自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

heather1106 發表於 17-10-22 21:08
你想簡單又冇吾多人出席喪禮,可以搵長生店。你想做好儀式 又多人出席 可以簡殯儀館。東華三院期下既殯儀館 ...

小心 長生店=Agent .....
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

bosch 發表於 17-10-22 23:47

果陣我有睇過晒, 預萬五蚊搞,差d 去搵東華三院傾。點知突然 ...

對~

總之死手揸住封醫院的原因信(取死亡証用),唔好交畀任何人 , 直接找 寫字樓職員搞 ~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

wingwing515 發表於 17-10-22 21:59
我62兩年前走,搵agent係醫院後門做簡單儀式,再去鑽石山火葬場,連上位,約一萬多少少,唔知算平定貴
...

算平,合理。 今年東華院出套餐係八九千蚊,網上好多人話萬幾蚊就得 。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

大力大力 發表於 17-10-23 05:48
對~

總之死手揸住封醫院的原因信(取死亡証用),唔好交畀任何人 , 直接找 寫字樓職員搞 ~

對。

就算有人介紹都要有預算。唔止揀好agent 至俾資料,仲要搵個公正無私既家人搞同keep 住d 醫院文件同埋死亡證。

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

唔使等辦死亡證,而家可以揾殯儀服務問價先,因為啲期好full。

p.s前年同今年都用同一個agent處理家人後事,好妥貼,但唔便宜

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

Jm保重, 節哀順變

珍珠宮

回覆樓主:

白事經agent真係好海鮮價,我父母都係經agent土葬,每個埋單10萬,但當時我地無經驗,由大哥決定

而家睇翻,所有嘢都係做俾人睇,所以第日一切從簡

水晶宮

回覆樓主:

阿爸早兩個月也遠遊了,我都是直接找萬國問價,不經中介,價(emoji)公道。

男爵府

回覆樓主:

執整他的病曆,去到殮房給法醫,他收到之後,通常會隔一天通知妳不須驗屍,可領屍辦後事。所以,妳現在是去揀一間殯儀館,等它幫妳處理後事。

男爵府

micmicchan 發表於 17-10-22 17:58
咁個程序係咪去殮房法醫簽左唔洗解剖,再自己去辦死亡證再搵殯儀,唔該jm
...

死亡證是無咁快有的,通常由死亡事務處發通知給妳去領取。後事是不須等此證,殯葬公司會教妳怎做。

男爵府

大力大力 發表於 17-10-23 05:35
小心 長生店=Agent .....

有啲係既。我呢個係老人院姑娘介紹的,老人院啲老人家過身都係搵佢。我第一次接觸都驚佢呃人 點知佢話冇咩特別就吾好加錢整咁多儀式 慳返錢好過

大宅

我爸爸都早幾個月前過左身!
我地搵殯儀AGENT, 佢地會代辦所有野(死亡証、BOOK火化爐及日後上位),佢亦都會教你D 咩要注意,你話個預算比佢地知,如果你想要AGENT 可PM我! TAKE CARE

伯爵府

回覆樓主

節哀

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

cheung2000 發表於 17-10-23 08:39
白事經agent真係好海鮮價,我父母都係經agent土葬,每個埋單10萬,但當時我地無經驗,由大哥決定

而家睇翻 ...

10萬!香港土葬?道教儀式?嘩!好貴呀!

珍珠宮

bb560 發表於 17-10-23 10:04
10萬!香港土葬?道教儀式?嘩!好貴呀!

exact銀碼我唔記得,但我記當日agent張單,副壽、大酒店、各樣那樣都已經9萬幾,計埋個碑肯定過10啦,仲要先人都睇唔到,所以我同老公講定他日我簡簡單單,做個安息禮拜然後撒花園就ok

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

micmicchan 發表於 17-10-22 17:41
爸爸昨日家中昏迷由救護車送去醫院急救後離世本身有長期病,之後警察上左屋企影相話要等星期一去殮房睇下法 ...

可同時進行 , 殯儀館會教哂你要去邊處 ( 包括政府部門 ) 攪乜嘢手續做啲乜嘢 , 因為殯儀館已經係專業嚟㗎 。

大宅

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

hohoho2013 發表於 17-10-22 18:38
睇到其他討論區,有網友話攞咗死亡証後千祈唔好交畀醫院ge殯儀agent, 交咗就唔可以再搵其他,佢哋佣金好高 ...

係呀 , 我唔會揾 Agent , 會直接問殯儀館嘅負責人 , 有問題可以盡問殯儀館 。

珍珠宮

micmicchan 發表於 17-10-22 18:38
無呀,因為本身爸爸無鄉下,之後媽媽問過自己鄉下既屋企人話無依個習俗所以無做
...

係呀 , 各處鄉村各處例 , 我家都無 。

珍珠宮

fitfish 發表於 17-10-22 19:00
。最经濟及不骗人是首選合鑽石山。其次萬國

直接上營業部倾。会有職员教你一切。要大龍鳳定簡單任你選。服 ...

係呀 , 有問題盡量問佢哋 。

首頁

尾頁

跳至