家庭理財

跳至

首頁

尾頁

洋房

qqEcsqq 發表於 17-12-8 17:13
咁都得呀!!!
為左錢有咩唔得?

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆樓主

樓主你係買咗呢種?
https://corp.massmutualasia.com/tc/Retire/Annuities/Hong-Kong/2015Q1-Target-Lifetime-Annuity-Saver.aspx
我見呢度咁寫:我們保證無論經濟環境如何,於保單生效滿15年或以上,賬戶價值(包括撥入保單之利息、額外回報及保證特別回報的總額)將不會少於每年以派息率3%計算而累積的賬戶價值。

侯爵府

回覆樓主

其實既然錢都俾咗出去,不如樓主你依刻試吓唔好假設咗一定係呃人先,最主要了解清楚先。呢d年金我未買過,睇落都好複雜樓主你介唔介意影吓你覺得有疑惑既地方up上來大家研究吓?其實CS有時都真係半桶水,會答錯嘢,可能有d溝通誤會呢。

洋房

hfl2000 發表於 17-12-9 14:40
樓主你係買咗呢種?
https://corp.massmutualasia.com/tc/Retire/Annuities/Hong-Kong/2015Q1-Target-Life ...
係呢種,問題我買果陣個AA保證10年內可以拎返本同埋仲有利息,而家又話15年,同我當初買好大出入禍,而家個AA又唔見左人,客服又咁樣答,你叫人點放心?

洋房

hfl2000 發表於 17-12-9 14:57
其實既然錢都俾咗出去,不如樓主你依刻試吓唔好假設咗一定係呃人先,最主要了解清楚先。呢d年金我未買過,睇 ...
我買果陣講明係10年期,而家變左15,唔係呃?咁應該係我自己天真,信錯人姐,天下烏鴉一樣黑,保險公司股價年年升,你話錢從何來?

侯爵府

回覆樓主

咁你有無check過係咪真係開咗個戶口喺萬通?你個Broker唔會係康宏吧..?

侯爵府

kaoru1314 發表於 17-12-9 23:05
我買果陣講明係10年期,而家變左15,唔係呃?咁應該係我自己天真,信錯人姐,天下烏鴉一樣黑,保險公司股價年年升 ...

唉,咁你其實已經認定所有公司都係呃人既,咁你開topic,其實仲想jm幫到你d咩呢?你都係等保監覆你啦

侯爵府

回覆樓主

我自己買果d(不是萬通、不是年金),佢有個表寫到明保證退保價值有幾多,就一定最少會有果個數,我唔知你果d年金係點樣,你又無post相上來,我幫唔到你睇

洋房

hfl2000 發表於 17-12-9 23:13
唉,咁你其實已經認定所有公司都係呃人既,咁你開topic,其實仲想jm幫到你d咩呢?你都係等保監覆你啦:igive ...
你唔好屈我,我幾時有講過所有公司呃人呢請問?我想提醒大家呢D計劃好多陷阱,叫大家小心D,你就對號入座話我講過所有公司呃人

洋房

hfl2000 發表於 17-12-9 23:20
我自己買果d(不是萬通、不是年金),佢有個表寫到明保證退保價值有幾多,就一定最少會有果個數,我唔知你果d ...
一日未到手既錢,講到點保證點樣好,講到點好都冇意思,重要我唔洗你幫我睇,多謝晒

別墅

kaoru1314 發表於 17-12-8 23:27
佢文件冇咁講,但佢客服係咁,除非佢客服故意咁講架姐~你係咪萬通AA呀其實?

我唔係保險agent, 不過做左銀行好多年,覺得怪遮,我照你嘅意思,200%係個agent mis- sell, 文件白紙黑字講保證,就係保證,我建議你自己仔細望清楚啲文件一次先。agent 講野,不嬲都唔可以信唒,佢地要賣單,當然會放大啲好野,將啲衰野收下收下啦!我想幫你睇下遮,你起唒降咁,我都冇辦法

侯爵府

kaoru1314 發表於 17-12-10 00:07
你唔好屈我,我幾時有講過所有公司呃人呢請問?我想提醒大家呢D計劃好多陷阱,叫大家小心D,你就對號入座話我講 ...

咁你話天下烏鴉一樣黑、又話保險公司股價年年升,錢從可來吖嘛?咁我印象中萬通好似無上市嗎?咪以為你講緊所有公司咯。如果係我誤會你意思,咁大家都係言語誤會啫,咁你調返轉頭有無諗過自己可能都有誤會人地意思呢?無意嗌交,只係呢排太得閒打字,普通c9一名,路過睇吓幫唔幫到人了解吓自己買咗既係d乜嘢單,我諗我太多事了,你依家又唔夠冷靜都聽唔入耳,我都無謂自討沒趣

侯爵府

回覆樓主

其實件事保監都未覆你,你已經未審先判,話要提醒其他jm好多陷阱,但有jm同你講佢都買咗好多年,無問題的,你又起哂槓,問非所答,係都要話有問題,又懷疑人地係咪AA,其實你係咪真係有心提醒人呢

洋房

chichic4u 發表於 17-12-10 00:30
我唔係保險agent, 不過做左銀行好多年,覺得怪遮,我照你嘅意思,200%係個agent mis- sell, 文件白紙黑字 ...
我望過啦,係寫明要15年先會有保證利率, 同當初我話要既野有出入,agent 講野唔好信晒,咁樣去買一樣信唔晒既野,咁點解解仲要去買?

別墅

chichic4u 發表於 17-12-10 00:30
我唔係保險agent, 不過做左銀行好多年,覺得怪遮,我照你嘅意思,200%係個agent mis- sell, 文件白紙黑字 ...

再講,保險文件係有法律效力,等於合約,我建議你自己睇清楚,一係你就去信叫嗰間保險公司書面答覆,所有野白紙黑字,寫到係就係,唔係就唔係。非保證可以等於0,保證就係保證,唔會多,唔會少。口講無憑。

樓主唔使覆我啦,本身我想係睇下啲字點寫,我諗都冇必要啦。

想同其他bk媽媽講,大家都識字,自己睇清楚文件,唔好太信人,非保證就係非保證,保證就係保證,保險回報不嬲都係低,頂到通帳已經好好。買之前諗清楚,仲有廿一日冷靜期可以取消。

別墅

kaoru1314 發表於 17-12-10 00:37
我望過啦,係寫明要15年先會有保證利率, 同當初我話要既野有出入,agent 講野唔好信晒,咁樣去買一樣信唔晒既 ...

當初買嗰陣,唔睇清楚文件,怪得邊個?
無商不奸。
朋友都姑且要俾時間建立友情同信任,
何況agent?
下次帶眼識人,望清楚份合約啦。
珍重。

洋房

hfl2000 發表於 17-12-10 00:30
咁你話天下烏鴉一樣黑、又話保險公司股價年年升,錢從可來吖嘛?咁我印象中萬通好似無上市嗎?咪以為你講 ...
你自己諗多左姐,我唔冷靜既話,應該貼左果條AGENT既街招,或者再將佢女朋友張相放晒上成人交友網度

侯爵府

kaoru1314 發表於 17-12-10 00:37
我望過啦,係寫明要15年先會有保證利率, 同當初我話要既野有出入,agent 講野唔好信晒,咁樣去買一樣信唔晒既 ...

咁其實你應該係要提醒jm要注意缺德broker好d咯,但問極你都好似迴避問題咁,問佢係咪做康宏?問你有無真係打去問清楚係咪真係開咗戶口喺萬通?你都避開唔答。broker其實即係中介人,你唔係直接同保險公司買,其實真係會承受更多風險。

洋房

chichic4u 發表於 17-12-10 00:41
當初買嗰陣,唔睇清楚文件,怪得邊個?
無商不奸。
朋友都姑且要俾時間建立友情同信任,
經一事長一智,不過經過呢件事先知,身邊好多人都經保險中過伏

首頁

尾頁

跳至