夫婦情感

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章

jwy2 發表於 17-10-18 12:22
咁我又覺得未必係自私,只是太愛個小朋友,諗住有了小朋友就應什麼都應該一家人共同去做/玩,盡量比到家庭 ...

但其實男人同小朋友一樣,都會想老婆錫㗎,大把男人呷個小朋友醋,生咗個BB就好似冇咗個老婆咁!

二人世界買少見少不在話下,好多時連性生活都越來越少,而正因為男人同小朋友差不多,又會自己諗方法去填補呢方面嘅缺乏,於是一不小心就會行差踏錯!

不過而家女人都係咁,做女嗰陣俾人錫慣就慣,做咗人妻同媽媽之後,感情生活又變得淡而無味,遇有一點點誘惑又係好易失守!

百花叢裡過,片葉不沾身。

珍珠宮

開心吸收勳章

bocopo 發表於 17-10-18 13:25
感情係雙方既,要尊重對方,關係先長久。。。

雖則話兩夫婦要坦誠相對,但如果唔想講就無謂逼啦,到時講個大話或者藉口,又會覺得唔高興,咁就無謂啦!而每個人都會有嘢唔想人知,呢啲叫私隱,如果走去揭人私隱,除咗不道得之外,都唔會有咩尊重可言了!

珍珠宮

開心吸收勳章

bocopo 發表於 17-10-18 13:31
消遣一定要有。。。
有時佢去飲野,我會一早同佢約法三章,要幾點鐘前返到屋企,同飲嘅時候一定要聽電話。 ...

好似JM妳呢種老婆已經少之有少啦!又或者唔係個個男人咁好彩!

男爵府

剛剛PM左你

大宅

wing1388 發表於 17-10-18 09:53
其實我指嘅係普遍有查老公手機嘅人,並唔係單指妳一個呢,千祈唔好誤會,如果妳之前有睇POST都應該見到有 ...

岩呀! 其實要偷食, 幾時都得! 睇下另一半有無心

wing1388    發表於 17-10-18 16:15

大宅

wing1388 發表於 17-10-18 15:08
好似JM妳呢種老婆已經少之有少啦!又或者唔係個個男人咁好彩!

我都係! 但男人久唔久都要管下! 唔可以太鬆懈

男爵府

wing1388 發表於 17-10-18 15:04
但其實男人同小朋友一樣,都會想老婆錫㗎,大把男人呷個小朋友醋,生咗個BB就好似冇咗個老婆咁!

二人世 ...
除了男人,小朋友外,女人都想有人錫,但有時D 男就會覺得大家都相處了咁多年,老夫老妻,仲要什麼激情,仲要過什麼2人世界,呢類男人都唔少,我屋企都有一個。

幸好我都好珍惜我倆的關係,所以我會要求多點互助或溝通。我見有D 朋友比較自我,覺得點解往往要自己主動提出,平日返工照顧小朋友已勞心勞力,沒有溝通就沒有溝通。亦可能佢哋唔夠愛佢哋的另一半。

珍珠宮

開心吸收勳章

MaEleven 發表於 17-10-18 16:09

其實男人冇錢就冇咁多雜諗㗎啦!

大宅

wing1388 發表於 17-10-18 16:16
其實男人冇錢就冇咁多雜諗㗎啦!

絕對同意

珍珠宮

開心吸收勳章

jwy2 發表於 17-10-18 16:12
除了男人,小朋友外,女人都想有人錫,但有時D 男就會覺得大家都相處了咁多年,老夫老妻,仲要什麼激情,仲 ...

因為已經習慣咗擁有另一半,自己覺得唔會我去佢囉,呢啲一係過份自信,一係過份依賴,但係世事無常,好多事情都唔再係必然同恒久不變了!

珍珠宮

開心吸收勳章

MaEleven 發表於 17-10-18 16:17
絕對同意

所以女人係咪好矛盾呢?

一來唔想個老公冇上進心,當佢有上進心的話就會盡力改善生活質素,亦即係要搵多啲錢啦!到男人花時間搵多啲錢,又開始怨個老公冇時間陪伴,又或者放工後唔幫手做家務湊小朋友...關係又有機會轉差,而男人搵多咗錢又開始有雜念...不停咁LOOP...

男爵府

MaEleven 發表於 17-10-18 16:09
所以我以前唔會點多管家中的男人,而家有時都要,但又不會過火。

大宅

wing1388 發表於 17-10-18 16:23
所以女人係咪好矛盾呢?

一來唔想個老公冇上進心,當佢有上進心的話就會盡力改善生活質素,亦即係 ...

我覺得女人結左婚為頭家打點一切,我是wkm, 放工做到好夜晚點幾兩點, 男人都要有微言, 就可以去搵其人傾訴, 尋找戀愛的感覺/刺激? 咁女人為什麼要咁落力? 女人係咪更加需要娛樂? 講下講下無人肯生仔

男爵府

所以女人係咪好矛盾呢?

一來唔想個老公冇上進心,當佢有上進心的話就會盡力改善生活質素,亦即係 ...
我老公都係最近成日OT,錢係搵多咗,相對佢話要RELEX 都多了同朋友娛樂。以前,我無問題的,咁都感受到佢的壓力,但去得呢版多,都驚驚地,我又唔習慣CHECK 住CHECK 住,同埋都感覺感情轉淡咗的。所以女人係好矛盾,但我無怨因工作少時間陪我,但就有要求佢少娛樂,我唔知以男人覺得我要求過唔過份? 可能咁多年,我都無咁提出,幸好佢都配合,同埋我亦要求每晚大家會係臨瞓前傾計同相擁下。

大宅

jwy2 發表於 17-10-18 16:46
我老公都係最近成日OT,錢係搵多咗,相對佢話要RELEX 都多了同朋友娛樂。以前,我無問題的,咁都感受到佢的 ...

我覺得女人更加要娛樂, 日一份 夜一份 仲要擔心埋個老公有無異樣!

珍珠宮

開心吸收勳章

MaEleven 發表於 17-10-18 16:36

我覺得女人結左婚為頭家打點一切,我是wkm, 放工做到好 ...

妳講得都啱㗎,所以如果兩口子都係為口奔馳,又想肩負埋湊小朋友讀書等等,以現在嘅工作模式根本係攞苦嚟辛,我記得我初初投入社會工作都仲有朝九晚五嘅工作,OT有補水...但家陣有幾多個係良心老闆?真係要等個天跌落嚟先會有!

不過人係有權去選擇,妳究竟想要QUALITY OF LIFE?還是一個融洽家庭?完全係自己揀的...生仔係唔係必須呢?究竟有冇能力照顧?我明白好多媽媽都唔想假手於人,自己盡量親手教,但係真係要衡量同取捨囉!以前嘅家庭好多都係男主外女主內,都可以搞到頭家井井有條,但而家普遍家長心態要仔女贏在起跑線,為咗咁就放棄咗好多,包括夫妻間嘅相處時間,其實都幾可悲!

所以能夠平衡到各方當然係最理想啦!

男爵府

MaEleven 發表於 17-10-18 16:51
我覺得女人更加要娛樂, 日一份 夜一份 仲要擔心埋個老公有無異樣!
係吖,當亞女升中後,我耐不耐都有約朋友食飯,每星期會有一晚做運動。講真佢有壓力,我都有壓力。係最近發生了好多事,加上去呢版睇得多,都覺係要多D 2人世界,因感情真係話變就變。

大宅

wing1388 發表於 17-10-18 17:11
妳講得都啱㗎,所以如果兩口子都係為口奔馳,又想肩負埋湊小朋友讀書等等,以現在嘅工作模式根本係攞苦嚟 ...

我相信每個準父母係唔會想到bb出生後會變成咁既局面! 知的話係會再認真選擇, 你說的有道理! 男人多數也自私! 當然真的都有好既男人! 較少數

男爵府

wing1388 發表於 17-10-18 17:11
妳講得都啱㗎,所以如果兩口子都係為口奔馳,又想肩負埋湊小朋友讀書等等,以現在嘅工作模式根本係攞苦嚟 ...

有時又唔好講到有小朋友,老婆一定為了照顧小朋友而忽略了老公,如果識handle 一樣可有平衡。反而我覺得有了智能電話先致命,例如,以前我小朋友還在幼稚園階段,出外返課外活動,我倆盡量一齊帶出入,小朋友上活動時,我倆咪食下tea,行下街,當時沒智能電話,除非真係冷戰,唔係的話,點都迫到有話題。但現在好多時在食肆吃飯時,我見好多一pair pair 的男女都各玩手機,唔好講其他人,有時自己見心思思想睇電話,但我深深明白,一家三口聚埋的時間越嚟越少,如果各自仲玩手機,更加少溝通,所以我通常帶頭找話題等大家放低電話。

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

所以女人係咪好矛盾呢?

好同意同埋係事實。根本好多家庭都係咁。

首頁
23456...9

尾頁

跳至