婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

請分享一下你們覺得點先叫有心機湊BB?
呢個涉及婆媳觀點,所以出喺呢度
我認我唔算係最有心機果隻:日日安排好BB作息,學習,親手煮好有營養嘅野食。
我最有心機就是去幫佢放電咋

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

食得好 無毒全有機 訓得好 學習正常
我日後做99都系甘要求 高嗎?

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

cky34979 發表於 17-11-13 09:05
食得好 無毒全有機 訓得好 學習正常
我日後做99都系甘要求 高嗎?
全有機都幾難做到, 好DUMP本喎...訓得好都幾難控制
其實做到99的話, 都無得要求D乜, 只可以做塘邊鶴。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

侯爵府

heidys 發表於 17-11-11 23:28
請分享一下你們覺得點先叫有心機湊BB?
呢個涉及婆媳觀點,所以出喺呢度
我認我唔算係最有心機果隻: ...

我覺得有煮嘢食的媽媽好有心機,因為我係唔識煮嘢食。煮嘢食同家務係工人負責。我主要負責陪細仔,教大仔功課,跟學校啲嘢,跟屋企的雜務,上細仔playgroup。不過而家個肚都九個月了,所以有時陪唔到細仔上唔到playgroup了。

伯爵府

有少少唔係好明白個問題

你係問做媽咪既點叫有心機湊?還是交俾奶奶距點叫有心機湊?還是奶奶點睇新抱點湊bb?

因為我覺得如果自己湊,我俾自己既要求係高d,因為唔洗求人,我要幾高standard都無問題,反正係我自己去做,你理得我丫。但如果係交俾奶奶湊,就唔同,我覺得只要距係真係用心去湊,肯聽下其他人意見,我覺得就已經叫好心機。

比如有機食材,我覺得如果我希望bb食有機野,我會買好拿俾奶奶整或者我自己整好一部分叫奶奶俾bb食。唔會要求距仲要特別分開買俾小朋友。(利申,我奶奶係會另外買d好d既有機菜俾小朋友,但並非我夾硬要求的)

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 heidys 的帖子

我小朋友系囉鄉下有種有做 我都打算提供大部分食物
佢地要煮就得啦
我覺得不算難

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆 大豬既老婆 的帖子

你就好我全有機 連奶粉都系鄉下做 做哂成品拎反黎
但我奶奶成日話我个D假
佢塊田就系真
無可否認佢夠新鮮 同市面買吾到

伯爵府

cky34979 發表於 17-11-13 17:56

奶粉鄉下做........ 呢樣我聽到都覺得驚窩
我都唔信係真.....

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

屋企自己種自己做 我全屋都食呢d

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

cky34979 發表於 17-11-13 17:56

大陸奶粉…
不知所謂的乙陸!!!

伯爵府

cky34979 發表於 17-11-13 22:53

屋企自己種自己做 我全屋都食呢d

但係奶粉點種㗎?如果要求高,個人覺得應該餵母乳囉,保證無添加。

伯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

有米 有豆 用機做成奶粉 全有機既
吾系市面買
系自己做 豆米奶黎 ~
全部自己種

我自己餵左五年人奶啦 但夠飲先得架

伯爵府

cky34979 發表於 17-11-15 09:56

有米 有豆 用機做成奶粉 全有機既

哦,5歲其實係唔係奶粉都無問題啦,我以為係幾個月bb。豆米奶都健康既。

首頁

尾頁

跳至