飛蚊加閃光

muji123
|
有冇人有呢個情況, 大概係点, 最後是否一定是視網膜莫脫落?
alice06_hk
|
muji123 發表於 17-10-14 10:18
有冇人有呢個情況, 大概係点, 最後是否一定是視網膜莫脫落?

去急症,好有可能。
視網膜脫落可致盲
cbeyond
|
快快去醫院
marcoli8
|

快點去睇醫生
wawaliluk
|

你眼見閃光、先去睇眼科、政府眼科或私家都可以,確實是否係視網膜脱落的先兆。

同埋眼見閃光,未必係視網膜脫落,眼內液晶體退化都會有此病症。
s0935560
|
你係突然間有齊飛蚊和閃光?定係一向都有飛蚊?

前者都幾urgent,勸你立即去睇急症,

我本身一向都有飛蚊, 有一日突然有閃光,閃左十幾分鐘後無事,

安全起見都即刻去急症check, 醫生話飛蚊飛嚟飛去飛左落視網膜度有時係會有閃光, 唔駛擔心, 隔一陣冇野, 不過我近視太深, 都寫信俾我每年一次定期去眼科中心檢查~

不過眼睛始終好重要, 都係去檢查下好D~
大力大力
|

飛蚊好多深近視都有......

但閃光可能是視網膜脫落的先兆,快啲去睇醫生~
wcpcelia
|
盡快看醫生好D
belolo
|
快d睇眼科,我之前又係咁原來視網膜穿隆
ChloeMa
|
飛蚊無得醫,話係老化。 但出現閃光,即刻去睇眼科。
JoanC
|
去咗睇醫生未?真係有機會變大件事的,不要猶豫!
lam133
|
去睇
lamwwjd
|
我試過閃光,醫生話係偏頭痛
AACheungCheung
|

有閃光要即刻睇
juee
|
突然飛蚊要即去急症,吾好拖
tingtong
|
見到有閃光就不容忽視
唉瘋
|

我幾年前第一次見到閃光,初時好驚,睇咗幾個醫生都話無事,後尾慢慢開始有飛蚊,依家間中都會見到閃光。 我本身係無近視,但呢幾年開始有老花。
ichigolatte
|

你快d去睇急症 好大機會就脫落
xykhyk
|
我係近排合埋眼先見到有細細粒閃光,咁樣算唔算嚴重,要睇醫生呀?
kc1016
|
我試過有閃光,好似氣泡甘,連頭痛,睇眼科話無問題,醫生話係偏頭痛