自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

男爵府

hagupit 發表於 17-10-21 12:32
醫療保保費跟年齡增加,幾時買都一樣。到樓主唔做先考慮買醫療保都一樣收
保費。
...
長知識,謝謝資訊, thx thx

琥珀宮

icc9 發表於 17-10-21 12:09
我月供依份冇儲蓄,只係住院,危疾,意外同傷殘四樣,月供千零蚊,加埋人壽,月供緊一千七佰幾。
講開,我 ...

其實你危疾,意外同傷殘呢三樣,公司保險無cover,咁多年,你比咗既保費係用咗呢d保障,唔可以話無claim就係蝕同蠢,難道你寧願過去幾年自己係有危疾,意外同傷殘發生可以claim嗎?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

icc9 發表於 17-10-21 11:21
話說我2006年開始,自己每個月供一千零幾拾蚊住院,危疾,傷殘保險,咁多年都冇claim過,上個月做了幾千蚊 ...
若你公司claim唔足,就可claim自已的。保險是有意外時一個保障而矣。
如果你肯定公司可以cover晒所有,你都可以cut既。但誰敢保證?

男爵府

millennia 發表於 17-10-21 12:34
題外話,你鍾意志龍?去唔去seoul 睇countdown con ah? 我唔去韓國,但諗緊去日本last dance :happ ...

Yes, yes, ha. Ha. 不過,在心 中鐘意,有兩個細路要養,唔追星,留返d錢比兩隻化骨龍洗
支持你去日本睇,可以做到自己想做的,太好了, 去啦!去啦!

公爵府

icc9 發表於 17-10-21 12:26
一年幾千,好平啊!請問邊間?我每月供千零蚊住院(未計人壽個part),其實都覺得貴,依份保險係幫我舊同事 ...

FWD富衞, 個 agent 跟咗好耐了。其實好多 plan 差不多, 你咁貴可能 cover 嘅數大啲?

我個係 basic plan, agent 話公司有買自己嗰份唔洗咁重搥買貴 plan。

男爵府

木土土 發表於 17-10-21 12:36
其實你危疾,意外同傷殘呢三樣,公司保險無cover,咁多年,你比咗既保費係用咗呢d保障,唔可以話無claim就 ...

係既,你講得啱,過去嗰d買個保障,感恩一路平安,唔需要去claim。謝謝你的提醒,舒暢曬 thx thx

男爵府

tester5 發表於 17-10-21 12:36
若你公司claim唔足,就可claim自已的。保險是有意外時一個保障而矣。
如果你肯定公司可以cover晒所有,你都 ...
明白,我星期一打去公司保險再問清楚,謝謝提醒, thx thx

琥珀宮

millennia 發表於 17-10-21 12:25
想問問咁門診係唔係都一樣?我公司有medical, 睇門診maximum claim $300. 我地可以用AIA個app 影receipt 去 ...

咁係欺騙行為,可以告得。

為咁少錢犯法,愚不可及,只係搏懵無人知,咁不如去超市偷野,仲無咁麻煩

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

咁快啲cut左自己嗰份啦!

公爵府

木土土 發表於 17-10-21 12:53
咁係欺騙行為,可以告得。

為咁少錢犯法,愚不可及,只係搏懵無人知,咁不如去超市偷野,仲無咁麻煩:badf ...

係lor! 我就係話點解為左咁少錢要咁做!串d講一年睇得幾多次醫生?俾你次次都claim double 咁做到d mud....

伯爵府

icc9 發表於 17-10-21 12:12
我從來未claim 過,以為每份保險獨立計,因為,保費分開比,我依家知了,謝謝 ...

唔係呢 我意思係 手術收據條數 你公司保險賠比你係咪經已cover到手術收費?

侯爵府

peaceful~ 發表於 17-10-21 11:50
係囉,唔係咁咩

兩邊 claim 嘅定義係你係一邊claim 唔足, 餘額就係另一間claim , 唔係一張claim 兩邊都claim 全數

公爵府

karshing 發表於 17-10-21 11:40
如果公司醫療保好,其實真係唔駛買,不過人壽要買, 危疾就隨意! 我宜家公司有醫療,但保得好少,所以有 ...

份工未必做到退休,就算做到退休,到時想買份私人嘅,可能又因身體條件不佳唔受保

大宅

回覆 icc9 的帖子

我公司有醫療, 自己平平地買左bupx, $27xx一年(按年齡加), claim 得好快

伯爵府

回覆樓主:

係咪實報實銷?不嬲唔可以claim多過實額wor,最多claim唔晒可以claim埋另一份保險,因為唔係預你賺錢
而且公司保險感該唔使你俾錢架,你只係用唔著自己果份姐,講真我做咁耐嘢公司都有保險,之前做脫疣萬幾蚊claim公司保險都保晒,唔會搞到自己果份

男爵府

Wild_Lady 發表於 17-10-21 12:44
FWD富衞, 個 agent 跟咗好耐了。其實好多 plan 差不多, 你咁貴可能 cover 嘅數大啲?

我個係 basic plan, ...
Ic, FWD. 我睇下先, thx thx
我嗰份危疾同傷殘各保額係五十萬,住院就睇收費claim, 我未clain 過,唔知可以claim 幾多成
同意你agent 講,公司有住院的話,自己嗰份就唔需要咁重搥,我會再硏究下, 謝謝

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

icc9 發表於 17-10-21 11:21
話說我2006年開始,自己每個月供一千零幾拾蚊住院,危疾,傷殘保險,咁多年都冇claim過,上個月做了幾千蚊 ...

其實你公司份保險cover到,可能只係因為你做既係小型手術,touchwood 如果將來有需要做d中型 / 大型手術,如果公司份保險cover唔晒,你又cut左自己嗰份,咁你就要自己比claim唔足嗰d,個度講緊係幾萬、十幾萬、甚至幾十萬都有可能。。。

我前幾個月做左個中型手術,埋單接近9萬,公司份保險淨係claim到1/3,淨底嗰d我都係claim自己嗰份,最後自己一蚊都唔洗比

所以如果jm有能力繼續供既話,我會建議唔好cut,因為如果cut左,將來想再買返既話,保費會因為年紀大左而貴過而家,

純粹係小小意見同經驗分享

男爵府

Gi-leung 發表於 17-10-21 12:56
唔係呢 我意思係 手術收據條數 你公司保險賠比你係咪經已cover到手術收費?
...
係呀!公司嗰份已經賠足了

珍珠宮

回覆樓主:

唔蠢,如果一間cover唔到, claim埋自己果間,個保障大左

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主

依家d保險,sell你個時又話可以互claim,唔會影響,到claim時又話呢又話路唔claim得!

icc9    發表於 17-10-21 13:35

首頁
12345...13

尾頁

跳至