自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

偶然同一位同事傾開計,佢收到另一同事send出的結婚照,佢比我睇,佢唔知我不在哪個谷內,我起初亦以為在同事大谷send出, 後來我睇返我自己收唔到,我就知道佢地開左另一個谷冇我份....
仲有另一件事,我地一向有部份同事在飯堂食飯,一部份帶飯,一部份買外賣食,有一日成班同事去左飯茶,farewell另一位離職同事,但就冇叫我,當時我做緊嘢唔知佢地出左去,我以為佢地地去左飯堂食飯,於是我又一個去飯堂,但去到得我一個。當時我去飯堂途中,遇到另一個帶飯同事,食完飯話出去行吓,我都不以為意,後來我才知道佢係去左酒樓同班同事吹水,但佢都唔話我知!呢件事係之後嗰位比相我睇的同事告訴我才知,佢仲好天真咁問我點解嗰日唔去飲茶,我只係答冇人叫我。

個心有啲唔舒服,咁係咪即係班同事有意杯葛我?我唔知同邊個呻,喺度呻吓!多謝收看!

男爵府

唔開心實會有既
咁諗啦, 返工係搵錢做野, 唔係黎識朋友
岩傾咪傾, 唔岩咪HI同BYE
佢地唔ADD埋你入GROUP自有佢地原因
咪當知少D, 煩少D
你睇, 咁又可以飲少一餐, 慳返一次人情喇

小肥楊    發表於 17-11-1 12:42

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

tang0809 發表於 17-11-1 11:44
偶然同一位同事傾開計,佢收到另一同事send出的結婚照,佢比我睇,佢唔知我不在哪個谷內,我起初亦以為在同 ...

我覺得冇咩呀,如果真係杯葛,唔會比你發現及知道。
只係可能佢地比較啱傾d,有時唔記得左,冇叫到你。

我係你,我冇咩所謂,有相睇咪睇,冇咪算囉。我自己同事都會咁,我唔會太介意。
我如果真係想去,會主動d問下方唔方便join埋,或者話下次預埋我呀。

我同同事冇咩,有講有笑,佢地有時都會預埋我,不過又時佢地有密計傾就可能唔會叫我。其實真係好小事。
呢d事,若你年紀輕,會介意d;我年紀大了,不太介意。

大宅

偶然同一位同事傾開計,佢收到另一同事send出的結婚照,佢比我睇,佢唔知我不在哪個谷內,我起初亦以為在同 ...

我反工果度都係咁架,同事大大聲講話放假一齊去邊度玩,都唔會叫埋我。
佢地what s app group 都冇add 我。
但日常關係都好正常,大家都合作得幾好。
只可以話,大家只係同事 唔係朋友。

男爵府

班同事五like你

伯爵府

回覆樓主:

我都試過,又係一個天真同事問我點解吾去?我仲答話(最好朋友) 冇叫我,我都吾知,我咪仲hurt, 天真同事聽完o咗咀

男爵府

回覆樓主

我係公司都係咁,初頭好唔開心,好介意,有反省自己咩問題
依家冇感覺了,返工都為搵錢唔係為識朋友
做好自己份工仲好啦,你係取悅唔到全世界,老細buy你就得了

伯爵府

回覆樓主:

出黎做野吾好太落感情,同事吾會真心

kidd611    發表於 17-11-2 12:08

男爵府

有意杯葛你就唔會又比相你睇, 又帶你去吹水掛?我覺得係佢地粗枝大葉無遺意到你姐~

唔似有心喎。

男爵府

2018復活節勳章

以前岩岩出黎做野都會咁諗...

到依家呢份工~ 我都經歷過好多野~

到依家 都知道同事大家最舒服既距離係點?

岩傾咪傾~ 唔岩TOPIC既.... 咪專心做野囉

不過我唔建議玩自閉..... 呢D真係做起野黎對自己無SO

禁止訪問

珍珠宮

會吾會你職位問題,有你講公司是非吾方便

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

佢地玩小圈子, 又未至於杯葛, 由得佢。

你若盛開, 蝴蝶便來!

伯爵府

金魚媽 發表於 17-11-1 12:16
有意杯葛你就唔會又比相你睇, 又帶你去吹水掛?我覺得係佢地粗枝大葉無遺意到你姐~

唔似有心喎。

比相我睇個同事唔知我唔喺谷內,佢份人比較純真

去吹水個同事係自己去都冇叫我

大宅

回覆樓主:

唔洗介意
我唔會理,返工就係返工
以前份工,又要放假出黎呢樣果樣,唔出又猛問點解,我好唔鐘意。

伯爵府

Miccchellle 發表於 17-11-1 12:11
我係公司都係咁,初頭好唔開心,好介意,有反省自己咩問題
依家冇感覺了,返工都為搵錢唔係為識朋友
做好自 ...

我都係咁諗,都係上來呻吓啫

子爵府

親子王國15週年勳章

應該係個攪手唔想你出席,有d人醒d知道唔出聲。

伯爵府

tester5 發表於 17-11-1 11:53
我覺得冇咩呀,如果真係杯葛,唔會比你發現及知道。
只係可能佢地比較啱傾d,有時唔記得左,冇叫到你。

我都年紀唔細了,70後。班同事大部份80尾90後,可能因為咁唔太啱傾

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

真係唔洗介意,而且未必係大圍同事杯葛你,可能只係某D人玩小圈子,唔好咁傻自己接埋俾人有口實。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

琥珀宮

回覆樓主:

我都試過

首頁

尾頁

跳至