自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

早餐:朝頭早趕趕趕,啃塊面包,飲D水,奶都飲唔落,趕住去番學。

午餐: 學校時間表寫是一小時,其實是20分鐘,夠鐘便收tray, 小朋友趕住玩。嗰D午餐飯盒幾有益? 怎都不夠我們JM讀小學年代半日制,阿媽在家做的有益。又不像日本有小學生女廚神香港廚房...

晚飯: 是阿媽/工人姐姐/婆嫲煮,只是唔夠時間做功課溫默書對功課,都是趕趕趕。

終於食到啖安樂茶飯是星期六或星期日,小朋友如是,大人如是...

突然有點悲涼感覺

琥珀宮

蝦米豬 發表於 17-10-31 22:44
早餐:朝頭早趕趕趕,啃塊面包,飲D水,奶都飲唔落,趕住去番學。

午餐: 學校時間表寫是一小時,其實是20分 ...

正常在家食餐晚飯:,都係花三十分鐘,點解要為做功課溫默書對功課,連食晚飯都是趕趕趕。

大宅

回覆樓主

早D起床預多D時間吃早餐

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

早餐...早D起身咪唔駛趕囉...

我仔由細到大都習慣比出門前一小時起身...
依家中學..重夠時間沖多個涼先出門口...

小學LUNCH..如果係千禧校社..有飯堂有廚房...
其實都OK既..飯同菜都會係新鮮學校煮..係肉就工場送過去...
有D小學有義工家長幫手睇小朋友食飯...都唔會比小朋友唔食..
我仔小學時..我都有去做義工家長..會捉小朋友起碼要食到8成先可以走..

晚飯...功課...學校正常應該有自修,導修堂比小朋友做功課的...當然未必做得晒..但如果小朋友有做的話....回家都應該唔駛做好多...
我仔小學時就9成功課都係學校做晒啦..

如果小朋友真係早晚都趕趕趕...
咁你要教佢ARRANGE時間啦..或者你幫下佢手..叫佢早D起身...食個靚早餐先返學...佢又有精神D..食得飽..佢下午食得少你都冇咁WORRY嘛..此終...小學LUNCH唔係你控制範圍..唯有係早晚餐下手...
晚飯就教下佢..係學校做多D功課..回家做功課做快D..
我仔有段時間..爸爸得閒..重可以係佢做完功課後陪佢去踏下單車,游下水先回家食DINNER..大約6點佢地就出發..7點半回家咁...
所以..做功課快有好處...

wcpcelia    發表於 17-11-1 10:17
mother904    發表於 17-11-1 08:25

侯爵府

回覆樓主:

我家小朋友早上有20分鐘時間食早餐,午餐學校食,放學會食水果及其他嘢,晚餐正常。

珍珠宮

早上.......早小小起床!食下粉、麵、粥
中午......如覺得學校午餐唔太有益!咁咪早啲起身煮比佢拎返學囉

晚餐....唔應該因爲要做功課或默書而影響餐飯既質素架喎!個問題係小朋友應該在晚飯前已完成晒所有學業既野!沖埋涼!咁咪可以慢慢食飯!食飽輕鬆下!

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主

而家啲學校午餐設計過哂,
有菜有肉唔錯架喎,
如果小朋友肯食其實都好有營養

wcpcelia    發表於 17-11-1 10:17

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

這個是時間管控問題,處理得好唔會有問題。

早餐,早點起身就可以解決。
午餐,只係食20分鐘應該都足夠,貪玩唔食係唔正確的方法要糾正。
晚飯,30分鐘用膳應該足夠,做功課/溫書都要好好分配時間。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

月希 發表於 17-10-31 22:54
早餐...早D起身咪唔駛趕囉...

我仔由細到大都習慣比出門前一小時起身...

我女果間千禧校舍冇廚房,今年換左飯商話好難食
感激遇上你~

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

朝早早d起身慢慢食,夜晚果餐點解要趕呢?放學返去做完功課先之舒舒服服食飯,食完溫一陣沖涼應該夠時間
感激遇上你~

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

早餐: 早D起身食乜都得
午餐:學校餐可能唔啱食 , 但食得晒一定夠營養
晩餐:30-45分鐘都俾唔到小朋友食飯?

珍珠宮

回覆樓主:

其實真係睇人。我細個係叫極都唔識醒然後對住早餐誓願嘅人,好彩我仔唔似我,一醒就醒晒 + 食嘢快。早餐晚餐都無問題,lunch 唔好食加掛住玩我都知唔慌會食得多。遲啲考慮俾佢帶飯試下

大宅

回覆樓主:

似乎系樓主你自己問題多d喎⋯⋯

我自己為例,7:10「煮個早餐,煮餃子只需6分鐘,煎隻蛋,多士都系幾分鐘,淥個面都系幾分鐘。」個仔仲慢慢食,飲支奶,當然我自己揀間近屋企學校。
放學:3:45回到家食埋茶點休息,3:45做功課,快嘅半個鐘,慢嘅2個鐘都有。每日5點半前實做曬。有默書溫半個鐘,無就可以玩直至7點食飯,食完玩和睇電視,8:30上床訓。

非常輕鬆愉快。
但其他學校家長見面會講:你果間好谷㗎喎9月開學到宜家,3次英默、3次中默,默書不會同一星期有兩次,功課5-8樣不等。其實宜家間間都系咁多。

用戶要求終止服務

回覆樓主:

這是你哋個人的問題。
不代表其他小學生

早餐: 我5點45分起床,小朋友6點15分起床,7點15分出門,有時間食嘢,去廁所,束頭髮,餵魚,睇書。

午餐: 這個我最清楚,我入過1年課室睇學生食午餐,絕對不是時間不夠,係佢哋好多唔願食,我又tum又迫先,才願食多啖 ,他們話飽了,自己丟了飯盒/收了飯壺,轉頭就將零食攞出嚟等打午膳小息鐘。1年班已懂得騙人。
有時網上有些零星討論話午膳時間好似不夠。咁調查嘅人有無真正留在課室觀察小朋友食飯?有無觀察足1個學年? 我不同意時間不夠,係零食太多/想玩唔食/家人或飯盒啲飯太難食

晚餐: 我無意見。我家晚餐可以20分鐘至半小時食完。之後大家各自做自己嘢。

大宅

回覆樓主

似乎係你地時間控制管理上有問題先會咁,我地從未出現過你既情況

珍珠宮

晏就帶飯咪得,買個保溫飯盒

伯爵府

happybebebe 發表於 17-10-31 23:21
這是你哋個人的問題。
不代表其他小學生
同意,我都係 5:50 最遲 6:10 就起身整早餐,6:30 叫仔起身慢慢食。
講起細個,我覺得阿媽至勁,要煮六個人份嘅早餐,絕對唔係得塊包。發育時期我哋早餐仲有飯食添。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

公爵府

好媽媽勳章

正常一餐飯半小時之內。

學校午餐係經營養師設計,又點會唔健康。

侯爵府

happybebebe 發表於 17-10-31 23:21
這是你哋個人的問題。
不代表其他小學生

同意零食太多呢一點,自從我冇比零食小朋友,佢食飯快左又多左

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

係你時間把呎同其他人唔同或你仔做野食野好慢。

15分鈡可吃完早餐,其實份量少10min都可以

午餐有幾款揀,揀有肉有菜,吃少d汁。20分鈡係短,但我自己食晚饭有餸(有骨)有湯都20分鈡內吃完。

晚饭30min我就收碗.冇得食,佢先有動力快些吃完。

如低小功課多到咁吃力,可能你仔入左名校。我仔初小只做個多鐘,現在小六做兩個多鐘,自己買的習业另計,约一個鐘。

你应調節他的速度及降低自己的容忍度.唔係,升到高班半夜都冇得瞓。

首頁

尾頁

跳至