0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個女飲梗illuma organic...食梗120ml,呢幾日見佢好似想食多啲,我見奶粉罐上面寫住120ml(2學奶粉)一跳就係180ml(3學奶粉)..我可否自己改做150ml水(2學半奶粉)?

別墅

回覆樓主

我係甘,因返份量ok la

禁止訪問

大宅

未試過喔, 最好跟返罐上面咁沖, 或者打上hotline問下

別墅

trytryourbest 發表於 17-11-4 17:05
我個女飲梗illuma organic...食梗120ml,呢幾日見佢好似想食多啲,我見奶粉罐上面寫住120ml(2學奶粉)一跳就 ...

我150水,2湯匙半粉
寶寶正常 就沒關係

若有拉比較稀 或便秘
可能就只好120「少量多餐」
或180「喝不完自己喝或者拿去澆花 或亨煮副食品了」。

我自己寶寶是有時候喝不完剩下30ml我就倒掉了(emoji)

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實我覺得自己按實際情況咁沖冇咩問題架

洋房

trytryourbest 發表於 17-11-4 17:05
我個女飲梗illuma organic...食梗120ml,呢幾日見佢好似想食多啲,我見奶粉罐上面寫住120ml(2學奶粉)一跳就 ...

我都係會沖半壳奶粉。
但去健康院d姑娘話一定要2 安咁加上去,話人地計好晒d 益養wo 但我個人覺得太浪費。
其實bb食得冇咩問題就ok 。

複式洋房

MacySuen1120 發表於 17-11-15 14:58
我都係會沖半壳奶粉。
但去健康院d姑娘話一定要2 安咁加上去,話人地計好晒d 益養wo :question ...

我就係想,就算我加兩安,但佢只飲一安,咁同我沖一安有咩分別,好似好浪費

大宅

我也是這樣開奶粉的,因為這樣開奶粉跟每一學奶粉對60ml水是一樣的,在化學上就是濃度相同(mol / dm3 相同),如果濃度過高的話BB 的身體可能受不了(例如3學奶粉對150ml水)或水份不足,BB便便會困難,但是如果濃度低的話(即水份過多),BB飲了同樣份量的奶之下,他(她)所喝下的奶粉是少了,所以營養是少了。

首頁

尾頁

跳至