嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

靚媽們, 你地為bb 準備咗幾多個奶樽?
4oz / 9oz / 11oz 奶樽分別用到幾多歲?
Bb 幾多歲學識自己揸奶樽?

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我大仔經驗,其實買細size無咩用,細的好快用5着,所以我呢胎會全部都買大的,同埋膠樽好快要換,所以我全部玻璃樽

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

全奶粉的話奶樽最少要準備定7個

別墅

Queenie_yy 發表於 17-10-31 16:42
全奶粉的話奶樽最少要準備定7個

9oz 算大定細?

Bb 自己揸奶樽飲果時用幾多oz? Thx

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

細樽真係冇用, 我只係大仔時買過2個, 其餘係大樽, 唔知佢有幾多安, 好似8安樽?!

大仔時有6大2小樽, 一半係ppsu 樽, 其餘係玻璃樽. 二仔,三女用玻璃樽. d 玻璃樽唔駛換. 到三女時我用2個樽, 自己洗密d就得.

我冇理bb 幾大要揸到奶樽, 我enjoy 自己餵佢. 佢對手夠力自然會揸到, 用大樽咪遲d 揸到, 唔駛考慮埋呢d, 就番自己方便同順手就得.

別墅

bosch 發表於 17-11-1 06:21
細樽真係冇用, 我只係大仔時買過2個, 其餘係大樽, 唔知佢有幾多安, 好似8安樽?!

大仔時有6大2小樽, 一半 ...

多謝媽媽分享

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

Mrs.WongWong 發表於 17-10-31 10:54

冇用過11oz奶樽 ,只用细4 安同8 安兩款奶樽,4 oz 兩個主要飲水2個,8oz有 8 個到

侯爵府

回覆樓主

我係2個4oz同6個8oz,其實已經夠用。

2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

大宅

Mrs.WongWong 發表於 17-10-31 10:54
細樽好快就無用....所以都係買大的...除非係一開頭未知bb用咩樽至啱佢...咁就一開始只買果個牌子一兩個細樽試...平d麻....最多洗密d....試左ok就去買大樽....我只買四個....雖然初生一日八九餐..我d樽蒸完入盒放入雪櫃,所以唔可以佔太多位...所以四個...洗密d都係中間洗一轉左右..其實都ok....大仔果時用矽膠奶樽....唔使換樽....而家細仔就索性用玻璃樽...都一樣唔使換樽....唔使煩咩膠打咩膠唔得....一陣用完一排先話發現咩膠唔好又煩...所有用玻璃就算...大仔十個月自己拿樽....其實係無諗過佢可以拿到...機緣巧合至知佢得....我知有d小朋友仲早識.....細仔而家用玻璃樽....唔預佢太早識..因為都比膠樽重..而且亦較傳熱

大宅

Queenie_yy 發表於 17-10-31 16:34
我大仔經驗,其實買細size無咩用,細的好快用5着,所以我呢胎會全部都買大的,同埋膠樽好快要換,所以我全 ...

點解膠樽要快換?我以為用好耐

子爵府

ambermatt 發表於 17-12-5 20:22

膠樽建議三個月換一次

伯爵府

DHA勳章

ambermatt 發表於 17-12-5 20:22

經常要蒸.所以3個月要換

別墅

回覆樓主:

4個4安士,6個9安士
但細樽真係好快唔岩用。滿月後都食超過4安士了。

別墅

笑得好勳章

我係買 8 大 1 細夠晒用

大宅

回覆樓主

我自己:
4 oz - 4 個 (初生一日八餐奶,洗兩次奶樽,大個左又可以用黎飲果汁用)
8 oz - 4 個(一日四餐奶,每日洗一次奶樽
唔洗用到11oz(已轉食固體,唔洗飲咁多奶)
只用玻璃樽,比膠樽貴,但唔洗密住換,貴買平用

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

我反而今次準備左細size都有4個, 因為我個女出世3個月都係飲3安.. 用細樽方便d, 帶出街唔洗用咁多位, 方便好多, 亞女1歲去台灣都係用細, 因為佢唔會過6-7安, 到3-4先用長樽, 今次配左3細, 4大

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

我衫生會預細 9oz 多少少, 又唔太大個, 拎出街方面好多!! 我女之前每餐不到4安, 佢又會蝦奶樽用!! 所以都係都時再夾..

大宅

我個人認為唔駛買細樽, 唔用得好耐
6個都差唔多了
因為消毒煲只放得落6個樽,同埋我一定日日消毒奶樽

我囡囡一歲多D識得自己拎住個樽食奶
我用PIGEON PPSU奶樽的
我同意玻璃好過膠
不過玻璃太重,容易打爛,我比較論盡 = =" 同埋有時囡囡動作大,推開個樽,我試過捉唔實成枝奶飛落地

JD930    發表於 18-9-11 12:16

首頁

尾頁

跳至