自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

伯爵府

hagupit 發表於 17-10-21 12:32
醫療保保費跟年齡增加,幾時買都一樣。到樓主唔做先考慮買醫療保都一樣收
保費。
...

但到時一個唔好彩中過啲乜野病,就有可能唔受。我有朋友傷過腰骨,之後再買保險佢比你買,但已經腰頸手腳都唔包

公爵府

icc9 發表於 17-10-21 12:09
我月供依份冇儲蓄,只係住院,危疾,意外同傷殘四樣,月供千零蚊,加埋人壽,月供緊一千七佰幾。
講開,我 ...

人壽唔係會有埋儲蓄?
同埋你做脫疣呢啲咁嘅小手術claim足唔出奇,建議你先了解吓公司份保險究竟有咩保障同保幾多,先再去處理自己份保險。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主

你打去問清楚自己果份係咪真係無任何儲蓄/基金投資相連啦,如果唔係買好貴既plan/買埋門診,照計應該唔駛咁貴。你買邊間?

男爵府

icc9 發表於 17-10-21 11:21
話說我2006年開始,自己每個月供一千零幾拾蚊住院,危疾,傷殘保險,咁多年都冇claim過,上個月做了幾千蚊 ...

咁你又真係豬左喎,學保險首先教嘅就係over coverage同under coverage,你唔了解公司個金overage就俾多份錢買多份,真係浪費。

icc9    發表於 17-10-21 15:24

男爵府

icc9 發表於 17-10-21 12:30
明白,謝謝提醒,我打算cut 重叠嗰part同打算轉其他保險公司/轉plan, 依家只供住院,危疾,意外同傷殘四樣 ...

人地幾百一個月,都要睇返cover d乜同樓主歳數,二十幾歳同四十幾歲同樣cover價錢都好唔同

icc9    發表於 17-10-21 15:24

子爵府

回覆樓主:

其實你唔係蠢, 你係好彩身體健康, 我買咗保險十幾年 claim 咗幾次用咗廿幾萬, 但我寧願好你咁唔使用到囉。

公爵府

回覆樓主

醫療保險不嬲都係實報實銷,有2份係萬一公司嗰分賠唔足,自己嗰分就claim 尾數。
住院現金有啲可以賠幾次,但都未必間間比。所以買保險真係要睇清條款。

icc9    發表於 17-10-21 15:07

翡翠宮

回覆樓主:

一般公司嘅保險,保額唔會大,萬一,你有咩公司果份cover唔晒呢。。。。?同埋好似上面jm講,你轉工呢,又點?

icc9    發表於 17-10-21 15:09

男爵府

小豬澄 發表於 17-10-21 13:45
咁我就二睇 你小手術公司包哂 另一份當然claim唔到
醫療費用實報實消
明白,謝謝回覆,我會重新硏究下, thx thx

男爵府

KUDOS 發表於 17-10-21 13:17
依家d保險,sell你個時又話可以互claim,唔會影響,到claim時又話呢又話路唔claim得!
...

不嬲住院保險都唔可以claim多過實際洗費,係一份claim唔囇claim另一份,你去邊間保險公司話可以兩邊claim唔睇有冇係第二間claim過??

男爵府

ting11741181 發表於 17-10-21 13:46
你識唔識朋友做保險?
如果有朋友做保險,你可以拎你份保險單或者年結嗰封信,
話說份保險係同我舊同事買(佢轉做保險好耐)而我朋友(由舊同事成為朋友)早幾年都轉做保險,碰啱朋友都係做舊同事嗰間保險公司,所以,
我買乜保,我朋友都睇到, ha ha.

男爵府

hfl2000 發表於 17-10-21 13:50
樓主自己份保係咪有買埋門診,所以咁貴?據我所知,脫疣呢d小手術,唔係緊急/必定要住院,喺日間手術中心/診 ...
我嗰份冇包門診呀!但唔知點解咁貴, 我再硏究下先。脫疣保險公司都當小手術,所以,可以claim

男爵府

icc9 發表於 17-10-21 14:31
話說份保險係同我舊同事買(佢轉做保險好耐)而我朋友(由舊同事成為朋友)早幾年都轉做保險,碰啱朋友都係 ...

如果唔係你servicing agent 冇理由睇到伱d保單資料gor wor, 你朋友真係睇到?

侯爵府

Evildada 發表於 17-10-21 14:38
如果唔係你servicing agent 冇理由睇到伱d保單資料gor wor, 你朋友真係睇到?

係啦,我舊agent無做,保險公司自己派個新agent俾我,都要我簽返d授權文件先可以睇到我份單d嘢

男爵府

littledot 發表於 17-10-21 14:02
人壽唔係會有埋儲蓄?
同埋你做脫疣呢啲咁嘅小手術claim足唔出奇,建議你先了解吓公司份保險究竟有咩保障 ...
我另外份人壽係有埋儲蓄,加埋住院危疾嗰d, 月供一千七佰幾。明白,我會再詳細了解依家嗰份再決定,謝謝回覆, thx

侯爵府

icc9 發表於 17-10-21 14:37
我嗰份冇包門診呀!但唔知點解咁貴, 我再硏究下先。脫疣保險公司都當小手術,所以,可以claim
...

你公司果份有買齊哂門診/住院/危疾/意外/傷殘,咁多樣?個額好大?你好高職位啊?

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

話說我2006年開始,自己每個月供一千零幾拾蚊住院,危疾,傷殘保險,咁多年都冇claim過,上個月做了幾千蚊 ...

咁,你離職或轉工??
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

水晶宮

係你唔理解保險作用。

即使公司有醫療保, 我都會自己買醫療保險。

好話唔好聽, 你點知幾時被炒?

幾時做得唔開心炒老闆魷魚?

icc9    發表於 17-10-21 15:14
天空之城, 快樂之地

男爵府

milk323 發表於 17-10-21 14:18
醫療保險不嬲都係實報實銷,有2份係萬一公司嗰分賠唔足,自己嗰分就claim 尾數。
住院現金有啲可以賠幾次, ...

請問買咗一間係住院實報實消 另一間係儲蓄保手術現金(手術後有幾千現金)咁點計呢?

男爵府

hfl2000 發表於 17-10-21 14:04
你打去問清楚自己果份係咪真係無任何儲蓄/基金投資相連啦,如果唔係買好貴既plan/買埋門診,照計應該唔駛咁 ...
我買宏x呀!不過,我好肯定冇基金同門診相連,我都覺得單純住院危疾千零一個月有點貴,所以, 打算轉plan, 謝謝回覆

首頁
34567...13

尾頁

跳至