自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

Teletrend 發表於 17-10-27 14:11
回覆 longyiuma 的帖子

2尸2對老夫婦都派到安泰村

其實應該要限制用長者做戶主,唔應該俾佢分拆

子爵府

回覆 flyinsky 的帖子

唔係講公屋轉户主,而係講居屋或租置用仔女個名買左係,再分拆老人家出來申請公屋。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

好多老人家扮畀仔女遺棄,跟住搵社區社工幫手,社工就會幫佢再申請返公屋安置,呢個方法不嬲都存在,係漏洞嚟㗎!

水晶宮

傻豬仔 發表於 17-10-28 13:23
好多老人家扮畀仔女遺棄,跟住搵社區社工幫手,社工就會幫佢再申請返公屋安置,呢個方法不嬲都存在,係漏洞 ...

大把漏洞、齊齊諗住搵政府著數、不過教到仔女咁、我見過變真遺棄囉

子爵府

傻豬仔 發表於 17-10-28 13:23
好多老人家扮畀仔女遺棄,跟住搵社區社工幫手,社工就會幫佢再申請返公屋安置,呢個方法不嬲都存在,係漏洞 ...

某些地區最多婆媳纠紛,日日都不少召警個案,目的都是要分户

子爵府

luckybaby2011 發表於 17-10-28 13:47
大把漏洞、齊齊諗住搵政府著數、不過教到仔女咁、我見過變真遺棄囉
...

政府派公屋,連長居海外也可以派新單位,结果那人給家人用來存放雜物。也有人把空置單位給朋友居住

子爵府

littlesister 發表於 17-10-28 12:17
其實應該要限制用長者做戶主,唔應該俾佢分拆

贊成!

子爵府

smileemily 發表於 17-10-28 11:35
一個人無起良心上黎,乜都搞得出。如老人家唔可以再申請,佢地訓街後生都唔會理,問題更大。
...

見過,租置屋村:
1. 朝早趕長者落街坐,晚上放工才准長者回家
2. 有一位搬埋家當,露宿樓下暗角

男爵府

Teletrend 發表於 17-10-28 21:27
政府派公屋,連長居海外也可以派新單位,结果那人給家人用來存放雜物。也有人把空置單位給朋友居住
...

我諗起我朋友個親戚有間公屋擺左係度,仔大女大全家都離開左香港,依家比左我朋友放雜物重點係間公屋好大,間到4間房個廳仲好大,仲有兩個廁所

珍珠宮

Teletrend 發表於 17-10-27 14:13
用子女名義購買,之後分拆長者出東申請公屋

可以咁㗎?!

伯爵府

flyinsky 發表於 17-10-28 12:02
但據我所知,要2個戶主都過65歲先可以過俾仔女,照計唔係咁易

我覺可能老人家只係成員,未必係戶主,咁就可以買左係仔女名,自己又再重新申請公屋,戶主又無死,應該唔係話比後生隨時比就得。其實邊個係戶主真係申請人先知。

大宅

flyinsky 發表於 17-10-28 12:02
但據我所知,要2個戶主都過65歲先可以過俾仔女,照計唔係咁易
有幾難,遲早65歲,而且老人申請公屋仲快!

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

Teletrend 發表於 17-10-27 16:30
唔係,當年我媽都話叫我做業主,我拒绝了

你應該從未見過自己父母吧. 做業主? 你虛報假收入, 再報丈夫, 養子, 奶奶, 叔仔同住, 先抽到油塘大單位. 真無奈, 幾多有需要嘅人一直申請唔到. 你老公在大陸有工廠, 養子供去英國讀書. 但又霸正苦樓. 一生都在謊言下生活.

糖果園    發表於 18-9-2 13:15

水晶宮

回覆樓主

我識唔少拎左公屋但又唔住,用黎渡假。完全浪費社會資源。

珍珠宮

Teletrend 發表於 17-10-28 21:27
...

呢度咪有jm 話自己仔女去外國都要申請定公屋, 將來要嚟度假都好喎

大宅

Teletrend 發表於 17-10-27 16:30
唔係,當年我媽都話叫我做業主,我拒绝了

唔可以只有仔好名,老人家一定要有名,所以老人家唔可能再apply 公屋

子爵府

wyeth冷知識勳章

Verveine 發表於 17-10-28 11:34
呢個情況同綠置居無關。事實上,有部分公屋申請人用老人家名義成功獲配較大單位,或提早上樓後,就迫走老人 ...

咁應該唔系老人系戶主?

侯爵府

_candy_ 發表於 18-9-2 06:41
呢度咪有jm 話自己仔女去外國都要申請定公屋, 將來要嚟度假都好喎
...

係呀、之前有個勁快派到租置比佢、轉頭叫仔女一到18 申請咁幾年就會有樓、到時去完外國返來當渡假或轉做居屋都好
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

babybabyu 發表於 17-10-27 13:12
如果個綠表係老人家名,佢使用了一生一次的福利買政府屋,應該無得再申請公屋,如錯請指正。
...

綠置及居屋係不可用子女名義購買的、一定係公屋個個戶主做業主、其他子女只係以家庭成員住、如子女日後想申請公屋/ 居屋也要先除名。
但漏洞係,戶主過65歲可以以‘轉讓契’方式轉俾仔女。不過:轉讓契有2 種,分別係 1:送契 Deed of Gift 就是沒有錢銀交收,及2.買賣 (Sale and Purchase)就有錢銀交收,即要比稅

(轉載)因為Deed of Gift 並沒有錢銀交收,新業主其後如想用物業抵押貸款,銀行有機會因新業主當初沒有以實質金錢買樓,質疑新業主信貸能力,而拒絕借款。及以 Deed of Gift 方式轉名後,新業主其後想賣樓,業權上亦有機會出現問題,令到賣不成樓。

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

珍珠宮

SaBB 發表於 18-9-2 11:34
係呀、之前有個勁快派到租置比佢、轉頭叫仔女一到18 申請咁幾年就會有樓、到時去完外國返來當渡假或轉做居 ...

係呀,咪係嗰個囉,佢好似係 離婚跟住申請體卹安置,之後又有錢想做生意,又開舖,又話要去外國

首頁

尾頁

跳至