延長學券……被拒,求救怎解決……大家有冇試過?

Penbo
|
如题
Bloomberg
|
有朋友試過,最後要全年交學費嘅全費。
|
學券好似無都延長的
Penbo
|
好惨……我現在有此問題……怎辦,求助…………
BIGPAT
|
無得延長,交正價
如果係咁,讀私校啦
BIGPAT
|
Penbo 發表於 17-10-20 23:26

你遲左入讀?定留班
skwava
|
要做評估,證明小朋友跟唔上,再俾返教育署先可以延長,否則俾多一年學費,
就算肯交錢,學券幼稚園都未必收,因佢地會小左一個人頭資助
mandy952
|
Penbo 發表於 17-10-20 23:20
如题

只有特殊需要先有得延長,嗰個例子係中度弱智,sen自閉都未必有
mandy952
|
Penbo 發表於 17-10-20 23:26

冇報小學咩
Penbo
|
我仔今年k3,在k2時repeat.之前以為不用延長学券因今年有新政策全港半日幼稚園免費……怎知今年9月開学被校追延長学券。9月即時向教育局申請但被拒……
Penbo
|
小學今年刚報了……巧合家庭經濟有困難……真的比不上全人價学費。小孩只是细仔冇特殊等等問題
路過的人
|
要延長學卷……理論上要有合理的重讀理據……再加有關証明
廷廷媽
|
點解要重讀k 2 ?超細仔?
Penbo
|
廷廷媽 發表於 17-10-20 23:37
點解要重讀k 2 ?超細仔?

係12月
SandyBabyChu
|
你當年選擇左唔係因為跟唔上而repeat K2,咁就應該會知道呢個問題架啦

人哋幼稚園資助讀三年,你讀足4年, 咁凸咗嗰年俾正價都好正常

學校有冇啲咩津貼畀你申請?
hoho1119
|
咁政策上,係3年就3年,你讀多一年又真係要俾返學費, 你睇下有無學費減免如經濟有問題。你這個問題,應該打去教育局。
wingchan1124
|
我女之前都系重讀k2,但要有證明有需要先可以
bubu2910
|
wingchan1124 發表於 17-10-20 23:42
我女之前都系重讀k2,但要有證明有需要先可以

請問需要什麼証明文件?
chung816
|
其實細b重讀嘅風險就係要俾多一年學費,如果先讀n,都要俾全份學費的
魔怪媽媽
|
Penbo 發表於 17-10-20 23:33
小學今年刚報了……巧合家庭經濟有困難……真的比不上全人價学費。小孩只是细仔冇特殊等等問題
...

你要有原因小朋友點解要重讀k2, 如果因為佢係細B 所以重讀係唔成理由,同應該係重讀果年申請