家庭理財

跳至

首頁

尾頁

別墅

已經供咗就11年(2007 起), 總供款約$124,xxx, 如果而cut 單surrender value 係$126-127xxx. 份基金連醫療保險,但我人已經不住香港了,我應唔應該cut 單轉投資收息股?十一年得個三千元回報!

複式洋房

我知道呢邊好似有唔少人買月供基金蝕左錢, 一提基金就好敏感...
但其實買基金同買股票一樣, 都係睇你買左邊隻, 唔係基金呢樣product賺唔到, 係你買唔中...

如果想穩定收息, 市面有d債息基金, 每個月收現金息,
即使包含價格波動, 每年穩定有5-7%回報, 當然我講緊係出面d正式基金, 而唔係保險式月供基金

http://www.hk.morningstar.com/ap ... rmanceId=0P0000TJZR

樓主可以參考下, 月供式基金管理費高, 買債息基金回報會差d

複式洋房

基金,你會不會花心思時間理佢?

男爵府

回覆樓主:

我一向都吾信基金,回報少,透明低,就算佢寫出嚟你都吾識睇,永遠買時就話點升點升,買左又係另一故仔,自己買收息股好過。

大宅

回覆樓主:

我都好後悔買左份10年月供基金,係今年年先升,供左8年升左8%,我買收息股好過,而家等年滿就走算了

大宅

回覆樓主

我同你一樣都係2007年開始供保除公司基金,停供左幾年,依排剛平手,我即刻離場攞回現金

男爵府

klyilok 發表於 17-11-15 14:06
我都好後悔買左份10年月供基金,係今年年先升,供左8年升左8%,我買收息股好過,而家等年滿就走算了
...
股票只可以買香港嘅股票,如果你對例如美國或者泰國的投資有信心,就唔用易買到,呢個情況就名可以解決到,因為基金可以買到世界各地比較宏觀嘅嘢,而且本金可以比較少

男爵府

不過我個人都唔太讚成買基金,基金賺蝕真係無得保証,而且有一定既手續費,要賺到錢,先要賺到個手續費,如果投資意識低,寧願買儲蓄保,起碼風險低,到一定年份就儲到一定既錢
你呢個環境,先要睇睇佢份單需要供幾多年,如果差唔太遠就供埋,如果差好遠就停供,等現有既cv繼續run,等到你急需用錢,先cut 單拎錢走人

洋房

回報仲差過我份強積金!

子爵府

MommyPanel勳章

kaoru1314 發表於 17-11-15 15:19
回報仲差過我份強積金!

Same,所以我都斷供左份基金,依家份基金斷供左但竟然仲有d賺

洋房

ms_maybb 發表於 17-11-15 21:52
Same,所以我都斷供左份基金,依家份基金斷供左但竟然仲有d賺
但你而家拎唔拎得返先?

別墅

szeszephoebe 發表於 17-11-15 14:21
不過我個人都唔太讚成買基金,基金賺蝕真係無得保証,而且有一定既手續費,要賺到錢,先要賺到個手續費,如 ...

仲有四年要供。乜可以停供但唔攞錢住㗎咩?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Sweetiesdragonb 發表於 17-11-16 05:37

上左賊船,仲有4年就供埋佢......

這些超高管理費的保險基金,劇本一早寫好,因管理費超高,無論你選那類基金,都要供滿一半年期才有機會打和~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

04年買了20年基金, 供了數年, 延供數年, 如現取消單, 可賺約36000, 應如何做? 謝指教.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

wongshirley 發表於 17-11-16 13:07
04年買了20年基金, 供了數年, 延供數年, 如現取消單, 可賺約36000, 應如何做? 謝指教. ...

你唔好睇結單帳面數(呃客以為賺,繼續供款),自己打去 CS 話取消,看看還淨多少?

男爵府

Sweetiesdragonb 發表於 17-11-16 05:37
可以選擇停供,起碼本金唔洗再大,除非你環境好好,唔至在

男爵府

wongshirley 發表於 17-11-16 13:07
04年買了20年基金, 供了數年, 延供數年, 如現取消單, 可賺約36000, 應如何做? 謝指教. ...
要睇你想拎錢黎做乜喎,如果係漫無目的既話,份單賺緊錢咪繼續供,如果覺得賺得少,覺得有其他投資好過佢,咪又係停供,等錢自己run,不過如非必要就不要提早cut 單離場,因為會有退保費用同唔會低

別墅

我都好後悔買左份25年月供基金,但走又冇哂~唉,以後都唔信呢D

別墅

大力大力 發表於 17-11-16 09:48
上左賊船,仲有4年就供埋佢......

這些超高管理費的保險基金,劇本一早寫好,因管理費超高,無論你選那類 ...

請問會唔會供完反而會蝕錢㗎呢?

洋房

ms_maybb 發表於 17-11-15 21:52
賺幾多?

首頁

尾頁

跳至