自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

回覆樓主

珍珠宮

blue02 發表於 17-11-2 00:01
你屋企好有钱 ,送三個女去外國讀書,講紧四五百萬,係我唔敢話父母乜,應該話父母見你們生 ...

你價值觀係咁,唔代表人地都係!你有無看清楚呢位網友的經歷?難道錢就是一切?

珍珠宮

chrisdina 發表於 17-11-2 01:53
岩岩同我亞媽傾完,一開聲就鬧,完全莫視我之前同佢講過既唔開心,丫理變真理,衣家變左我係忘因負意,毫 ...

割(emoji)啦,以後只盡基本責任好了。

珍珠宮

wonghiuyeezozo 發表於 17-11-1 23:44
你講起家姐 我就有個阿哥 同樣又細當阿四 成日比人當沙包咁打 半夜佢自己唔順氣eg打機輸 就打我 個陣我15 ...

你個賤呀哥而家點

男爵府

回覆樓主:

响香港唔養父母嘅人多的是(唔好話比一千幾百果d叫養) 話父母偏心嘅又有,話父母打罵過自己又有,話父母掛住搵食又有。講真,十隻手指有長短,父母又要搵食,又驚細路學壞,個個父母都係咁架啦,唔想養父母其實唔需要幫自己搵藉口架喎。永遠你睇人好,人睇你好。個個都覺得自己冇問題架。

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

回覆樓主:

一家唔知一家事
主 賜 平 安

珍珠宮

wonghiuyeezozo 發表於 17-11-2 08:21
賤阿哥屋企蝦蝦霸霸 出到去打份牛工 對外人鵪鶉 娶左個大陸女人 同我老母不和 嗌晒交 其實我媽都有問題 有 ...

抵死,你媽自作自受!

珍珠宮

王國教室勳章

chrisdina 發表於 17-11-2 01:53
岩岩同我亞媽傾完,一開聲就鬧,完全莫視我之前同佢講過既唔開心,丫理變真理,衣家變左我係忘因負意,毫 ...

我好明你
我媽都係呢類人。想當年佢話要去邊旅行點點點,我唔係有錢,我都會盡力請佢去,但佢就係唔會滿足,轉個頭又話d女不孝!

佢又係會講用曬d錢响三個女度乜乜乜。實際係好多親戚都見到乜事。
一個媽媽可以分曬d女俾人,我地讀year 幾都唔知,心情好就寫下信,打下電話,一係就失蹤,佢好意思講!我地三個大左都仲有關心佢,尊重佢,有盡下責任俾錢佢,換來又係一大堆不滿
最後,因為弟弟識左個MK公主,以為識到個富二代,點知,我父母理財不善,又無得買皇宮俾佢地。我媽就開始去辣著d女。同時,公主又識whatsapp 我們叫我們响外國買名牌俾佢,我地唔買,我媽話我地小家。就係咁,我媽要我地錫公主唔可以三個人蝦公主。

我我父母返左嚟香港住,我弟弟弟婦敗家成功,我父母樓都賣左我爸問我點

伯爵府

luckybaby2011 發表於 17-10-29 22:42
我都好討厭呢句、做人父母唔駛考牌、幾多只識生唔識養、以前年代好多細細個已經要幫手做野、無栽培過、好 ...

係,我爸早死,阿媽都係比養命式食物湊大我地,無交流亦無教育,只話你聽屋企窮如出黎做野要比家用重要一定一半人工,我其實好唔想黎呢個世界但黎到我好有體育精神,玩埋佢唔會自殺,而家我反而好輕鬆,對阿媽我真係比家用就算,咩都唔好搵我,我係唔會理再多野講我連家用同返間中屋企食下飯都唔會,我絕對做得出,多年我都比突亦唔介意人點睇我

男爵府

Ashleycorina 發表於 17-11-2 11:48
我好明你
我媽都係呢類人。想當年佢話要去邊旅行點點點,我唔係有錢,我都會 ...

我估你重有排煩 你真係要睇開d,唔好比人影響自己心情(which 我知好難,要慢慢學習)

我今次真係大結局,割啦,完全心淡,以後有咩事唔好搵我。大家各不相往來。

公爵府

一家唔知一家事,如果父母生你全是因為養兒防老,自己唔儲錢,全部旨意你,我覺得老來同子女關係一定係金錢關係多過親情關係。

早之係種瓜得瓜,種豆得豆

大宅

回覆 wonghiuyeezozo 的帖子

我覺得我地經歷好似,我會成日懷疑自己係咪不孝
離開左佢地真係好舒服,唔使再懷疑,唔使再不斷無回報地付出

不過而家好怕去飲
見到人地有阿爸阿媽錫
見到人地結婚結到唔捨得阿媽
點解人地可以有老公有屋企人
我自細盡心對待屋企,仲要被咁樣對待

大宅

回覆 wonghiuyeezozo 的帖子

係呀,我62真係好好架,我都成日問老公點解62不是我阿爸呢而家有咩決定,我都會考慮埋62

禁止訪問

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

19841984 發表於 17-10-29 21:14
我個好朋友就是,自己住九龍站,父母住劏房,

佢話是父母問題,比人誤會不孝也沒辦法

唔知人家事,佢過到自就得

首頁

尾頁

跳至