醫護健康

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我阿爸有認知障礙,行動不便,阿媽就前年跌親做咗髖關節手術,所以行動不靈活,做不了較粗動的工作,請咗工人幫手,本應好好多,但老媽成日無理取鬧,又投訴工人呢樣嗰樣,阿哥現時暫住父母屋企,以為多個照應,但原來屋企嘢乜都唔理,所有覆診,都係我負責,阿哥一次都無參與。阿媽有乜事只會打來搵我,就連填一張申請表格,睇一封信都要等我做,阿哥同佢朝見口晚見面都唔搵佢做,怕佢辛苦喎。最慘每次搵我都係報優不報喜,每日向我發放負能量,我已經頂佢唔順,唔想再照顧佢,但奈何自己覺得仲有份責任喺度。

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

imlcc 發表於 18-5-6 16:43
我阿爸有認知障礙,行動不便,阿媽就前年跌親做咗髖關節手術,所以行動不靈活,做不了較粗動的工作,請咗工 ...

唉,同一齊睇封信都唔肯就好過份。

侯爵府

MM2005 發表於 18-5-6 16:57
唉,同一齊睇封信都唔肯就好過份。
唔關我阿哥事,只係我阿媽事無大小都要搵我攪,驚死煩到我阿哥。

民房

回覆 atat8888 的帖子

同上 , 我想找人煲湯/健康小菜(到會)比老父, 西灣河地區, 唔知那麼有這人才?!

象牙宮

imlcc 發表於 18-5-6 16:43
我阿爸有認知障礙,行動不便,阿媽就前年跌親做咗髖關節手術,所以行動不靈活,做不了較粗動的工作,請咗工 ...

似我家庭。

阿媽有乜事只會打來搵我,怕哥辛苦。(因佢要照顧老婆 cancer)
每日向我發放負能量,我已經頂佢唔順, 因本身有病疼, 承受不了太大的壓力, 負能量。

社會福利署- 其他支援方法https://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_elderly/sub.../id_othersuppo/

政府於一九九九年開始﹐向受資助的安老院舍發放「照顧認知障礙症患者補助金」﹐旨在幫助有關院舍提供更適切的照顧和訓練﹐予已經醫生評估為認知障礙症的患者 ...

阿爸有認知障礙,行動不便 找一找醫院社工, 申請上述 。 約半年至一年。
評估了, 申請上門/去老人中心, 訓練, 一周3次。
老媽 training 半年有效。.....
但人老机器坏, 不能要求似年青人。

阿媽就前年跌親做咗髖關節手術,所以行動不靈活,
1. 要去物理醫療, 要訓練的。
2. 行動不靈活,易有情緒上/ 精神問題。 老人焦慮症。

2017 年12 月11 日資料文件立法會福利事務委員會對認知障礙症患者及 ...https://www.legco.gov.hk/yr17-18/chinese/panels/ws/.../ws20171211cb2-452-6-c.pdf

2017年12月11日 - 本文件旨在向委員簡介政府認知障礙症患者及其照. 顧者提供 ... 藥物、認知訓練、醫療評估及復康服務,並按他們的需要提供. 跟進服務 ... 長期護理服務一般是為符合年齡要求的長者而設,而患有早發性認知障礙症的人士則可申請綜.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

動作慢唔緊要, 行得走得已經係最好, 佢地 d 屋企野做得幾多得幾多, 有陣涼都要幫佢地沖埋, 兄弟姊妹可以的話輪班分擔到更理想.

333s    發表於 18-9-30 12:20

複式洋房

謝分享^^

子爵府

擁有健康既身體, 我地應該感恩及珍惜

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

謝謝分享
不要從別人的嘴裡去認識我

象牙宮

Alviskwok 發表於 18-5-18 10:46
回覆 atat8888 的帖子

同上 , 我想找人煲湯/健康小菜(到會)比老父, 西灣河地區, 唔知那麼有這人才?!

你想一星期几次? "煲湯/健康小菜"。

費用呢? 

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

有呀!我媽媽患了非典形柏金遜症,已經不能行路、不能說話,飲水有時會嗆倒,半夜仲成日叫

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Chamo 發表於 18-1-27 00:36
好壓力呀.
尤其要坐輪椅.
見佢好辛苦, 叫白車送入院會好驚.

咁多

子爵府

回覆樓主:

多謝分享有用資料

禁止訪問

回覆樓主:

珊瑚宮

Atomoxetine 發表於 19-1-14 02:25
我家老人家甩淨2隻牙
食唔到飯,菜,大部分肉類
現只食到稀粥,菜蓉,魚肉
每樣都搅拌机搅碎