婦女醫護

跳至

首頁
12345...85

尾頁

珍珠宮

我有個10cm大嘅肌瘤,冇經量多,冇經痛,我40+,已排政府見醫生,醫生話可觀察住先。
其实咩情况下係必定要做手術呢?

別墅

ginger2006 發表於 17-11-14 18:28
我有個10cm大嘅肌瘤,冇經量多,冇經痛,我40+,已排政府見醫生,醫生話可觀察住先。
其实咩情况下係必定要 ...

如果你成日尿頻,訓覺感覺壓到,或有唔舒服,血崩等等。。影響日常生活就要做手術喇。。我本身依家都有最大差唔多9cm..下個月頭做手術。

珍珠宮

mmichellee 發表於 17-11-14 20:03
如果你成日尿頻,訓覺感覺壓到,或有唔舒服,血崩等等。。影響日常生活就要做手術喇。。我本身依家都有最 ...

我冇任何唔舒服的,1次過飲好多水就会忍唔到尿,
你在政府做/私家做?你有咩唔舒服?
謝謝你回覆

別墅

ginger2006 發表於 17-11-14 20:09
我冇任何唔舒服的,1次過飲好多水就会忍唔到尿,
你在政府做/私家做?你有咩唔舒服?
謝謝你回覆

我訓覺打側身時會感覺唔舒服,開始有血崩,腰痛,經痛,我去完小便一陣好快就急,可能我個位生得比較麻煩,總之就係超唔舒服。。咁你呢?我會喺私院做呀。。

珍珠宮

mmichellee 發表於 17-11-14 21:03

我訓覺打側身時會感覺唔舒服,開始有血崩,腰痛,經痛 ...

冇呀!私家医生只係話唔急,政府医生話可以觀察,我都唔知点,好矛盾

別墅

ginger2006 發表於 17-11-14 21:11
冇呀!私家医生只係話唔急,政府医生話可以觀察,我都唔知点,好矛盾

如果真係無咩影響既話,可以唔駛理嘅,但係成10cm.. 你知唔知生喺邊個位?子宮左右2邊?後面?定子宮入面?

珍珠宮

mmichellee 發表於 17-11-14 22:19
如果真係無咩影響既話,可以唔駛理嘅,但係成10cm.. 你知唔知生喺邊個位?子宮左右2邊?後面?定子宮入面 ...

左外

別墅

ginger2006 發表於 17-11-14 22:31
左外

我都係。。。 你可能比我好彩啲,無high 到膀胱位。。 因為我係成日都要去小便,一有少少急就會好辛苦。。同埋我喺肚度已經摸到最大果粒。

珍珠宮

mmichellee 發表於 17-11-15 07:16
我都係。。。 你可能比我好彩啲,無high 到膀胱位。。 因為我係成日都要去小便,一有少少急就會好辛苦。。 ...

我都摸到,雖然我冇乜唔舒服,但粒瘤咁大唔做又唔知有冇大問題,我距离更年期應該不遠,如果可以捱得過的話,就唔駛捱一刀

大宅

回覆 ginger2006 的帖子

你在公立幾耐先覆診一次? 我之前在瑪嘉烈5月初診,排左電腦掃描明年5月,到8月覆診甚麼都沒做,幫我約明年6月等電腦掃描報告出左先再覆診。
raindrop

珍珠宮

Kitkit 發表於 17-11-15 08:51

你在公立幾耐先覆診一次? 我之前在瑪嘉烈5月初診,排左電腦掃描明年5月,到8月覆 ...

第1次睇係11月頭,覆診期係明年6月。

珍珠宮

Kitkit 發表於 17-11-15 08:51

你在公立幾耐先覆診一次? 我之前在瑪嘉烈5月初診,排左電腦掃描明年5月,到8月覆 ...

我乜都冇做,只係抽血驗血色素。
你個瘤大嗎?

大宅

我粒瘤大呀,11cm,就係公立懶懶閒,所以去私家,跟住私家寫紙去電腦掃描,原來係畸胎瘤,所以做了手術。我都有肌瘤一堆 upto 0.8cm,我個主診醫生話唔使理。

raindrop

別墅

ginger2006 發表於 17-11-15 08:33

我都摸到,雖然我冇乜唔舒服,但粒瘤咁大唔做又唔知有 ...

如果真係無唔舒服就可以唔使理,因為10個醫生9個都會咁講~ 但係你仲後生喎距離更年期仲有10年。。你依家10cm, 除非佢唔再大,如果再大的話,會唔會有嚴重下墜既感覺?因為我依家好差果時會feel 到陰道行緊果時好似想甩啲野出嚟咁。。

珍珠宮

mmichellee 發表於 17-11-15 11:44
如果真係無唔舒服就可以唔使理,因為10個醫生9個都會咁講~ 但係你仲後生喎距離更年期仲有10年。。你依家1 ...

都怕会再大,依家開始睇中医調理,戒飲凍嘢,戒口咁

別墅

ginger2006 發表於 17-11-15 11:51
都怕会再大,依家開始睇中医調理,戒飲凍嘢,戒口咁

不過我都係掙扎咗2~3年先決定做。。

珍珠宮

mmichellee 發表於 17-11-15 11:53
不過我都係掙扎咗2~3年先決定做。。

是因为起初冇不適?有再大嗎?
政府已排到6月才覆診,
所以我会提前去私家照吓有冇再大

別墅

ginger2006 發表於 17-11-15 12:13
是因为起初冇不適?有再大嗎?
政府已排到6月才覆診,
所以我会提前去私家照吓有冇再大

起初照我得3點幾cm無咩不適所以唔理。。 好多做完手術既人都話個瘤切咗出嚟,實際大小同照果時會有出入,通常會再大1~2cm.. 其實每隔本年要照一次。。 通常醫生話大過5cm 最好就拎走佢,但係又會話唔影響可以唔駛理,所以我都理解好矛盾。。所以我掙扎咗幾年。。同埋聽到要做手術始終會驚同逃避。

珍珠宮

mmichellee 發表於 17-11-15 12:39
起初照我得3點幾cm無咩不適所以唔理。。 好多做完手術既人都話個瘤切咗出嚟,實際大小同照果時會有出入, ...

係,同路人会好明白。
我真係好矛盾,但又好驚開刀做手術,所以如果個瘤放係度係冇問題嘅我想等收經。
其实政府比咁耐嘅期我,即唔係咁嚴重?即使係大都依然可以拖?呢点我唔太肯定

珍珠宮

Kitkit 發表於 17-11-15 09:45

我粒瘤大呀,11cm,就係公立懶懶閒,所以去私家,跟住私家寫紙去電腦掃描,原來係 ...

你畸胎瘤一定要做了

首頁
12345...85

尾頁

跳至