論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

快5年,發現姐姐借才仔,點做?平時吾似!仲成幾萬元!聽多姐姐借錢,原來自己個姐姐也是一樣,天下姐姐差不多!我怕過五年,我收信,佢吾還,博炒,我又陪$20,000 + 一個月+幾票,差不多$30,000。但她平常做d野又好似不致於即炒!好煩

子爵府

addicted 發表於 17-11-7 00:06
快5年,發現姐姐借才仔,點做?平時吾似!仲成幾萬元!聽多姐姐借錢,原來自己個姐姐 ...

借錢冇樣睇,個個工人都借,香港咁易借,唔借就笨!

借錢唔使炒,工人借,工人還,唔関僱主事,佢依時還錢就ok, 就算佢唔還,走佬,都唔會追僱主還,况且,你工人唔會走佬,佢要攞長服

過咗5年,就算佢唔借,博炒,你都係要賠錢架!

男爵府

你趁佢放假影低佢借錢的單,萬一佢走佬,你打電話去財仔,話俾佢地知個工人已走,佢地唔會煩僱主。

姐姐唔借錢就笨,好多財仔有姐姐借錢專線,我之前的姐姐放假回鄉前借了錢,結果唔返來,我打電話去要講英文

翡翠宮

回覆樓主:

佢借錢佢既事
我吾會理
老實,亦理吾到

男爵府

細姐姐 發表於 17-11-7 02:35

借錢唔使炒,工人借,工人還,唔関僱主事,佢依時還錢 ...

如果我收到信咁點?

男爵府

細姐姐 發表於 17-11-7 02:35

借錢唔使炒,工人借,工人還,唔関僱主事,佢依時還錢 ...

如果我收到信咁點?我可否同佢講扣起人工要佢還?

男爵府

mini1204 發表於 17-11-7 06:57
佢借錢佢既事
我吾會理
老實,亦理吾到

所以我心大心細,d人話五年可能玩野...!我怕她真係想到時5年,又不還,要我炒佢。

子爵府

addicted 發表於 17-11-7 09:13
如果我收到信咁點?我可否同佢講扣起人工要佢還?

唔可以扣起人工㗎!

你問吓工人每月還幾多,睇吓佢有冇能力還,同埋佢有冇依時還

睇吓佢係咪依然努力工作,再衡量吓

男爵府

細姐姐 發表於 17-11-7 10:26
唔可以扣起人工㗎!

如果佢還到,即可以不用理會? 因聽說有d繼續借,有d數擒數....

男爵府

細姐姐 發表於 17-11-7 10:26
唔可以扣起人工㗎!

Thx Jm

子爵府

addicted 發表於 17-11-7 12:30
如果佢還到,即可以不用理會? 因聽說有d繼續借,有d數擒數....
佢肯keep 住還,咪唔好理
你炒咗佢,請個新,咪又係去借錢

因借錢,炒,不是辦法

佢還唔掂,俾財仔迫到走佬,就最好,唔使煩!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

addicted 發表於 17-11-7 12:30

係!收信即係還唔到! 如果做野ok, 咁就唔駛炒, 開始搵定工人!
放下自在

男爵府

cattz288 發表於 17-11-7 17:25
係!收信即係還唔到! 如果做野ok, 咁就唔駛炒, 開始搵定工人!

Thanks. 多謝你哋啊JM! 因為真係冇經驗!等我仲有個好傻嘅諗法,就係如果還到就繼續俾佢留低,如果佢都唔想做,不如早點完約。

侯爵府

addicted 發表於 17-11-7 19:02
Thanks. 多謝你哋啊JM! 因為真係冇經驗!等我仲有個好傻嘅諗法,就係如果還到就繼續俾佢留低,如果佢都唔 ...?
不過樓主要小心, 炒還炒,如果太近第5年炒, 工人可能去勞工署告妳無理解僱來逃避長服金. 所以,一定一定要做足準備,要有跟有據至好炒, 唔係煩之餘最後仲要庭外和解 ... 可能俾長服金炒好過.
樓主有無諗過工人是特登在e個時候俾妳知道佢欠財仔唔還呢? 小心是陷阱.

大宅

我工人跟我借
借完一次又一次
理由每次都不同
開口越來越大
我都有點煩
一個合約尚未完
是否要續約~~~
煩惱中

首頁

尾頁

跳至