自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

想幫佢地買保險,一個2歲一個5歲,主要想CLAIM 門診同住院, 邊間公司好?大概幾錢?
麻煩大家推介下,呢方面唔太熟,THX

大宅

siu_yen1012 發表於 17-11-13 18:31
想幫佢地買保險,一個2歲一個5歲,主要想CLAIM 門診同住院, 邊間公司好?大概幾錢?
麻煩大家推介下,呢方面唔太 ...

claim 門診就唔覺有,除非跟公司plan
住院就有好多選擇,我仔用緊一年萬幾蚊

大宅

siu_yen1012 發表於 17-11-13 18:31

門診保誠有,但好貴

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

Bupa都有呀。住院唔記得。門診問左4千幾一人一年(我兩個十幾歲)。第一年好似8折定7折
唔駛網絡醫生,診金一次包$250,藥費一年好似3000
太貴了,無考慮

男爵府

回覆 siu_yen1012 的帖子

我有幫2個小朋友買住院同其他保障,但沒買過門診。我的保險agent比較有交代,保障也是他建議的,因為門診費用比較高,超過咗buget他沒建議我買,如果你有需要再介紹你吧

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 親子達人勳章

回覆樓主:

其實買就一定買大公司,同埋一定要揾個好agent

大宅

2歲同5歲一定要買埋意外, 我買嗰間意外唔貴, 但額高, 只能做到18歲.

有一次阿仔2歲時係梳花跌落地, 流鼻血馬上同佢入院, 因為唔係病, 普通醫療保係唔保, 但我有買意外就有得保, 全包一蚊都唔使我比.

別墅

買門診就唔支持買,太貴,買住院都ok,我哋都係買咗保成保險,今年6月,我女去私家醫院做咗小手術,報銷九成,經紀幾好,好多報銷單都係佢幫我哋搞定,買保險一定失錢,保障自己。

水晶宮

回覆 siu_yen1012 的帖子

你两個小朋友買門診好金架喎, 門診通常跟公司package, 自己買貴到嘔. 你可以買住院同危疾, 門診如果要睇都係有限錢啫.

大宅

2018復活節勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

AXA 新互口推廣活動 ,買保險送全年門診, 有意密我,我介紹我很好的agent 比你

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

Hsbc
還你千世笑來世未必能遇到

大宅

回覆樓主:

我幫佢(2歲)買左醫療+意外,意外受傷果類,睇門診都可以claim(醫生寫紙證實是意外受傷)。住院也有住院津貼。保費一年四千幾,保額不太高,但覺得多個保障。

ps:純粹提供個案。

大宅

lamtw 發表於 17-11-14 15:27
我全家都係買保柏,小朋友出世就幫佢地,父母同小朋友一齊買會有折。入過一次院,簡單填表,過一排就收到錢 ...

想請問保柏唔係用保柏卡,免按金免找數嗎?
都係要填claim form?謝謝

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

(emoji)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

COTO1029 發表於 17-11-14 22:22
呢推廣完左,打返去問下仲有無, 有2個plan , 問返職員有無你睇開醫生?呢個計劃有指定醫生,join plan 每 ...

我之前問bupa第一件事就係問駛唔駛penal doctor,要嘅即刻唔考慮!(雖然價錢貴最後我都無買)
公司而家就係用網絡醫生,診症求其藥又cheap。唔主動要講埋藥名都唔會有d好d藥。以前唔駛睇網絡,睇養和就算claim唔足,起碼藥有用先啦

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 17-11-14 23:51
我之前問bupa第一件事就係問駛唔駛penal doctor,要嘅即刻唔考慮!(雖然價錢貴最後我都無買)
公司而家就 ...

(emoji)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

Bupa有門診及住院, 6千幾一年. 小朋友如果細有多病, 都抵, 大咗就可以淨買住院.

大宅

LBB_BB 發表於 17-11-14 21:53
想請問保柏唔係用保柏卡,免按金免找數嗎?
都係要填claim form?謝謝

我有問過bupa,如果緊急住院冇得用免找數,要早幾日預約好入院果d做好手續先得

大宅

kayikayi293 發表於 17-11-15 09:37

我有問過bupa,如果緊急住院冇得用免找數,要早幾日預 ...

但通知入院多數係緊急,即時!

首頁

尾頁

跳至