影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Lovely媽咪 發表於 18-10-13 13:22
成套戲最正常好似係的海蘭 睇到6x停咗,等做哂先再睇埋去,因頂唔順後期皇后係咁俾人㩒住砌,完全 ...

就係咁都唔升佢呢都
又唔係 個奸妃,
想睇佢幾時

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我掛念嫲嫲 發表於 18-10-13 14:26
就係咁都唔升佢呢都
又唔係 個奸妃,
想睇佢幾時

尋晚果2集奸妃終於報應黎啦

男爵府

c.vieri 發表於 18-10-13 22:11
尋晚果2集奸妃終於報應黎啦

琴晚應該結局啦!
又拖多集,星期一先結局
原來琴日餵完解藥餵雜菇湯

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我掛念嫲嫲 發表於 18-10-13 22:16
琴晚應該結局啦!
又拖多集,星期一先結局
原來琴日餵完解藥餵雜菇湯

渣隆真係好鬼陰濕 一聽到話餵左解藥再餵第二種藥比奸妃飲,真係覺得呢個男人超陰毒

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

可憐嘅凌雲徹

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

再來靜物,意景
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

邊個話劇組嘅錢去晒演員度?道具服裝一D都唔馬虎,講起履(鞋),劇組/張叔平/美術團隊簡直係痴線咁認真考究。

https://www.weibo.com/ttarticle/ ... 4294735329121876#_0

伯爵府

2018復活節勳章

rose-mag 發表於 18-10-14 13:04
邊個話劇組嘅錢去晒演員度?道具服裝一D都唔馬虎,講起履(鞋),劇組/張叔平/美術團隊簡直係痴線咁認真考究 ...

我睇晒咁多集如懿傳紀事,了解製作方投放咗幾得人驚的資源入套劇,用心仔細到想像唔到。第七集介紹各個宮殿的裝潢,原來高晞月的咸福宮裡面連寫字桌椅都經過特別設計,比一般高身,方便下面縷空置炭,什至可再加一層艾草,配合她性寒的體質

呢個劇組對服化道的要求令我佩服到不得了,比如懿對愛情的偏執更偏執

王國長老

Pr0udfish 發表於 18-10-14 01:30
我睇晒咁多集如懿傳紀事,了解製作方投放咗幾得人驚的資源入套劇,用心仔細到想像唔到。第七集介紹各個宮 ...

係,睇劇組製作紀事,成套劇落嘅心機同人力物力非表面,當延禧迷見到服化道、一耳三鉗。。。如懿有過之而無不及,個個鬧渣隆,其實有冇留意今次霍建華比以前演嘅有進步,乾隆性格上缺點多多,為一己之私、縱容奸妃小人,咁多個子女過世,係佢一手做成,眾多妃嬪早迎,有幾多係佢間接做成?

我睇咗好多劇組紀事同演員人物專訪,有人鬧如懿懦弱,有人鬧炩妃黑心,甚至話慧貴妃、嘉妃。。。只有凌雲徹令人最惋惜,呢套劇要講嘅非歷史(絕對唔係還原歷史,亦冇可能改寫歷史令到個結局皆大歡喜),亦非弱勢社群奮鬥史,作者編劇同導演揀咗個唔多討好嘅角色同角度去寫一段愛情,一個婚姻圍城嘅故事,封建社會唔容許女人去反抗,只有男人唔要你,你唔可以反抗,所以個個妃嬪只能去找容身之法,更甚係點樣上位,出身高貴嘅更帶住母族嘅未來要去爭權。全個皇宮只有寒香見一個最敢言,最與世無爭;如懿某程度上有反抗,斷髮之舉於當時係大不敬,故事中皇上冇殺佢係因為自己都理虧,到最後發現一直錯怪如懿,佢久久放不下身段去,落得最後恨錯難返。各個角色各個人物都有故事,但訊息量好大,我想寫卻有太多太多要整理,呢個工程非常鉅大吓。

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

任他明月下西樓。青櫻很好啊,她終於自由了

我一直喜歡如懿喺堂皇深嚴帝后宮殿內,堅持做平凡女子,走尋常路。世間平平淡淡才是真,她無所欲求,問心無愧,一心只渴望非凡夫君的愛。呢種對愛情的堅執係「唔化」嗎?唔會呀,如懿同其他妃嬪不同,佢哋只能靠聽曲唱戲去想像人世間情愛,如懿執著係因為佢懂得愛情的滋味,相信渣隆那句你放心是真情,嗯,只是曾經的真情戰不勝歲月蹉跎吧,亦不幸迎來悲傷卻現實的結局

愛上弘曆係塵世之劫,痛到極致後青櫻清醒了,勘破浮生虛妄。此後,無風無雨也無雲

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

[大愛鏡頭下的意境,太多經典瞬間,忍不住多截圖]

言笑晏晏,信誓旦旦,都抵不過清冷紅牆內的歲月磨礪。如今香魂化輕煙,歡情怨憎,亦都幻作一場春夢

男爵府

回覆樓主:

初時覺得有點慢又有點悶, 睇睇下感受到呢套劇嘅認真及成套劇好有深度, 結局仲係神級
好唔捨得佢做完, 好難有一部咁好嘅劇

伯爵府

2018復活節勳章

kwan_0128 發表於 18-10-16 23:10
初時覺得有點慢又有點悶, 睇睇下感受到呢套劇嘅認真及成套劇好有深度, 結局仲係神級
好唔捨得佢做完, 好難 ...

我一直追劇追得好投入,可惜去到中後段兩大奸妃打怪劇情有點崩壞,但不太影響我欣賞整劇帶給我的意境同悠悠韵味

結局我嫌有啲太圓滿添,如果我係如懿,來生我生在布衣家,想再遇一個凌雲徹,或者江與彬都好,都唔要愛新覺羅弘曆啊

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主:

我喜愛《如懿傳》,如果有Director's cut 就好了

如懿的確不算如意。立意高但情節未能輔助主題,既然打著宣傳旗號要講婚姻圍城,應該著眼帝后的愛情故事。先講灑滿陽光的花瓣,結出光鮮亮麗的盈盈果實,既甜又好看。一個蘋果喺外力擠壓下會令它稍稍變形,潰爛其實必先由內核開始,果肉至表皮發出腐臭,最終混入泥土化作塵埃

據說原著小說係講兩人少年不得志,於王府背靠背、互相支持情愫漸生的,我好中意呢個設定,呢種情感會比夾硬拍青梅竹馬更細膩動人

伯爵府

2018復活節勳章

Pr0udfish 發表於 18-10-17 18:22
我喜愛《如懿傳》,如果有Director's cut 就好了

如懿的確不算如意。立意高但情節未能輔助主題,既然打著 ...

從潛邸到延禧宮,從冷宮到翊坤宮,情到深時愛得如膠似漆和樂融融,情濃轉淡怨尤亦生。尋常人家夫婦可以在吵鬧中磨合,但面對至高無上的皇權,一方不斷自我膨脹,一方只能無奈隱忍,有理說不清,處理衝突解決矛盾的能量亦不對等,又焉能攜手走過坎坷不平呢

伯爵府

2018復活節勳章

Pr0udfish 發表於 18-10-17 18:24
從潛邸到延禧宮,從冷宮到翊坤宮,情到深時愛得如膠似漆和樂融融,情濃轉淡怨尤亦生。尋常人家夫婦可以在 ...

《如懿傳》要主力講的,應該係如懿在此大環境下的生存困境,婚姻內核如何腐爛起來,因此宮鬥絕不應該是此劇的主軸,那些金玉妍衛嬿婉謀害龍胎子嗣的作孽戲碼可以大量刪減,而前朝戲份應予保留,令觀眾感受皇帝榮耀背後的"生活"壓力,喺後宮雨露均沾帶來的夫妻尷尬、分歧、隔閡,漸漸兩人關係走向破裂,凌雲徹同寒香見為最後一根稻草,呢個至係我想睇的情起情滅蘭因絮果的故事

王國長老

Pr0udfish 發表於 18-10-17 18:25
《如懿傳》要主力講的,應該係如懿在此大環境下的生存困境,婚姻內核如何腐爛起來,因此宮鬥絕不應該是此 ...

我都覺得宮鬥唔駛講太多,反而一兩宗大做文章已足夠,而家反而變得重心轉移咗,注意力去晒炩妃點樣上位,但偏偏同如懿乾隆夫妻之間嘅關係越見疏離格格不入,雖然炩妃背後用手段害如懿,但點解乾隆咁信佢,點解公主咁信佢,點解會唔求証,好多呢d旁枝幫唔到故事核心,反而削弱咗婚姻圍城嘅主題。

周迅有套電影下個月上,你應該有興趣。

伯爵府

2018復活節勳章

rose-mag 發表於 18-10-18 00:32
我都覺得宮鬥唔駛講太多,反而一兩宗大做文章已足夠,而家反而變得重心轉移咗,注意力去晒炩妃點樣上位, ...

呢套電影我一早mark住,昨日仲見到有胡歌客串,實在太驚喜了。不過我查過香港似乎未有映期,暫時只得HKAFF十一月兩場咋

頭先同個男性朋友食飯,講起原來佢都追晒87集如懿,大家一樣好喜歡套劇的風韵,同睇到好心疼皇后娘娘,我哋仲互訴劇終了好空虚唔知點排解添

王國長老

Pr0udfish 發表於 18-10-17 22:05
呢套電影我一早mark住,昨日仲見到有胡歌客串,實在太驚喜了。不過我查過香港似乎未有映期,暫時只得HKAFF ...

我同事都俾我引咗入坑,佢兩晚追咗12集,尋日至同我講好空虛,而家冇劇追點算,我叫佢翻煲啦,好劇係要一睇再睇三睇架,第一次走馬看花睇故事,第二次欣賞演技,第三次睇細節,我同事都煲咗好多花絮同如懿記事。

伯爵府

2018復活節勳章

rose-mag 發表於 18-10-18 14:10
我同事都俾我引咗入坑,佢兩晚追咗12集,尋日至同我講好空虛,而家冇劇追點算,我叫佢翻煲啦,好劇係要一 ...

如果有幸等到精修版就好喇,我依家點開頭兩集都有啲恍如隔世感覺,亦驚嘆演員們好厲害,角色年齡跨度大,佢哋可以將不同精神面貌好有層次地演出來

首頁

尾頁

跳至