自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

1314625 發表於 17-10-29 23:30
7仔,ok都可以,開支付寶hk個app, 你入錢比個 qr code 便利店do 就得

thx, 聽日去入錢試下先

子爵府

xfck525 發表於 17-10-21 21:07
支付寶HK新功能 好好用啊 買送可以唔駛帶現金啦

同朋友互相試左一下 一掃即比到錢(emoji)

一見要上傳ID, 我就唔用,pps算

水晶宮

soright 發表於 17-10-30 00:06
一見要上傳ID, 我就唔用,pps算

唔一定要上傳ID,只要你不打算攞返錢出黎

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

MiuMiuLi 發表於 17-10-28 10:58
支付寶HK 一掃就比左錢,冇密碼確認

人仔支付寶有 D 要 有 D 唔洗,我記得百佳,沃爾瑪都好似冇密碼確認 ...
THX!

大宅

好媽媽勳章

不會用.
有Playwave, 八達通已夠.

珍珠宮

ddkaka 發表於 17-10-23 01:39
呢個世界實有蠢人,自己張二維碼被撕都唔知?~~~~~解決方法可以係張二維碼上簽個名或蓋個章,咁就算比人換 ...

國內都要開始規範掃碼付款了,所以安全成疑。

https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20171229/s00013/1514484075742

明報專訊】在內地,用支付寶、微信等程式掃碼(包括條碼和二維碼,即QR Code)付款十分普遍,根據央行前日發布的《中國人民銀行關於印發〈條碼支付業務規範(試行)〉的通知》(簡稱《規範》),如果沒有額外的安全認證方式,掃描最不安全的靜態條碼,同一帳戶一日累計不得超過500元人民幣,若有安全認證則可提升上限,新規明年4月1日起實施。

設4級風險管理 付款收款同納入監管
綜合《新京報》、澎湃新聞報道,此次《規範》中包括付款掃碼和收款掃碼,即無論是顧客主動掃描商家的條碼,還是商家掃描顧客的條碼,都納入監管範圍。中國社科院金融所支付清算研究中心特約研究員趙鷂認為,之前用戶資金損失多發生於顧客主動掃描靜態條碼的行為,所以《規範》重點提到規範靜態條碼。靜態條碼通常由商家打印出來或做成塑膠牌,放在店舖中供顧客掃描付款,但此前發生過不法分子覆蓋或替換收款碼「截糊」,也有在條碼中嵌入病毒程式,一旦誤掃,手機就可能中毒。
所以,《規範》將不加額外安全認證、掃描靜態條碼定為風險最高的一級,同一帳戶每日累計不得超過500元(見表)。同時,《規範》鼓勵商家應出示經過安全加密和設置有效期的動態條碼,仍要繼續使用的靜態條碼應由後台伺服器加密生成、放置在收銀員視線範圍內、商戶應定期檢查、並採用玻璃防護罩等物理手段避免被覆蓋或替換等。
研究員趙鷂引述市場統計表明,條碼支付業務量的95%是單筆500元以下的小額交易,2017年上半年每筆平均支付100元左右,500元的限額能滿足多數人的日常支付需求,而即使被騙,損失也在可控制的範圍內。

水晶宮

Alex123 發表於 17-12-29 22:52

https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/2017 ...

佢意思係想人做多重認證,如果冇做就每日掃碼付款限500,咁樣反而係安全咗喎,對我冇影響我實會做多重認證的,都係嗰句啦,怕就唔好用

水晶宮

Alex123 發表於 17-12-29 22:52

https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/2017 ...

6華人涉日本ApplePay騙案 金額達170萬港元
http://hk.on.cc/int/bkn/cnt/news/20170810/mobile/bknint-20170810212043489-0810_17011_001.html
轉貼內文:他們涉嫌在今年3月使用iPhone盜取10名日本人的信用卡資料,再透過ApplePay購物,涉及金額達2400萬日圓(約170萬港元)。 
~~~~~~~~~~
信用卡都會被盗用,要百份百安全,如無意外應該係用現金最安全

侯爵府

回覆樓主:

會被監視

水晶宮

tearycow 發表於 17-12-30 02:37
會被監視

用fb都會被監視,問題係一般冇犯法嘅普通巿民監視嚟做咩

大宅

回覆樓主:

我的工作係收銀,最討厭就係收微信支付,支付寶,慢到死。人地用8達通比錢,收咗3個客,佢都未攪得掂。正確來講係所有手機付款都無法取代8達通的快捷方便。

水晶宮

holt2072 發表於 17-12-30 12:17
我的工作係收銀,最討厭就係收微信支付,支付寶,慢到死。人地用8達通比錢,收咗3個客,佢都未攪得掂。正確 ...

做收銀只會諗快唔快,做老闆就會諗方唔方便埋其他唔用八達通嘅人,例如遊客。八達通都出QR code啦

八達通好落後?張耀堂:將推二維碼追趕內地
http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/finance/20170820/57102475

別墅

真係安全?

翡翠宮

dlp38 發表於 17-10-25 16:04
想請問下我係香港去7仔充值港幣,用嚟買淘寶,咁個匯率計幾多?

淘寶app落單後揀支付寶HK,會顯示匯率,再確認付款。

琥珀宮

xfck525 發表於 17-10-21 21:07
支付寶HK新功能 好好用啊 買送可以唔駛帶現金啦

同朋友互相試左一下 一掃即比到錢(emoji)

其實最可行嘅係的士,但佢地好似仲未放心用呢樣野

琥珀宮

ng_1993 發表於 17-12-30 14:22
真係安全?

安全

珍珠宮

ddkaka 發表於 17-12-30 01:06
佢意思係想人做多重認證,如果冇做就每日掃碼付款限500,咁樣反而係安全咗喎,對我冇影響我實會做多重認證 ...

用唔用當然大家有自己的選擇,只是大家使用前可以了解清楚存在的風險。

水晶宮

回覆樓主:

用電子付款,包括信用卡,八達通,一樣會有安全漏洞,驚嘅人最安全用現金算

珍珠宮

ddkaka 發表於 17-12-30 02:21
6華人涉日本ApplePay騙案 金額達170萬港元
http://hk.on.cc/int/bkn/cnt/news/20170810/mobile/bknint-20 ...

我覺得大部分的網上付款系統或信用卡也有被盜用的風險,不過,一般情況如果信用卡比盜用及證實不是用戶的錯失,一般不用用戶負責。
我反而覺得錯誤下載木偶程式等病毒引起的損失可能更大,而且這些情況的損失銀行未必會負責。同時很多手機上的個人資料也可能被盜取。
這也是我比較相信使用IOS系統。

首頁

尾頁

跳至