真的有叛逆反轉期?

yungkinleung
|
仔仔自小五一直反到中二,期間同父母經常吵架,打架都試過。。。。不能盡錄!我同老婆都當佢透明好耐了。尋晚佢吖媽唔舒服,突然佢話自己煲粥比吖媽食,態度變了好多。又送小禮物比吖妹,佢一向都唔仲意吖妹。唔通真繫過渡左
hudsonchui
|
yungkinleung 發表於 17-10-28 10:00
仔仔自小五一直反到中二,期間同父母經常吵架,打架都試過。。。。不能盡錄!我同老婆都當佢透明好耐了。尋 ...

一定有,我阿妹反叛由中一至中三,成日夜浦,態度又吾好,說話左耳入右耳出,之後可能大左,慢慢好
衝勁BB
|
諗返自己以前又唔覺,不過係好想要多啲自由
amyamy123
|

hinhinsally
|

Fishma007
|
yungkinleung 發表於 17-10-28 10:00
仔仔自小五一直反到中二,期間同父母經常吵架,打架都試過。。。。不能盡錄!我同老婆都當佢透明好耐了。尋 ...

粉紅虎
|

轉好系好事,恭喜恭喜, 但唔好大意,現今的小朋友好難估計,多一點關心,多一點溝通
|
粉紅虎 發表於 17-10-31 14:16
轉好系好事,恭喜恭喜, 但唔好大意,現今的小朋友好難估計,多一點關心,多一點溝通
...

你講得啱,可能佢想增加零用錢,因為呢排成曰出街
hudsonchui
|
yungkinleung 發表於 17-11-1 18:49

如果佢表現好,加小小比佢
粉紅虎
|
yungkinleung 發表於 17-11-1 18:49

咁都比你諗到
mother904
|
好多青少年雖然反叛,但只係想要自由,唔係憎屋企人
見到屋企人有事,好多會幫手
lam0903
|

應該都係乖左,比d信心大家。我都等緊呢1日來臨
asa2012
|
恭喜樓主, 守得雲開了.
先不要預設阿仔只為想加零用錢,
其實反左咁長時間, 都應到反省期,
趁現在多些溝通, 保持好關係.

我仔都有同一經歷, 今年18了,
總算似返個正常人, 有事會同我們商量.
捱過就好. 不要提以前的事了.
|
asa2012 發表於 17-11-2 16:47
恭喜樓主, 守得雲開了.
先不要預設阿仔只為想加零用錢,
其實反左咁長時間, 都應到反省期,

睇黎你都經過漫長的鬥爭但佢雖然乖左但同時又變懶左,可以成日唔衝涼唔擦牙。真頭痛!每一年反叛症狀都唔同,而家先14,幾時先到18
|
lam0903 發表於 17-11-2 14:57
應該都係乖左,比d信心大家。我都等緊呢1日來臨

互相勉勵。佢乖唔到好多渣。係乖小小但做乜都好懶
|
粉紅虎 發表於 17-11-2 07:54
咁都比你諗到

識佢甘多年,吉起條尾都知佢咩事啦。
asa2012
|
yungkinleung 發表於 17-11-3 17:22
睇黎你都經過漫長的鬥爭但佢雖然乖左但同時又變懶左,可以成日唔衝涼唔擦牙。真頭痛!每一年反叛 ...

別太在意一時的表現,人係會變的。我仔都曾經試過不沖涼,不刷牙,真係無佢法子,仲高大過我,點搞。 誰想到佢現在1日要沖2次涼。天氣凍果時都係。所以,盡力話左就算,小事勿太長氣,唯有等同忍。
BB.wai
|
仔仔都幾有孝心吖,過咗個階段關系可望可以轉好
IamDirector
|
恭喜哂,反叛期好快完。我果個岩岩開始
sasa0208
|
有,有d小學反叛完,中學好生性