自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

第一次食呢個希臘乳酪,一打開係咁既,一舊舊,
開第二盒又係咁,嗅唔到咩味,有無人食開係咁架??唔係軟身係硬硬地
惠康買,單已掉,仲要唔平

珍珠宮

hiyuet 發表於 17-10-24 14:56
開第二盒又係咁,嗅唔到咩味,有無人食開係咁架??唔係軟 ...

https://www.youtube.com/watch?v=deNiPJf25KY
我睇呢個YOUTUBE有講, 咁樣質地係正常架
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

珍珠宮

好似軟雪糕咁既質地, 因為希臘乳酪係由4杯奶整1杯乳酪, 傳統乳酪係1-2杯奶整一杯乳酪(FORM YOUTUBE)

男爵府

小寶貝兒 發表於 17-10-24 15:06
好似軟雪糕咁既質地, 因為希臘乳酪係由4杯奶整1杯乳酪, 傳統乳酪係1-2杯奶整一杯乳酪(FORM YOUTUBE) ...

唔該晒你

子爵府

開第二盒又係咁,嗅唔到咩味,有無人食開係咁架??唔係軟 ...

哩個係Greek style, not Greek yogurt ...

Greek yogurt 係杰身d, 好似雪夠涷的軟雪糕質地,味酸

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

係咁㗎⋯⋯比平常的濃D

珍珠宮

hiyuet 發表於 17-10-24 15:10
唔該晒你
唔洗客氣~ 我順便又學左D知識點樣整Greek Yogurt

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

希臘式乳酪係硬身架,質感似布甸,不過要留意,希臘式乳酪只係用普通乳酪,再加糖、添加劑去令其質地變得濃稠去仿傚真正希臘乳酪,而非用上多倍牛奶和工序去製造的。
題外話,我都買過呢個牌子嘅乳酪,但發覺其保存期較耐(可以保存幾個月),唔知係咪加咗防腐劑,所以而家反而買返本地貨,講明不加防腐劑,新鮮D又平D。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

男爵府

Giant 發表於 17-10-24 15:56
希臘式乳酪係硬身架,質感似布甸,不過要留意,希臘式乳酪只係用普通乳酪,再加糖、添加劑去令其質地變得濃 ...

明白,仲諗要用黎當減肥食品

男爵府

回覆樓主

加蜜糖會好好食

珍珠宮

回覆樓主:

好難買到真正希臘乳酪

子爵府

回覆 小寶貝兒 的帖子

我好喜歡周靈山既食譜
健康又好味

小寶貝兒    發表於 17-10-24 17:27

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

hiyuet 發表於 17-10-24 15:58
明白,仲諗要用黎當減肥食品

唔怕,妳呢個寫住0%脂肪,只要選擇不加糖的原味,減肥冇問題呀!我只係講緊添加劑和防腐劑啫。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

公爵府

回覆樓主:

望落正常

男爵府

Giant 發表於 17-10-24 16:07
唔怕,妳呢個寫住0%脂肪,只要選擇不加糖的原味,減肥冇問題呀!我只係講緊添加劑和防腐劑啫。
...

我都覺得防腐期好耐,有無其他牌子介紹買呀

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

hiyuet 發表於 17-10-24 16:08
我都覺得防腐期好耐,有無其他牌子介紹買呀

我試過好多牌子,包括妳食緊呢隻,覺得好香好甜好好味,但估計係加咗好多E乜E物嘅增味劑嘅結果,而家買雀巢,本地貨,新鮮d,運輸平d貨就平d,同埋發覺冇咁濃味,所以個人估計應該少d增味劑。

男爵府

Giant 發表於 17-10-24 16:18
我試過好多牌子,包括妳食緊呢隻,覺得好香好甜好好味,但估計係加咗好多E乜E物嘅增味劑嘅結果,而家買雀 ...

我買呢個原味唔甜wo, 反而覺得唔甜好難食

雀巢有希臘乳酪咩?

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

係咁樣。。。
但齋食係好難食。

我多數食佢隻藍莓。

男爵府

psyche0306 發表於 17-10-24 16:27
係咁樣。。。
但齋食係好難食。

如果無變壞真係堅難食,食左少少我當佢變壞左掉了

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

hiyuet 發表於 17-10-24 16:25
我買呢個原味唔甜wo, 反而覺得唔甜好難食

雀巢有希臘乳酪咩?

me2,我到而家都接受唔到原味的酸宿味,所以肥少少都食生果味。
雀巢有出希臘式乳酪的,不過唔係一般超市買到,Taste、cc super、吉之島就買過。
www.nestle.com.hk/brands/yoghurt/yoghurtcup

首頁

尾頁

跳至