教你平價買股票或未到心水價先收利息(下集已上傳21/11)

cinda72.
|

的起心肝寫啦,希望幫到大家啦
點可以平D買隻股票,而未到心水價位又可以收下利息呢?
操作其實好簡單,唔係想像中咁複雜,但有一個非常重要,係重中之重既重點 : 就係你係一心一意想入呢隻股票既,而亦都有錢買得起,賭白頭片就有風險架啦

利用期權操作,就可以做到以上既功能,不過都係果句,有足夠既錢係心水價位入貨先做

以下我用388,試下簡單講解下

YouTube 在p 12
cinda72.
|
cinda72.
|
如果覺得唔清楚,麻煩自行DL落電腦放大睇

係想買平貨方面,留意重點,係做認沽期權呢面,千奇唔好搞錯認購期權,否1就大鑊啦,完全係2件事

388今日收市價係218.2,假設想215蚊買,係咪要等價先買呢?如果一直等唔到,咪浪費時間??
cinda72.
|

唔駛咁灰既,呢個係38811月份既期權成交分佈,
假如我想係215蚊以下買,又唔想等,可以點做呀??

係認沽期權呢面,215蚊既位置,有買入/賣出2欄,
而我圈住既賣出4.32,就係呢邊以4.32賣出幾多張388既認沽期權,
例如我想買1手388既股票,就會沽出1張行駛價215元既認沽期權,
而即時會收取到100*4.32=432蚊期權金想入2手就沽出2張餘此類推

當中意思係,因為呢個係11月份既期權,係11月結算日,如果388收市跌唔穿215蚊,你就買唔到貸,但就收晒期權金袋袋平安

若果跌穿左呢??咁就無論係幾多錢,都會係215蚊入番相等數量既股值,即係做1張你就要入一手,2張就入2手

但,無論係點,呢4.32你都係袋袋平安既,即係話,你入388既成本唔係215蚊,而係210.68(215-4.32)
cinda72.
|
呢個方法,係比已經有心水股票,心水股價之下,入唔到就收利息,
跌穿都仲可以有權金去保持再低水平入貨,

當然,如果再誇月去做,例如做12月,期權金會再高D,即係收既錢會再多D,因為時間值比11月多一個月,所以會再多D,

至於做即月定誇月,就自行定策略啦,

假如反應良好,下次再寫續集,如何有貨係手,收多D利息
我愛Corina
|
留毛消化,thanks 仙姐
frenchmay
|
cinda72. 發表於 17-10-27 01:11
呢個方法,係比已經有心水股票,心水股價之下,入唔到就收利息,
跌穿都仲可以有權金去保持再低水平入貨,

謝謝分享。已閱,再消化下先。
gasman
|
係咪要先開個期權股票戶口?
parrotking
|
仙姐,到! 388 係我愛股,好有用啊 收藏先
jackiemei
|

留毛先
有聽過下期權,但唔識會詳細了解

感激仙姐無私
yumding
|

cinda72.
|
gasman 發表於 17-10-27 08:27
係咪要先開個期權股票戶口?

當然要有啦,呢樣就要股票行先有,而做股票期權按金唔駛好多
cinda72.
|
parrotking 發表於 17-10-27 08:40

其實唔只388,多數大股都會有股票期權,Google神會search到
cinda72.
|
cinda72. 發表於 17-10-27 10:16
其實唔只388,多數大股都會有股票期權,Google神會search到

https://www.hkex.com.hk/chi/prod/drprod/so/classlist_so_c.htm

以上有股票期權做既股票,睇下有冇心水股份啦
maymaggie
|
謝謝仙姐, 留名學習。
cinda72.
|
parrotking 發表於 17-10-27 08:40

如果你已經有388正股既貨,就仲好玩
388派怎比率唔算高,若果股價牛皮,又未升到自己心水價位出貨,如何可以1年收多佢12次息呢?
係可以有辦法安全地收足佢息既
得閒姨
|
消化中,多謝仙姐
nibor
|
留名學習,謝謝分享。
jackiemei
|
cinda72. 發表於 17-10-27 10:38
如果你已經有388正股既貨,就仲好玩
388派怎比率唔算高,若果股價牛皮,又未升到自己心水價位出貨 ...

求分享
kelvinli0311
|
可否講吓如我有一萬股建行, 想7.5沽, 怎樣每月收期權金?