醫護健康

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

333s 發表於 18-4-3 13:47
大家互訴心中的不快, 面前困難, 互相參考下。大家都有得益。 win win 呀。

佢上咗半年老人中心for腦退化嘅課程已經好啲,因為佢開始接受自己有.
下週開始我同佢一齊上堂做活動,希望我可以多啲耐性
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

333s 發表於 18-1-27 08:46
是。就算有个工人, 家人都要負責一part 。我媽 2月-3月有成 8-9個期要去覆診。
我本身也有多个覆診期。 ...

我媽做完大腸癌切割手術後就唔願郁,可剛先接出院,要用尿片。我,身心都累,又唔想送佢入老人院,但自己身體亦快撐唔住了,可以點,我好想一晚瞓天光

象牙宮

hyngok 發表於 18-4-24 13:53
我媽做完大腸癌切割手術後就唔願郁,可剛先接出院,要用尿片。我,身心都累,又唔想送佢入老人院,但自己 ...

先找社工, 老人享有的福利。 協助媽媽.....
然后再申請工人, 自己會病倒的。

正如以前老媽... 工人休息, 大家轉流照顧老媽。
現要找"代替工人", 來照顧老媽了。 同時, 大家照樣轉流照顧老媽。 (因子女不再年青了)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 18-4-24 15:13

已有工人,但我媽只要我

大宅

333s 發表於 18-4-24 15:13

我爸媽已經不在,現在只剩下我來照顧嫲嫲,她行動不便,住了幾年老人院。但果D姑娘態度不太好。我有打算接佢回家照顧,吾知可吾可以申請綜緩?

大宅

PYChow 發表於 18-4-28 22:48
我爸媽已經不在,現在只剩下我來照顧嫲嫲,她行動不便,住了幾年老人院。但果D姑娘態度不太好。我有打算接 ...

因為所有子女已經去世

大宅

PYChow 發表於 18-4-28 22:48
我爸媽已經不在,現在只剩下我來照顧嫲嫲,她行動不便,住了幾年老人院。但果D姑娘態度不太好。我有打算接 ...

如果佢住你到,申請綜援就要成個家庭收入加積蓄去計算,我剛問過

大宅

hyngok 發表於 18-4-28 22:55
如果佢住你到,申請綜援就要成個家庭收入加積蓄去計算,我剛問過

甘有咩最好嘅方法?

大宅

hyngok 發表於 18-4-28 22:55

或者可以申請政府安老院?但要輪候

大宅

PYChow 發表於 18-4-28 22:56
或者可以申請政府安老院?但要輪候

係,或者叫社工幫你排東華三院老人院,好似分兩條隊排三門仔個幾間幾好㗎

大宅

hyngok 發表於 18-4-28 22:58
係,或者叫社工幫你排東華三院老人院,好似分兩條隊排三門仔個幾間幾好㗎
...

三門仔?我住屯門啊

大宅

回覆樓主:

與爸媽同住半年多開始感到壓力...爸爸上年11月中風...可自己行走但左手仍未很靈活...但我同先生星期一至五要返工....夜晚會返屋企陪佢地食飯....逢星期六都陪爸爸出去睇中醫...之後就出去飲茶....哥哥要返輪更同狗狗病重...所以佢都儘量抽時間陪爸媽有時過黎食餐夜晚飯....我家姐星期六丶日都話要出去學野....星期一至五有時過黎陪佢地食午飯....問題係我只係想間中一個星期日休息一吓....有次同家姐講佢又黑面....真係日日都掛住出去學野

大宅

回覆樓主:

星期一至五有時過黎陪佢地食午飯....問題係我只係想間中一個星期日休息一吓....有次同家姐講佢又黑面....真係日日都掛住出去學野..媽咪有時就好執著....我叫佢俾多的自理既野爸爸做番....佢就因為自己個人急就幫佢做埋....其實咁爸爸就會愈來愈少用有事隻手....爸爸又有失眠情緒問題....唉...真係好辛苦...想係到講吓

大宅

bblw 發表於 18-4-29 19:43
星期一至五有時過黎陪佢地食午飯....問題係我只係想間中一個星期日休息一吓....有次同家姐講佢又黑面....真 ...

可以同家姐,阿哥夾下每人照顧嘅時間嗎?

象牙宮

bblw 發表於 18-4-29 19:43
與爸媽同住半年多開始感到壓力...爸爸上年11月中風...可自己行走但左手仍未很靈活...但我同先生星期一至五 ...

假日, 子女都很忙, 請工人, 協助是方法之一。

正如我媽, 子女有的傷殘, 長病患, 不是年青人了, 各有自己家庭。
請工人。 工人放假, 子女輪流照顧。

正好, 今次請工人星期日有時會休, 公眾假她不想休。
開支大了些。

假如要省開支, 也可以。菅理安排工人。
帶飯, 家人聚餐, 由工人煮。

凡事都有方法。子女要健康。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

PYChow 發表於 18-4-29 21:06
可以同家姐,阿哥夾下每人照顧嘅時間嗎?

我會試同佢地講....我只係覺得咁大個人都諗到既野...點解要人開口呢....正如我都有同家姐講唔好玩咁多...佢就黑我面....人就係咁自私

大宅

bblw 發表於 18-4-29 21:56
我會試同佢地講....我只係覺得咁大個人都諗到既野...點解要人開口呢....正如我都有同家姐講唔好玩咁多... ...

我明白個種壓力,我已接近崩潰,所以,我可能會選擇送佢去老人院了

333s    發表於 18-5-18 12:06
333s    發表於 18-5-18 12:06

大宅

hyngok 發表於 18-4-29 22:24
我明白個種壓力,我已接近崩潰,所以,我可能會選擇送佢去老人院了

壓力真係愈來愈大....我地仲要商量究竟裝修好爸媽住個到之後請工人....還是賣咗佢再買一間全新大的一齊住....但佢地出入會冇咁方便...仲知就煩啦...當然要再等爸爸想清楚想住邊到最重要

大宅

hyngok 發表於 18-4-24 16:39
已有工人,但我媽只要我

好明白....正如我爸爸只要媽咪....而媽咪唔要工人...唉

珍珠宮

bblw 發表於 18-4-30 00:15
好明白....正如我爸爸只要媽咪....而媽咪唔要工人...唉

勸吓你阿媽,夾份請工人,可以舒緩大家嘅壓力!

333s    發表於 18-5-4 21:46

首頁

尾頁

跳至