戶口,有得 check 返,好似叫「尊賞/尊享優惠級別」,越高級即係個管理費優惠越多

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

meek 發表於 17-11-8 20:16
基金管理費優惠,你登入網站睇自己個戶口,有得 check 返,好似叫「尊賞/尊享優惠級別」,越高級即係個管 ...

唔該晒。
明天會更好~~

首頁

尾頁

跳至