婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

大嫂同老媽子反左面,前幾日分開住,但佢地仍為了d小事而吵……我哥仲成日打黎訴苦,搞到我都煩埋,因為佢地既事我唔清楚,雙方都有錯,俾著你地會點處理?

大宅

如果係小事而吵架的話我唔會理,亦因為小事都嘈的話根本佢地關係一啲都唔好,你又唔知頭唔知路,一會做錯架兩就唔好啦。可憐在你大佬做左中間人

大宅

happy314 發表於 17-10-30 13:49
如果係小事而吵架的話我唔會理,亦因為小事都嘈的話根本佢地關係一啲都唔好,你又唔知頭唔知路,一會做錯架 ...

咪就係囉…今日打左幾次黎我都費事聽,一個話東一個話西

侯爵府

回覆樓主:

會聽,但唔會多講或俾意見

Be positive, Stay stronger,Work harder, Learn Wiser, keep fighter, much smarter

珍珠宮

晞mama 發表於 17-10-30 13:45
大嫂同老媽子反左面,前幾日分開住,但佢地仍為了d小事而吵……我哥仲成日打黎訴苦,搞到我都煩埋,因為佢 ...
我唔會做架兩,阿哥要呻我會聽佢呻,但唔會比意見,更加唔會插手任何野。

大宅

mrschocolate 發表於 17-10-30 14:34
我唔會做架兩,阿哥要呻我會聽佢呻,但唔會比意見,更加唔會插手任何野。
...

我開頭幾次都有聽,但剩聽唔講野又會好怪,但又唔知講咩好喎~我哥仲以為我聽唔到……

珍珠宮

晞mama 發表於 17-10-30 14:36
我開頭幾次都有聽,但剩聽唔講野又會好怪,但又唔知講咩好喎~我哥仲以為我聽唔到……
...
哦哦哦,係呀,哦,嗯嗯,明白,係係。真係呀? 點解嘅?你講真呀?噢.....係囉,我都唔知點好。

大宅

mrschocolate 發表於 17-10-30 14:38
哦哦哦,係呀,哦,嗯嗯,明白,係係。真係呀? 點解嘅?你講真呀?噢.....係囉,我都唔知點好。
...

子爵府

mrschocolate 發表於 17-10-30 14:38
...

當自己係黎芷珊??

大宅

...

公爵府

回覆樓主:

告訴你哥哥,只要把阿媽與老婆分開(短期之內不再見面)就可以啦?

大宅

NO EYE SEE

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

咁你哥覺得邊邊啱? 佢幫邊邊?
如要比意見, 會客觀咁比。但不會插手。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

heidys 發表於 17-10-30 18:16
咁你哥覺得邊邊啱? 佢幫邊邊?
如要比意見, 會客觀咁比。但不會插手。

佢只會幫個老婆,老婆既說話係聖旨仲話唔理阿媽生死……當阿媽係仇人

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆樓主:

我阿哥要呻我會聽佢呻,比d意見,但吾會完全介入,兩個甘大個人自己解决番

男爵府

大嫂同老媽子反左面,前幾日分開住,但佢地仍為了d小事而吵……我哥仲成日打黎訴苦,搞到我都煩埋,因為佢 ...

比著係我我都唔知點好,處理得好就好,處理唔好自己捉蟲上身

大宅

回覆樓主

咁大個人,自己搞掂啦

洋房

我唔會置之不理,
因為一個係媽,
一個係哥,阿嫂雖然無血緣關係,
但大家都係女人,客觀啲睇,就明大家嘅感受。

婆媳關係,係相向嘅,其中一方係衰嘅話你都無咩可以做。
不過,可以援和下大家嘅關係,

是其是,非其非。
自己阿媽唔啱,就宛轉啲提醒自己媽咪,
叫阿哥盡量唔好比阿媽同阿嫂一齊,
要解決問題就要了解自己媽咪同自己老婆想點。

阿嫂係好嘅就傾下,無計傾嘅,就多安慰自己媽咪。

有時其實處理得好,大家都唔衰嘅話,關係唔會變得大差。
不過,呢個角色一啲都唔易,而且唔想有咩比人怨,
就唔好講得太主觀,同埋唔好幫佢哋決定點做。

男爵府

分開住,順便以後唔好見,之後就會好好多

男爵府

晞mama 發表於 17-10-30 18:56
佢只會幫個老婆,老婆既說話係聖旨仲話唔理阿媽生死……當阿媽係仇人
...
男人好stupid. 佢一早唔好要一齊住就唔會有咁的結果,我好客觀,有時我媽都係,我做佢覺得ok. 應份,到我嫂做佢就好有意見,我會話關你乜事,咁我呢個女話佢佢會聽得順耳d. 如果哥話佢又會唔開心因佢幫佢老婆等等

首頁

尾頁

跳至