自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

睇完”好人好事”果POST, 我都要讚下香港其實有好多好心人.

老公前排整親腳, 要用雙杖行路, 其間有好多不便, 但佢話佢遇到好多好心人, 今日我就下呢D好心人.

第一件 : 老公受腳初期, 未習慣用雙杖, 行到成頭大汗, 咁打算係地鐵站7 仔打算買野飲, 咁地鐵7仔地方有限, 老公好難行入去, 咁岩有個學生, 佢我老公成頭大汗, 幫我老公去凍櫃拎野飲, 事後見我老公成頭大汗, 重拎埋紙巾幫佢抹汗, 不過我聽到呢件事第一個反應係問果學生係男定女.

第二件 : 老公每日番工, 出左地鐵, 都會穿過商場, 咁呢個每日都有個伯伯係地鐵口收人地睇完果D報紙, 而呢個伯伯每次見到我老公都會行多幾步去幫我老公推開商場度門, 俾佢去方便D行.

第三件 : 受傷期間, 老公大部份日子, 都係帶飯, 但總有日子無飯, 每次見老公出去帶飯, 佢公司樓下果管理員, 都叫佢幫佢坐下座頭, 佢幫我老公出去買飯.

第四件 : 有次過馬路時, 車比較多, 正常人快快行過無問題, 但老公柺杖行就一定唔夠時間, 車又唔讓, 果次就有個好心人, 係車未到時行到路中心, 幫佢截停車, 幫佢可以過馬路.

第五件 : 好心小巴士司機, 搭緊小巴突然落雨天, 老公無手拎遮, 亦唔方便著雨衣, 明明到左要落車位, 司機無停車, 駛前左少少, 係有野遮頭地方俾佢落車, 但果度其實係橫黃線, 正常唔俾停車.

雖然呢D係好小事, 但小小動作, 老公覺得好暖心. 好多人話香港人冷漠, 但其實有好多好心人善心人.

老公受傷其間, 每次遇到咩好心人, 善心人, 都會同我講, 咁當然遇到D西人都會講, 不過更估唔到佢懷疑自己遇到好心靈體呢樣就遲D先講.

子爵府

回覆樓主

感動!好人好事
支持!感恩!

侯爵府

fai_joan 發表於 17-10-20 17:23
睇完”好人好事”果POST, 我都要讚下香港其實有好多好心人.

老公前排整親腳, 要用雙杖行路, 其間有好多不 ...

香港仲有好多好人

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

侯爵府

回覆樓主:

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

感恩

子爵府

回覆樓主

簡單一個舉動已令人很窩心!好人好事要讚

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

珍珠宮

回覆樓主:

第一嗰個我都想知係男定女,抹汗真係好好心

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

男爵府

Lorican 發表於 17-10-20 17:32
第一嗰個我都想知係男定女,抹汗真係好好心

老公答我係男生, 老公重澄清果陣一手拎住野飲, 另一手拎柺杖支撐住, 根本無手拎手巾抹汗.

男爵府

回覆樓主:

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

你咁講我都諗起之前拗柴,包住隻腳,收工要去睇醫生覆診,撞正交更時間兼黃雨定紅雨,我企左十幾分鐘完全無的士,又大雨
結果有個司機本身冚左旗嘅,停左喺我面前問我去邊
上左車後佢話佢夠晒鐘交更但見到我包住腳就送埋我先交更(車程都兩三個字)
果刻真係好感謝佢!

水晶宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

fai_joan 發表於 17-10-20 17:23

老公前排整親腳, 要用雙杖行路, 其間有好多不 ...
香港仲有好多好人架

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

子爵府

回覆樓主:

珍珠宮

fai_joan 發表於 17-10-20 17:35
老公答我係男生, 老公重澄清果陣一手拎住野飲, 另一手拎柺杖支撐住, 根本無手拎手巾抹汗. ...

個男仔好好心地

珍珠宮

熱血金章

回覆 fai_joan 的帖子

香港仲有好多好心人, 最重要係有年輕人/學生. 香港仲有得救的.
之前C6膝蓋做完手術, 用拐杖助步, 搭地鐵時都好多好多人讓坐.
但C6膝蓋不能曲, 一定要伸直, 佢怕伸直腳會KICK親人, 所以唔敢坐.
毎次都要同讓坐人解釋一番. 所以佢只會站在一角, 唔比人睇到拐杖.
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

正能量 PO 大力推一下

大宅

回覆樓主:

樓主老公都應該平時做得好事多

首頁

尾頁

跳至