原來1歲已經唔應該成日食奶嘴?!

katybbb
|
頭先happy Friday同同事飲茶,聽到佢地講開食奶嘴嘅問題,例如識行識講野仲食奶嘴唔好睇,最重要係佢地話,出左牙成日食奶嘴第時d牙會唔齊,好核突,換牙嗰陣仲會唔夠位,死啦,我仔好鍾意食奶嘴架係咪要盡快幫個仔戒,大家有無方法戒奶嘴呀
chloelic
|
冇特別點戒, 我又覺得自然戒就可以
chengkayan
|
katybbb 發表於 17-11-3 16:03
頭先happy Friday同同事飲茶,聽到佢地講開食奶嘴嘅問題,例如識行識講野仲食奶嘴唔好睇,最重要係佢地話, ...

我身邊好多朋友嘅仔女都係2歲慢慢開始同佢地介,又唔覺佢地嘅牙生得丑樣
katybbb    發表於 17-11-3 17:02
RubyYu07
|
1歲時醫生見到都叫我兒戒了!好彩佢無咁依賴,好快就適應左。
katybbb
|
RubyYu07 發表於 17-11-3 16:49
1歲時醫生見到都叫我兒戒了!好彩佢無咁依賴,好快就適應左。
醫生有無講點解要戒?
emmmacyk
|
食得多食得耐的確會影响門牙的,會有少少哨出嚟,嚴重的可能會影响發音準確。

利申:從事幼兒工作,見過唔少奶咀牙小朋友
jojojojom
|
碧咸個寶貝女兒食到五歲仲食緊,佢話有乜問題
BB.wai
|
可以的話咁係盡早戒啦
sasa0208
|
我女2歲生日,我話大個女唔好食,佢就無再食
katybbb    發表於 17-11-6 17:09
RubyYu07
|
katybbb 發表於 17-11-3 17:01
醫生有無講點解要戒?

佢話越遲戒越難戒,反而無提到牙齒問題。
BB.wai
|
sasa0208 發表於 17-11-4 16:24
我女2歲生日,我話大個女唔好食,佢就無再食

2歲咁聽話抵贊
sasa0208
|
BB.wai 發表於 17-11-4 18:59
2歲咁聽話抵贊

係呀
haha748494
|
狠心D,堅決唔比食奶咀。
hhyau
|
2歲先戒都未遲
katybbb
|
RubyYu07 發表於 17-11-4 16:45
佢話越遲戒越難戒,反而無提到牙齒問題。
聽你咁講我要掉哂d奶嘴星期六日試左一陣,一攞走個奶嘴個仔就塞返個奶嘴即刻
kaki0901
|
katybbb 發表於 17-11-3 16:03
頭先happy Friday同同事飲茶,聽到佢地講開食奶嘴嘅問題,例如識行識講野仲食奶嘴唔好睇,最重要係佢地話, ...

可以係奶咀搽d苦既野,或好似戒手指咁
有戒手指水

不過有時迫佢戒反而有反效果
hhyau
|
kaki0901 發表於 17-11-6 17:21
可以係奶咀搽d苦既野,或好似戒手指咁
有戒手指水
唔好迫佢, 以後會有心理陰影
RubyYu07
|
katybbb 發表於 17-11-6 17:19
聽你咁講我要掉哂d奶嘴星期六日試左一陣,一攞走個奶嘴個仔就塞返個奶嘴即刻
...

我個bb習慣訓覺前要食住來訓覺,我就唔比佢見到奶咀,收埋,佢又無嘈住話要。某一日就咁開始戒了。
elaine0
|
育嬰院老師有話過歲幾戒最好
我要做媽媽
|
如果你bb冇特別大癮既話,應該都係比較容易架