自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

住院從來都係實報實銷,無可能claim兩次(住院現金就可以)
但如果唔係小手術,大吉利是要用得多錢。到時一份cover唔闈,第二份就即時幫到了

男爵府

karshing 發表於 17-10-21 11:40
如果公司醫療保好,其實真係唔駛買,不過人壽要買, 危疾就隨意! 我宜家公司有醫療,但保得好少,所以有 ...
我月供依份冇儲蓄,只係住院,危疾,意外同傷殘四樣,月供千零蚊,加埋人壽,月供緊一千七佰幾。
講開,我都覺得每月供咁多有d貴。初時供諗住買個保障。而家先發現公司保嗰份可以claim 咁足,即係自己供嗰份冇用,所以,打算cut

子爵府

回覆樓主:

實報實銷只可向一間索償,唔夠先可以同第二間申請,但如果你有每日住院果d就另外計。jm留意邊d重複先cut啊

男爵府

回覆樓主:

唔可以咁霖,如果你離職or退休一直有自己買就可以claim,如果你退休先買會check返記錄去可能會有不受保事項。所以我自己同老公都有買多份for日後有用

男爵府

Gi-leung 發表於 17-10-21 11:59
以我理解 已claim足即係手術費已全數cover 點解fully covered仲要claim自己個人果份?唔多明
...
我從來未claim 過,以為每份保險獨立計,因為,保費分開比,我依家知了,謝謝

琥珀宮

icc9 發表於 17-10-21 11:21
話說我2006年開始,自己每個月供一千零幾拾蚊住院,危疾,傷殘保險,咁多年都冇claim過,上個月做了幾千蚊 ...

你竟然以為可能claim 兩份?太失策了。

所有保險都無得claim多過實數

男爵府

RelaxHippo 發表於 17-10-21 11:59
公司醫療保險claim足晒又點會有其他保險公司俾你再claim 多次賺錢? 不過, 若公司保險claim唔晒, 就可以 ...
明白,謝謝星期一再打去公司保險,問清楚cover d乜,睇下同自己嗰份邊d重叠先cut
我依家每月供住院,危疾,意外同傷殘4樣一千零幾,加埋人壽保,每月供緊一千七佰幾,其實,真的有點貴

男爵府

Charlotte_mom 發表於 17-10-21 12:06
住院從來都係實報實銷,無可能claim兩次(住院現金就可以)
但如果唔係小手術,大吉利是要用得多錢。到時一 ...
明白,thx thx

男爵府

芝芝 發表於 17-10-21 12:09
實報實銷只可向一間索償,唔夠先可以同第二間申請,但如果你有每日住院果d就另外計。jm留意邊d重複先cut啊
...
明白, thx thx

象牙宮

2024年龍年勳章

木土土 發表於 17-10-21 12:15

男爵府

木土土 發表於 17-10-21 12:15

係,自己失策,蠢咗, 依家終於明白。

大宅

icc9 發表於 17-10-21 11:21
話說我2006年開始,自己每個月供一千零幾拾蚊住院,危疾,傷殘保險,咁多年都冇claim過,上個月做了幾千蚊 ...

樓主,搞清楚先,醫療保係實報實銷,吾會claim多過你果次既醫療費,另外你吾擔保一世打呢份工,萬一轉左工,自己出面供果份就會發揮作用,最最最重要係如果你冇供出面果份,萬一轉左工,又有已存在疾病,你之後再買保險未必承保

公爵府

回覆樓主

想問問咁門診係唔係都一樣?我公司有medical, 睇門診maximum claim $300. 我地可以用AIA個app 影receipt 去claim 錢。

我知道有同事就係話唔駛俾正本,所以佢影相用app claim 公司,同時再用正本receipt claim 自己保險。據我所知佢睇一次醫生係大約$180,咁兩邊claim 佢就可以袋返$360。

據我理解好似唔得,所以我諗都無諗過要咁做,不過其他同事有。

男爵府

Wild_Lady 發表於 17-10-21 12:03
我幾年入院做手術, agent 教我 claim 公司嗰份先, 唔夠 cover 再 claim 自己嗰份。全條數 6萬幾, 公司份 cl ...
一年幾千,好平啊!請問邊間?我每月供千零蚊住院(未計人壽個part),其實都覺得貴,依份保險係幫我舊同事買(佢轉做保險),所,買嗰時我冇search 其他公司d plan, 依家睇返,先知好多人住院每月只需供幾佰,同我供款差好遠

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主

唔建議你一次過cut , 最少留返危疾,每月供少啲,因就算你可以做到退休,之後呢?年紀大機器壞,到時再買就好貴

男爵府

bobo1015 發表於 17-10-21 12:23

明白,謝謝提醒,我打算cut 重叠嗰part同打算轉其他保險公司/轉plan, 依家只供住院,危疾,意外同傷殘四樣要一千零幾一個月,好似比好多其他公司貴咁

子爵府

jojojojom 發表於 17-10-21 11:41
係,如果間公司你做到退休冇問題,如轉工冇保險到時年紀大左,再買就好貴,保險嘅嘢真係買好煩唔買又煩
...

醫療保保費跟年齡增加,幾時買都一樣。到樓主唔做先考慮買醫療保都一樣收
保費。

男爵府

millennia 發表於 17-10-21 12:25
想問問咁門診係唔係都一樣?我公司有medical, 睇門診maximum claim $300. 我地可以用AIA個app 影receipt 去 ...
見樓上咁多jm既回覆,我覺得門診都一樣不過,都係等有經驗jm回覆好d... ha ha

男爵府

FennieMan 發表於 17-10-21 12:29
唔建議你一次過cut , 最少留返危疾,每月供少啲,因就算你可以做到退休,之後呢?年紀大機器壞,到時再買就 ...
明白,謝謝提醒, thx thx

公爵府

icc9 發表於 17-10-21 12:32
見樓上咁多jm既回覆,我覺得門診都一樣不過,都係等有經驗jm回覆好d... ha ha
...

題外話,你鍾意志龍?去唔去seoul 睇countdown con ah? 我唔去韓國,但諗緊去日本last dance

首頁
12345...13

尾頁

跳至