懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

有左到依家就黎4個月,搞肚痛左幾次,唔敢亂食藥,用白花油/驅風油搽肚搽左4、5次,琴晚又搞肚痛,又搽驅風油,今朝上網check發現大肚婆唔可以亂搽油,依家有d內疚,唔知會唔會對bb有影響

想問下,下次半夜三更肚痛點算好?無得食藥、無得搽油,唔通忍痛?無理由去急症室掛⋯

大宅

ceci.w 發表於 17-10-26 12:07
有左到依家就黎4個月,搞肚痛左幾次,唔敢亂食藥,用白花油/驅風油搽肚搽左4、5次,琴晚又搞肚痛,又搽驅風 ...

試下飲寶礦力 如果唔係就睇醫生同醫生講有左 佢地識開藥架啦

複式洋房

回覆樓主:

當初懷孕三四個月都有試過超痛 想去廁所又去吾到 放工痛到差不多返吾到屋企 上網查話可能係腸有風 但我基於睇醫生都吾食得藥既原因 決定吾晒錢去睇醫生(因為我確定吾係子宮位痛)我返到去攤係床到 順時針捽下個肚 發現攤係到係真係有舒紓到少少 其後痛楚愈減愈輕 我諗大概持續左三至五日到就冇再痛過 你可以參考下 但如果真係擔心 可以去睇下醫生照下檢查下 起碼安心啲

大宅

ceci.w 發表於 17-10-26 12:07
有左到依家就黎4個月,搞肚痛左幾次,唔敢亂食藥,用白花油/驅風油搽肚搽左4、5次,琴晚又搞肚痛,又搽驅風 ...

我上胎6個月果陣連續幾晚肚痛到訓唔到,但唔係肚柯果種,知道睇西醫無咩用就去睇中醫,話係呀b大左令內臟移位,中醫角度不通則通,飲左一日藥就好好多,之後無再痛過
個人經驗,可以試試中醫

別墅

Margaretiu 發表於 17-10-30 18:45
我上胎6個月果陣連續幾晚肚痛到訓唔到,但唔係肚柯果種,知道睇西醫無咩用就去睇中醫,話係呀b大左令內臟 ...

我係個肚入面d腸突然拿住,跟住又無事,過多陣又拿住咁,停下拿下⋯果晚雖然肚痛,但無想去大便既feel,不過第2日肚柯之前都試過1、2次咁既情況

大宅

ceci.w 發表於 17-10-30 20:15
我係個肚入面d腸突然拿住,跟住又無事,過多陣又拿住咁,停下拿下⋯果晚雖然肚痛,但無想去大便既feel,不 ...

既然唔係第一次,甘有無睇過醫生呀?

首頁

尾頁

跳至