[求助] 全埋身,常奶塞,求解決方法

NaomiNaomiNaomi
|
BB 5星期大,全埋身,我已經差不多每星期奶塞一次。第一、二次按摩通乳解決了,第三次BB下巴對住奶塞地方啜解決了,今次似乎又難解決咗,今日試食咗一次卵磷脂,又未疏導到... 可以怎樣?
Zoe1019
|
通乳寶
ivy0508
|
食卵磷脂,唔好食谷奶食物,你應該係d奶多到阿B食唔曬
|
Zoe1019 發表於 17-10-29 23:14
通乳寶

好,我search下,thanks!
|
ivy0508 發表於 17-10-29 23:18

ok,我留意下飲食。唉咁要諗下泵多D... 定收支平衡算...
|
ivy0508 發表於 17-10-29 23:18

食咗卵磷脂,BB真的好似快餓咗..
kathylala
|
NaomiNaomiNaomi 發表於 17-10-29 18:51
BB 5星期大,全埋身,我已經差不多每星期奶塞一次。第一、二次按摩通乳解決了,第三次BB下巴對住奶塞地方啜 ...

卵璘脂係要日日早晚都食,令奶水稀D易出
我一塞塞地/或者太谷擠唔出就會食通乳寶,
但卵璘脂我keep住每日早晚各2粒
如你真係塞就加為食3粒一次
多點推下按下個胸

你都可打去母乳熱線卜返去健康院見見姑娘,睇下有咩姿勢可幫到你舒緩塞左邊個位置
naomiii
|
NaomiNaomiNaomi 發表於 17-10-29 18:51
BB 5星期大,全埋身,我已經差不多每星期奶塞一次。第一、二次按摩通乳解決了,第三次BB下巴對住奶塞地方啜 ...

留意會唔會乳頭有小白點,我有一次有硬塊,死推爛推都無用,發現有個小白點就吉穿佢,即刻D奶噴出來,硬塊就消失左
Max20080525
|

食得一次 要日日空肚食四粒 起碼食兩星期至見效
|
kathylala 發表於 17-10-30 09:10

卵璘脂係要日日早晚都食,令奶水稀D易出

琴日狂敷熱毛巾,又推又手擠,今天終於疏通咗好多了。今天BB約咗去健康院,見埋母乳姑娘,又鬆D了。希望之後唔好再塞就好了...
|
naomiii 發表於 17-10-30 11:50
留意會唔會乳頭有小白點,我有一次有硬塊,死推爛推都無用,發現有個小白點就吉穿佢,即刻D奶噴出來,硬塊 ...

我前幾日乳暈有呀!一粒瘡咁咖,呢兩日散咗。今天都俾咗母乳姑娘睇,佢話用熱棉花捽走D死皮粒嘢就會散
Icelee411
|
少食肥利野,多飲水
Huen123
|
我都塞左好煩,初頭以為自己感冒發燒。
有人話叫bb爸爸幫手啜,夠晒力。
但想借位問下大家係咪要多啲按摩,應該係得閒就按下定臨餵前先好按呢?
同埋話比bb食多啲,同盡量擠走食剩啲奶,咁會唔會越刺激越多(因為就係本身多食唔晒先積左塞)
|
naomiii 發表於 17-10-30 11:50
留意會唔會乳頭有小白點,我有一次有硬塊,死推爛推都無用,發現有個小白點就吉穿佢,即刻D奶噴出來,硬塊 ...

終於見到乳頭小白點,挑走輕輕推下個胸即刻如泉湧
|
Icelee411 發表於 17-11-7 15:56
少食肥利野,多飲水

係!原來係因為用咗椰子油煮餸!椰子油脂肪比例高D,仲要食咗成個月
|
Huen123 發表於 17-11-7 22:16
但想借位問下大家係咪要多啲按摩, ...

我嘅原因係飲得唔夠水,原來係要飲多D水。餵之前一杯,餵緊一杯,餵完一杯,再加湯水。我代茶之外仲再煲通草加王不留行,通乳利尿,又早晚食卵磷脂,又去咗手推油按胸,我就開始順返了。
|
Huen123 發表於 17-11-7 22:16
但想借位問下大家係咪要多啲按摩, ...

真的好煩,我未找到原因前,隔日塞,差D想放棄
|
NaomiNaomiNaomi 發表於 17-11-8 21:07
真的好煩,我未找到原因前,隔日塞,差D想放棄

Update返,希望幫到其他媽媽! 我之前原來係食咗魷魚、墨魚、八爪魚類嘅嘢食就會有小白點! 大家塞奶可以留意下有冇食過呢類嘢!
helenaki17
|
Bb啜係最有效架