想生BB

跳至

首頁
34567...12

尾頁

大宅

kenny1211 發表於 18-1-4 13:41
心底裡有小小陰影,想check 清楚,但又無從入手可以點check
孕前檢查再做有無意思?
...

明白的
但一次確實無咩必要驗慣流的項目啦

複式洋房

回覆樓主:

我想問,係唔係去聯合驗完,一定要去揾翁醫生?

大宅

tianacats 發表於 18-1-5 02:07
我想問,係唔係去聯合驗完,一定要去揾翁醫生?

聯合係化驗所
驗完無醫生分析/比治癒方案的
當然,台灣咁多醫生
不限於睇翁醫生嘅

複式洋房

chowmmattmama 發表於 17-10-21 22:45
你好呀daisy!

我剛剛上星期第二次流產,今胎剛滿17週穿水所以保唔住,上年1月9週又係自然流產。

你好丫,我第一次初期胎停,第二次都係17週幾穿水,宜家岩岩第三次空心胎。醫生話我唔算慣性流產,因為第二次係穿水而終止懷孕,不是停心跳,宜家三次只能說唔好彩。

你並不孤單,我相信有緣bb就會痴實,加油(emoji)(emoji)

複式洋房

回覆樓主:

求救。加我please

大宅

回覆樓主:

想問下呢
呢d檢查醫保包唔包架?

大宅

~細細妹~ 發表於 18-1-7 00:24
想問下呢
呢d檢查醫保包唔包架?

其實視乎你份醫療保險喎
好多醫保都唔包懷孕有關事項
你要問返你個agent

大宅

回覆樓主

Up

洋房

回覆 jackydaisy1110 的帖子

我也是剛剛小產,bb在9週多突然停心跳⋯因為我是超高0的關係所以我很擔心下次又這樣⋯😭請問你當時有冇驗排出胚胎嘅DNA?值得驗嗎?

大宅

Rsnoopy888 發表於 18-1-29 18:58

我也是剛剛小產,bb在9週多突然停心跳⋯因為我是超高0的關係所以我很擔心下次 ...

有驗胎染色體呀
值唔值,我唔肯定喎
因為無驗確係排除唔到我流產關唔關事

洋房

Daisy 謝謝你! 我其實今次是第一次流產,但我因現正已經超高0,我很怕如果下次又不幸流產,我實在沒有時閒再試多幾次.....你的意見如何?
另外值得驗死胎及男女的DNA嗎? 我今天問E生(普通婦產科), 佢話每個胎是一個獨立個體,今次DNA出錯不等於下個胎也是.....佢仲話就算父母本人的染色體有問題(例如隱性)亦吾代表個胎會有事;如果父母本人染色體ok,也不代表個胎ok,因為佢地結合時染色體也可以多咗或少咗⋯咁即係點⋯驗咗都不大幫助因冇得預防小產?你覺得呢?
我所以在打算是否應驗免疫,凝血果d only......因為如果有問題的話,下次可食藥去預防小產......

大宅

Rsnoopy888 發表於 18-1-29 22:07

Daisy 謝謝你! 我其實今次是第一次流產,但我因現正已經超高0,我很怕如果下 ...

如果你超高齡,請不要介意
今次流產,可能只係單純因爲年齡問題
因為年紀愈大,卵子質量愈差,流產率亦較高,你可以上網search下
所以,如果高齡,似乎無必要驗...

大宅

Rsnoopy888 發表於 18-1-29 22:07

Daisy 謝謝你! 我其實今次是第一次流產,但我因現正已經超高0,我很怕如果下 ...

至於染色體的問題
很難三言兩語解釋你知
佢同流產係有關,但不是必然的關係

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主

我都試過3次,第一次同第二次都8週流產無心跳,第三次就四個月無左,因為bb隻腳仔申左出子宮,胎水又包唔到個bb,所以bb無心跳就引產同刮宮,醫院最後都轉左我去遺傳科驗染色體,結果正常,但ana就超標,醫生都無講個數字比我聽,只係話ana對我懷孕小產係無關係,之後就轉介我去內科check,我到而家都未敢試,好怕會再發生,但自己又就黎高齡(今年34)同埋我同老公都好鍾意小朋友,所以我都唔知點做好

大宅

meichan12001 發表於 18-1-30 15:45
我都試過3次,第一次同第二次都8週流產無心跳,第三次就四個月無左,因為bb隻腳仔申左出子宮,胎水又包唔到 ...

其實我當初都係得ANA超標
ANA高,其實有機會係免疫有問題攻擊個胎
所以我先去台灣驗免疫

大宅

回覆樓主

又再推一推上來等有需要的人睇到

別墅

jackydaisy1110 發表於 17-12-30 10:43
確實係經歷過一段傷心無助的日子
所以點解要gather一班同路人
就係想大家可以互相幫助
可以加我嗎?我已經第三次小產,啱啱bb 16w穿水,要引產,心好痛

大宅

tapa 發表於 18-4-7 17:41
可以加我嗎?我已經第三次小產,啱啱bb 16w穿水,要引產,心好痛

大宅

jackydaisy1110 發表於 17-10-20 23:49
之前分享過我三次小產後
舊年成功生了BB
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18467 ...

愛群已經有得驗C677T 和A1298C。

不過A1298C需要email預約。

大宅

meichan12001 發表於 18-1-30 15:45
我都試過3次,第一次同第二次都8週流產無心跳,第三次就四個月無左,因為bb隻腳仔申左出子宮,胎水又包唔到 ...

睇左好多jm既case, 我覺得驗胎係值得既。

懷孕既機會難得, 驗胎既機會更加難得。

根據好多jm既經驗, 胎染色體有問題既機會係九成九, 咁點解話值得呢?

第一是確認bb走左既原因, 各位mama心入面既負罪感會少啲。因為有問題既bb到左大周先發現, 到時要處理真係唔係好多mama頂到, 有唔少mama要見心理醫生或輔導員。

第二講啲實際啲既, 有左bb染色體有問題既報告, 你在香港醫院 大陸醫院做ivf時, 可以要求做pgs, 啲醫生係見到報告先會做野, 例如好快已經可以排ivf+pgs 又或者唔洗嘥口水就已經同意你做pgs.

呢個係最直接既好處。

首頁
34567...12

尾頁

跳至