家庭理財

跳至

首頁

尾頁

洋房

幾年前經一個BROKER,買左一份萬通保險儲蓄,叫左目標必達終身年金保,買果陣個BROKER,話呢份野係保證計劃,好穩陣,十年後就可以平手走,10年後你自己可以決定照供,定平手停左去,10年後會開始計息,而且保證率有最少3%,而且仲未計可能有額外利息比你,因為個BROKER係某論壇好知名人士,我又見個計劃又係保證包有既,我就輕信左佢.

點知我早幾日我閑來無事,打開份文件睇,居然比我睇到,有一行好細既字,寫住此計劃要最少供15年以上先可以有利息,否則不會計算利息,同當初BROKER講既野完全唔同,本來我打算搵果個BROKER算賬,點知佢條友電話唔聽,WTSAPP唔覆,我打去客服問,個客服話佢呢個計畫係要15年先計息,而且個保證利率可以任佢地調低,佢仲話如果果一年經濟差,或者佢公司賺唔到錢,個保證利率可以唔出比個客,我聽完之後,真係好想立刻打爆個電話,明明保證計劃,居然都可以唔保證,我買個保證計劃,都可以唔保,大家覺得買儲蓄保,D保險公司仲可以信咩?

禁止訪問

洋房

yericy 發表於 17-11-14 04:17
保證計劃可以任意調節,你不如上保監投訴
保監覆左,會跟進,但係我本身預供10年,而家要15年,唉,同供樓有咩分別....

男爵府

我都係買左依份,
唔係15年先有息,係一直都派緊,而15年係派得最多,所以proposal 數字都顯示10年倒回本,去到15年打後數字就倍增,另外保證利率係買果刻就決定左保證數字,調整嘅意思係指一些未買既人,所以jm可能理解錯了,保證利率是保證的

洋房

szeszephoebe 發表於 17-11-14 16:17
我都係買左依份,
唔係15年先有息,係一直都派緊,而15年係派得最多,所以proposal 數字都顯示10年倒回本, ...
咁點解客服要咁講?倒自己公司米?

別墅

咁講好驚喎~
我都打買份係保證3%的保險!!!
乜白紙黑字寫住都可以唔保証嗎?/??

男爵府

kaoru1314 發表於 17-11-14 17:54
咁點解客服要咁講?倒自己公司米?
以我所知係咁,寄然你都問左保監,咪等埋消息先囉,不過相信一間公司係咁呃人,保監亦都唔會比佢生存得幾耐

男爵府

kaoru1314 發表於 17-11-14 14:03
保監覆左,會跟進,但係我本身預供10年,而家要15年,唉,同供樓有咩分別.... ...

其實呢到已經理解錯左,年金係可以隨時停供嘅計劃,所以你到供十年都隨時可以停,無話一定要15年,同埋我都問左我自己agent同打左去cs 問,總知份單生效夠15年就有平均每年保証利率,不過唔係3%,我係3.65%,因為我早你好多買
我都擔心俾人呃,所以我剛才都問清楚晒,不過樓主你放心,我哋都冇比agent呃

洋房

happpy 發表於 17-11-15 13:29
咁講好驚喎~
我都打買份係保證3%的保險!!!
乜白紙黑字寫住都可以唔保証嗎?/?? ...
保證可以調低的

洋房

szeszephoebe 發表於 17-11-15 14:24
以我所知係咁,寄然你都問左保監,咪等埋消息先囉,不過相信一間公司係咁呃人,保監亦都唔會比佢生存得幾耐 ...
好多老千公司,呃人呃足幾十年,都仲生存緊

洋房

szeszephoebe 發表於 17-11-15 14:50
其實呢到已經理解錯左,年金係可以隨時停供嘅計劃,所以你到供十年都隨時可以停,無話一定要15年,同埋我 ...
佢緊系咁講啦,你唔供取消單,佢冇傭收,甚至要追返之前出左既傭,仲唔講d說話逗住你先!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

唔呃無數交,15年定期~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

回覆樓主:

洋房

newinewi 發表於 17-12-6 16:26
樓主,我認為你可能理解有誤會,非保證係任佢吹,但保證係一定有,但有無其他限制,就要睇你保單係點寫
...
有冇誤會,我就唔知,我只係知個agent袋左份傭好爽,我就慘過供樓而家

別墅

kaoru1314 發表於 17-11-15 15:13
保證可以調低的

點樣保證又可以調低?保證就係保證。佢份野點寫㗎?想知

洋房

chichic4u 發表於 17-12-7 16:03
點樣保證又可以調低?保證就係保證。佢份野點寫㗎?想知
點樣保證又可以調低?係客服答我的,而且我問過其他AGENT,佢地話份份都會咁寫,你想求證可以打去客服問,2533 5555,再唔係你問其他保險AGENT.[url=]

[/url]

別墅

kaoru1314 發表於 17-12-7 23:11
點樣保證又可以調低?係客服答我的,而且我問過其他AGENT,佢地話份份都會咁寫,你想求證可以打去客服問,253 ...

但保險寫明保證,冇得唔保證㗎wor.... 我唔知點求證,又冇文件睇,你有冇啲文件upload 嚟睇下

別墅

kaoru1314 發表於 17-12-7 23:11
點樣保證又可以調低?係客服答我的,而且我問過其他AGENT,佢地話份份都會咁寫,你想求證可以打去客服問,253 ...

你意思係咪個agent 將非保證講到保證咁sell 呀?

禁止訪問

洋房

chichic4u 發表於 17-12-8 13:31
但保險寫明保證,冇得唔保證㗎wor.... 我唔知點求證,又冇文件睇,你有冇啲文件upload 嚟睇下
...
佢文件冇咁講,但佢客服係咁,除非佢客服故意咁講架姐~你係咪萬通AA呀其實?

首頁

尾頁

跳至