自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

爸爸昨日家中昏迷由救護車送去醫院急救後離世本身有長期病,之後警察上左屋企影相話要等星期一去殮房睇下法醫需唔需要解剖

依家唔知可以點做係咪等法醫比死亡證就可以辦理後事,另外唔知點簡殯儀上網見到東華三院鑽石山殯儀有沒jm用過想知道好唔好?

另外平時無特別宗教信仰但係有時會裝香燒衣係咪應該用道教?好多問題無經驗咩都唔識麻煩晒jm們

applering    發表於 17-10-23 13:26

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 熱血勳章

唔識
幫推
Jm 節哀順變

大宅

回覆樓主:

今年我老爺過逝,我地在東華三院萬國幫佢辦喪事,我同老公好滿意萬國職員服務及協助,所有事情十分順利完成(因得我&老公負責所有事情)。

水晶宮

回覆樓主:

上東華三院綱站看下價(emoji),豐儉由人!

象牙宮

回覆樓主:

如果有長期病,可以簽紙要求唔做解剖,跟住辦理埋死亡證!依段時間已經可以搵殯儀公司搞身後事!

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

幫推,樓主保重

珍珠宮

回覆樓主:

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

大宅

MAXLAU2002 發表於 17-10-22 17:51
今年我老爺過逝,我地在東華三院萬國幫佢辦喪事,我同老公好滿意萬國職員服務及協助,所有事情十分順利完成 ...

我見到萬國同鑽石山都係東華三院但係價錢差一萬蚊左右,同埋係咪辦好死亡證先搵佢地,唔該你

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

大宅

無話可說 發表於 17-10-22 17:52
如果有長期病,可以簽紙要求唔做解剖,跟住辦理埋死亡證!依段時間已經可以搵殯儀公司搞身後事!
...

咁個程序係咪去殮房法醫簽左唔洗解剖,再自己去辦死亡證再搵殯儀,唔該jm

大宅

micmicchan 發表於 17-10-22 17:54
我見到萬國同鑽石山都係東華三院但係價錢差一萬蚊左右,同埋係咪辦好死亡證先搵佢地,唔該你
...

唔係。。。我老爺過身當日我地立即打去萬國問細節(因我老爺過身前已知佢唔太得,所以我已做晒search),萬國職員叫我地先去醫院攞咗封信,之後再去佢地寫字樓搵佢地傾細節,才再去辦死亡証(因在辦理死亡証嗰度佢地有職員喺度,同埋嗰位職員會教你點做)

珍珠宮

回覆樓主:

我爸08年出院後2日喺屋企走左,發現時已冰冷,報警後黑箱車送佢去殮房,初頭好似話要解剖但我地唔想佢捱多刀所以要求唔好解,之後搵左我媽媽出殯時嘅中介攪

男爵府

回覆樓主:

如果親友唔多去鑽石山都ok..直接問東華三院佢地會教你點做。節哀

男爵府

回覆樓主

你去搵D殯儀agent,佢地會教你點做,幫你搞掂所有野

公爵府

回覆樓主:

節哀
好多細節嘢搞,不如搵A準幫手跟下同拎意見!
恭賀新禧,迎春接福!

公爵府

好媽媽勳章

micmicchan 發表於 17-10-22 17:41
爸爸昨日家中昏迷由救護車送去醫院急救後離世本身有長期病,之後警察上左屋企影相話要等星期一去殮房睇下法 ...

依家已可搵agent 佢哋會教你,由頭跟到尾(上位)。
節哀。

水晶宮

回覆樓主

星期一去到殮房,會有文件比你地簽,包括火葬紙(比你攪後事用),consent 去醫管局check 病歷同申請不解剖的紙(如果法醫睇左病歷同表面無懷疑就不解剖),最後會見先人一面同確認先人身份(先人手上會有個類似醫院手環)。到解剖結果出左就電話通知你,你可以同做儀式的公司夾一個儀式的日子,到儀式當日便回去帶先人離開

希望這些資料幫到你,節哀順變。

水晶宮

micmicchan 發表於 17-10-22 17:54
...

死亡證是很久才會出,但有火葬紙便可攪儀式

水晶宮

回覆樓主

死亡證可以agent代辦。有醫院方面出咗嘅証明可以直接去搵agent,佢哋會幫你
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

MAXLAU2002 發表於 17-10-22 18:02
唔係。。。我老爺過身當日我地立即打去萬國問細節(因我老爺過身前已知佢唔太得,所以我已做晒search), ...

唔該你呀

首頁

尾頁

跳至