自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

如果唔係特殊需要而repeat,應該9成唔會批;自己俾一年學費啦
請勿打招呼~

子爵府

回覆樓主:

要醫生證明先可以延期

男爵府

回覆樓主:

我試過申請多一年學券批咗。因小朋友左腳唔夠力,去尤德做評估。交齊醫生証明,幼稚園信,家長信就得喇。

wcpcelia    發表於 17-10-21 15:41

男爵府

Penbo 發表於 17-10-20 23:33
小學今年刚報了……巧合家庭經濟有困難……真的比不上全人價学費。小孩只是细仔冇特殊等等問題
...

細仔唔係repeat原因
你都唔會想小朋友身體有問題而拎資助呀?

子爵府

SandyBabyChu 發表於 17-10-20 23:40
你當年選擇左唔係因為跟唔上而repeat K2,咁就應該會知道呢個問題架啦

人哋幼稚園資助讀三年, ...

呢兩年好多細b媽諗縮數repeat避人潮
八月尾都話自己細b其實上到k3大細b分別不大。你話報n或k1 interview就大細b就大分別啫

水晶宮

回覆樓主:

學卷冇得延長,因政策變左,已停止使用,點延長呢??? 今年用學證呀! 仲有無論政策點變政府者係資助3年的學費,要讀第4年而需要資助這是需要政府的醫生紙,評估了而批出的證明書才能免費讀第4年幼稚圓的

侯爵府

Penbo 發表於 17-10-20 23:20
如题

無政府醫生信係一定被拒的、要自費
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

男爵府

Go to P.1 now.

伯爵府

冇特殊問題冇得申請延長
而家唯有照比錢

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

只有特殊需要重讀嘅小朋友先可以延長,需要有醫生寫紙俾教育局去申請,普通人純粹你自己想重讀係延長唔到學券嫁

伯爵府

回覆樓主:

細仔都唔係repeat理由啦…

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主

細仔已經唔係重讀理由,否則我唸大把家長咁做,攞多一年資助

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

點解你repeat之前嗰問清楚
改左註冊証就可以讀4年?
不嬲都係免3
細仔只有比學費

珍珠宮

LIME_BABY 發表於 17-10-21 02:59
八月尾都話自己細b其實上到k3大細b分別不大。你話報n或k1 in ...

所以我都唔明而家家長分大細b
未番學,而斷佢唔得

我女班,9-12月生日都成一半人

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

其實12月B,你最初就應該俾佢做大仔啦,10月11月責界就話博下姐

男爵府

細仔係repeat原因冇問題,大一年的確比細一年有足夠準備去迎接小一,宜家d小學程度真係越來越深越來越多功課,而且絕對係適齡入小學,更何況已經有研究指出男仔的確比女仔發育慢,大d讀書會更有利,另外,升讀小學後想讀多年係冇咩可能,因為教育局唔鼓勵重讀,到時重讀就等於占多一個學位,浪費公帑,所以大部分成績差都俾你照升。如果小學先轉校重讀係難過幼稚園重讀。

不過你當初唔知最後一年要自付就失策。唔緊要,條條大路通羅馬,辦法總比困難多。我係你的話,宜家搵私校打電話問有冇位,插班。
1.俾全費私校好過全費學卷,英文時間多幾多呀你話呢。
2.私校流動性大,易有位。錢你就唯有翻工,借,想盡辦法,搵鄰居、家人、同學仔媽咪湊,只係一年,撐過去就渡過難關,加油。
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Penbo 發表於 17-10-20 23:31
我仔今年k3,在k2時repeat.之前以為不用延長学券因今年有新政策全港半日幼稚園免費……怎知今年9月開学被校 ...

新政策下。。。學券都係轉新政。。。人人都係得3年。。。所以點都係要申請延長。。。。而唔係自己覺得可繼續讀免費呀
小朋友咩問題而要重讀?如果冇特別野例如醫生信去spport而自己去重讀。。。相信申請到延期。。。

大宅

goo_littlebb 發表於 17-10-21 08:05
其實12月B,你最初就應該俾佢做大仔啦,10月11月責界就話博下姐

agreed

男爵府

LIME_BABY 發表於 17-10-21 02:59
八月尾都話自己細b其實上到k3大細b分別不大。你話報n或k1 in ...
請問佢地點樣唸縮數repeat?政府俾得5歲8個月-7歲讀小學,即repeat都係適齡,由家長決定大唔大一年。8月尾佢自己話自己細b,但佢應該冇repeat吧?出世紙已經證明佢8月尾,如果佢自己同超大b比佢的確係細b。另外,大細b差異係由小三開始收窄距離,我由圖書館一本書睇到,性格、習慣可以決定收窄距離有幾大。唔好意思,唔係chanllenge你,只係你呢句令人感覺誤以為大部分repeat既細b就係唸縮數,如果我邊個字眼亦都令你誤會chanllenge你,深感抱歉,本人中文程度稍逊。
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

侯爵府

畀面勳章

Penbo 發表於 17-10-20 23:33
小學今年刚報了……巧合家庭經濟有困難……真的比不上全人價学費。小孩只是细仔冇特殊等等問題
...

咁冇辦法喎,你又冇原因,只係純粹想佢做大B,轉間學費平D既幼稚園囉。

首頁
12345...9

尾頁

跳至