跳至

首頁

尾頁

民房

收到189 invitation, 正在準備文件, 想問一問:

我太太要prove to have "Functional English", 她是香港的大學degree畢業的, 咁係咪即是只要搵到學校出證明是用英文上堂就得呢?

在DIBP website見到一句 -
"Completed a degree, a higher degree, a diploma or a trade certificate that required at least two years of full-time study or training in an institution in or outside Australia and all instructions were in English."

https://www.border.gov.au/about/corporate/information/faqs/how-can-i-prove-i-have-functional-english

我打去學校問過,佢地話可以幫我地出張證明,但只可以footnote形式寫是用英文作為tuition medium,而佢地可以幫手直接寄去移民局,因為以前有人試過唔直接寄去就唔得。有冇人試過呢?

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

回覆樓主:

係呀,去registry申請transcript/testimonial,好似上網可以申請,記得要提佢加course was conducted in English. 我之前都整過。不過我係經agent交㗎⋯

民房

ghoti 發表於 17-10-26 19:06

係呀,去registry申請transcript/testimonial,好似上網可以申請 ...
Thanks! 係咪即是話响大學拎封信再交上去都ok?

大宅

回覆樓主

應該唔會經你手喎, 係學校直接同澳洲果面 deal.

民房

回覆 cherry9996hk 的帖子

謝謝!
你知唔知應該叫學校寄封証明書去邊呢? 因為個Staff問番我..
定還是移民局case officer contact我後會話俾我聽?

大宅

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

load 發表於 17-10-26 19:33
Thanks! 係咪即是話响大學拎封信再交上去都ok?

你太太係邊間大學?因為我係HKU, 我當時因為趕住要交文件俾agent lodge application, 所以我直接上office 攞 testimonial。如果唔趕佢可以寄registered mail。我係投資移民,或者同技術移民做法唔同?

大宅

load 發表於 17-10-27 22:51
回覆 cherry9996hk 的帖子

謝謝!

你問移民局先, 如果程序上佢地要直接 contact
學校的話, 會要你填 一份 authorization form , 證明你太太受權佢地去問大學拎 transcript 。 不過如果佢地話要你地 contact 大學拎, 一般都可以download 份 form 俾學校填的。

民房

謝謝, 明白晒

首頁

尾頁

跳至