論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

unbubu 發表於 17-10-22 16:49
各位媽媽, 本人第一請工人, 你地對請工人有咩要求架? 我主要請黎做家務同幫手買送煮飯, 我自己就照顧bb。
...

你請本地完約自己in?之前有jm教帶佢去超市in,睇下佢有冇common sense,如果搵海外就睇彩數喇,其實面對面都可以扮野,video in 我都唔係好信

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

金魚媽 發表於 17-10-30 15:08
最基本: 溝通得到, 有笑容

好多姐姐有

大宅

333s 發表於 17-10-22 17:22
自己需要別人幫手做任何事, 就是要求的條件。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

各位媽媽, 本人第一請工人, 你地對請工人有咩要求架? 我主要請黎做家務同幫手買送煮飯, 我自己就照顧bb。
...

乾淨同順眼,below 35

男爵府

誠實唔講大話, 肯聽教, 改善, 主動幫忙不要叫先做, 基本禮貌要有, 個人整潔

mmm321    發表於 18-5-22 23:07

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆樓主

有得俾我選擇的話, 我會選:
1. Age: 25-35
2. Work Experience: 2 years - 4 Years
3. Married, not divorced
4. Have children age above 5
5. Is the eldest sister in her family
6. Education background: High school, no U-Grad
7. Better live in area which is far away from big city
8. Shorter than me
9. Look nice and kind, easy going person
10. Love to take care, and play with children. Have patience.

水晶宮

...

半年前出過post講自己想外傭要求(如下)。 當時好多jm都話我要求高。但好好彩真係比我搵到, 現在外傭已經做左半年, 感恩外傭姐姐工作表現仍然好好。

我打算請外傭照顧爸爸(剛輕微中風, 行動不便。

所以我要求外傭

1) 願意照顧男老人家沖涼及清潔大小便(如有需要)。
2) 強壯大力, 不能太矮
3) 懂廣東話(必須)
4) 煮食及家務一般就OK
5) 年齡: 35~40
6) 有仔女(即某程度上有家庭負擔, 做事會好d卦 )
天空之城, 快樂之地

男爵府

JoGoMa 發表於 17-10-23 07:06
請過幾次海外菲、印都極度失望,有如隔山買牛,已經唔太信phone interview 或Skype interview. 我請的是 ...

請問如果問到 前僱主既聯絡資料 如在香港工作過?
謝謝

翡翠宮

今時今日, 你ftm係屋企請工人, 有人in你先再決定點簡

男爵府

要結左婚,有小朋友
樣正常,有笑容
曾經在星加玻工作至完約
(聽人講星加玻人工低過香港,而且屋大,管得嚴,所以出黎既姐姐會比較好)
現在我姐姐做左大既3年,SO FAR唔錯,最後都係講運氣

別墅

chumiguan 發表於 18-5-23 00:39
2. Work Experience: 2 years - 4 Years

我跟你揀姐姐的理念完全一樣, 除了學歷,我會揀大學生(可以的話), GIVE ME FIVE!!!

大宅

mini1204 發表於 18-7-30 11:02
今時今日, 你ftm係屋企請工人, 有人in你先再決定點簡

我系ftm,工人hk 4年,2年前我in佢肯去我到做,我巳説明我系請helper,唔系maid今年11月約滿,我巳同佢續約……不過我得一小朋友,高小,我自己跟小朋友多,工人多負責家務,備餸,我自己煮。2小狗餵食,換片等工作。另外工人有自己一間正常房,所有野跟我地一家一樣,就算食貴野都分比佢,我小朋友早餐食乜佢食乜,有奶/麥精/3合一奶茶for佢早餐飲...只要你能比工人覺得你尊重佢,ftm亦有機會的

洋房

有責任心同謹慎好重要

大宅

當然希望全能型,日常家務煮飯照顧小孩,咩都識做,幫到手放心交俾佢打理!

但實際上係… 煮飯咩都唔識,清潔半桶水,照顧小孩粗心大意,個腦少一條筋唔用腦,手腳不協調,記性似老人痴呆,教十次都唔識好快失憶,機不離手!

侯爵府

...

我自己要求順眼,識英文,態度好,識煮飯淸潔+湊小朋友,有中東/外地2年工作經驗,今日岩岩簽新工人

大宅

chumiguan 發表於 18-5-23 00:39

我請姐姐時,沒有刻意定條件, 只要求順眼&非本地...
幸運搵到好姐姐,合乎以上要求(除了3&4: 離婚&3歲女), 好錫我兩個女,做野上心&快手。 做了快1年,表現很好, 希望繼續keep到

男爵府

回覆樓主:

under 40

伯爵府

不請單身。雖然有老公子女亦不代表一定唔會識男朋友,但機會細D先。
單身一係溝鬼佬,搏大肚飛上枝頭,
一係同性戀。
成日見D菲拖住個核突老人家肥鬼佬... 想嘔...

首頁

尾頁

跳至