請問屯門保良局志豪小學

溫太
|
真心請教!在教育王國同自由講場問咗都無jm回覆 希望呢度有jm可以同我分享一下 !呢間小學係未好嚴格好傳統同谷學業?啊仔聰明好學,但也好動貪玩!適合讀呢間學校嗎?會否成日收到老師投訴的!真心求教
babe2010
|
溫太 發表於 17-10-26 13:18
真心請教!在教育王國同自由講場問咗都無jm回覆 希望呢度有jm可以同我分享一下 ...

保良局一般都比較谷
peppamo
|
我都覺教育果邊好少人講同覆我都想知
chanpeimui
|
溫太 發表於 17-10-26 13:18
真心請教!在教育王國同自由講場問咗都無jm回覆 希望呢度有jm可以同我分享一下 ...

我朋友話佢行精英班制,非精英班係放棄狀態…
我有聽校長講座,佢唔係好傳統,好sell自己活動教學。我就對佢印象一般
polly_tam
|
回覆 溫太 的帖子

呀囡今年畢業,唔覺好谷,無分精英班,只係二年班開始有兩班普教中.
wcpcelia    發表於 17-10-28 09:03
wingchau721
|
揀得保良局小學嘅家長,一般都係喜歡它校風嚴謹,注重學術成績,升中派位好。如果要家長輕鬆舒服,小朋友無壓力,我勸不要揀啦。

學校自小二起以成績分班,有兩班成績較好,其餘三班平均分。學校以成績分班都是想因材施教。精英班老師一般要求較高。普通班老師我不覺得是放棄態度,只是因應學生能力而有所調適。

功課量一定不算少,但都好睇小朋友做功課速度和能力。

學校課外活動都算多。

過來人,明白為小朋友揀小學嘅煩惱,希望幫到你哋
溫太
|
wingchau721 發表於 17-10-26 23:09
揀得保良局小學嘅家長,一般都係喜歡它校風嚴謹,注重學術成績,升中派位好。如果要家長輕鬆舒服,小朋友無 ...

感激您的回覆!可否分享多少少!因我仔想考三年班插班。我仔在現在學校二年班,一年班考全班第一,學嘢無問題,但就是好動比較多古靈精怪嘢!咁樣的話,志豪小學會不喜歡這樣的學生嗎?
溫太
|
wingchau721 發表於 17-10-26 23:09
揀得保良局小學嘅家長,一般都係喜歡它校風嚴謹,注重學術成績,升中派位好。如果要家長輕鬆舒服,小朋友無 ...

啊仔係受谷同做功課無問題的,只是比較貪玩調皮,不知道這樣的性格是否適合讀志豪?謝謝您的分享
wingchau721
|
插班位不多,想試就試,成功再算吧。

至於阿仔是否適合,旁人難以定論。同一所學校,遇到甚麼老師都會有不同效果,不同老師對學生嘅包容度都不同。
溫太
|
wingchau721 發表於 17-10-26 23:46
插班位不多,想試就試,成功再算吧。

至於阿仔是否適合,旁人難以定論。同一所學校,遇到甚麼老師都會有不 ...

你講得啱!謝謝您的分享
kykt
|
polly_tam 發表於 17-10-26 22:11
回覆 溫太 的帖子

呀囡今年畢業,唔覺好谷,無分精英班,只係二年班開始有兩班普教中.

請問志豪小學多功課嗎?仲有默書,測驗,考試每年幾多次?
nicolepun234
|
kykt 發表於 18-9-21 11:29
請問志豪小學多功課嗎?仲有默書,測驗,考試每年幾多次?

每日6、7本有時4、5本,今年度開始分為三個學期,每個學期各一次考試,兩次評估,以前默書每學期5次中文6次英文,今年唔知如何分配,不過今年默書比以前難左