有心機湊BB

heidys
|
請分享一下你們覺得點先叫有心機湊BB?
呢個涉及婆媳觀點,所以出喺呢度
我認我唔算係最有心機果隻:日日安排好BB作息,學習,親手煮好有營養嘅野食。
我最有心機就是去幫佢放電咋
cky34979
|
食得好 無毒全有機 訓得好 學習正常
我日後做99都系甘要求 高嗎?
heidys
|
cky34979 發表於 17-11-13 09:05
食得好 無毒全有機 訓得好 學習正常
我日後做99都系甘要求 高嗎?
全有機都幾難做到, 好DUMP本喎...訓得好都幾難控制
其實做到99的話, 都無得要求D乜, 只可以做塘邊鶴。
maomaofafa
|
heidys 發表於 17-11-11 23:28
請分享一下你們覺得點先叫有心機湊BB?
呢個涉及婆媳觀點,所以出喺呢度
我認我唔算係最有心機果隻: ...

我覺得有煮嘢食的媽媽好有心機,因為我係唔識煮嘢食。煮嘢食同家務係工人負責。我主要負責陪細仔,教大仔功課,跟學校啲嘢,跟屋企的雜務,上細仔playgroup。不過而家個肚都九個月了,所以有時陪唔到細仔上唔到playgroup了。
大豬既老婆
|
有少少唔係好明白個問題

你係問做媽咪既點叫有心機湊?還是交俾奶奶距點叫有心機湊?還是奶奶點睇新抱點湊bb?

因為我覺得如果自己湊,我俾自己既要求係高d,因為唔洗求人,我要幾高standard都無問題,反正係我自己去做,你理得我丫。但如果係交俾奶奶湊,就唔同,我覺得只要距係真係用心去湊,肯聽下其他人意見,我覺得就已經叫好心機。

比如有機食材,我覺得如果我希望bb食有機野,我會買好拿俾奶奶整或者我自己整好一部分叫奶奶俾bb食。唔會要求距仲要特別分開買俾小朋友。(利申,我奶奶係會另外買d好d既有機菜俾小朋友,但並非我夾硬要求的)

cky34979
|
回覆 heidys 的帖子

我小朋友系囉鄉下有種有做 我都打算提供大部分食物
佢地要煮就得啦
我覺得不算難
cky34979
|
回覆 大豬既老婆 的帖子

你就好我全有機 連奶粉都系鄉下做 做哂成品拎反黎
但我奶奶成日話我个D假
佢塊田就系真
無可否認佢夠新鮮 同市面買吾到

大豬既老婆
|
cky34979 發表於 17-11-13 17:56

奶粉鄉下做........ 呢樣我聽到都覺得驚窩
我都唔信係真.....

cky34979
|

屋企自己種自己做 我全屋都食呢d
chowqv
|
cky34979 發表於 17-11-13 17:56

大陸奶粉…
大豬既老婆
|
cky34979 發表於 17-11-13 22:53

屋企自己種自己做 我全屋都食呢d

但係奶粉點種㗎?如果要求高,個人覺得應該餵母乳囉,保證無添加。
cky34979
|

有米 有豆 用機做成奶粉 全有機既
吾系市面買
系自己做 豆米奶黎 ~
全部自己種

我自己餵左五年人奶啦 但夠飲先得架
大豬既老婆
|
cky34979 發表於 17-11-15 09:56

有米 有豆 用機做成奶粉 全有機既

哦,5歲其實係唔係奶粉都無問題啦,我以為係幾個月bb。豆米奶都健康既。