婦女醫護

跳至

首頁
12345...85

尾頁

別墅

ginger2006 發表於 17-11-15 13:01
係,同路人会好明白。
我真係好矛盾,但又好驚開刀做手術,所以如果個瘤放係度係冇問題嘅我想等收經。
其 ...

政府一來太多人排,佢哋又hea 住做。。所以我無去政府醫院睇。。 其實我個人覺得始終拎走佢會好啲,因為size 唔係細。。 同埋你諗吓如果你真係決定做手術既話,可能又要等。。又要排。我聽啲人講好似都要排成年。。 你不如試吓睇多幾個醫生拎多啲意見再諗,因為我都係咁。。 你預出面私人診所check around $1200~

珍珠宮

mmichellee 發表於 17-11-15 13:12
政府一來太多人排,佢哋又hea 住做。。所以我無去政府醫院睇。。 其實我個人覺得始終拎走佢會好啲,因為si ...

我有揾私家睇過,佢只話唔急,我自己家庭醫生又係話唔急,而政府就話觀察。
所以好忐忑

別墅

ginger2006 發表於 17-11-15 13:16
我有揾私家睇過,佢只話唔急,我自己家庭醫生又係話唔急,而政府就話觀察。
所以好忐忑
...

因為你始終無咩唔舒服跡象。。所以啲醫生多數會咁答。。 到有醫生叫你做既時候,你就會逃避架喇,我係咁。。

珍珠宮

mmichellee 發表於 17-11-15 13:20
因為你始終無咩唔舒服跡象。。所以啲醫生多數會咁答。。 到有醫生叫你做既時候,你就會逃避架喇,我係咁。 ...

你講得啱
但依家更年期年輕化,如果50歲前的話,我真係不遠,
p. s. 好像自己找了很多藉口

別墅

ginger2006 發表於 17-11-15 13:33
你講得啱
但依家更年期年輕化,如果50歲前的話,我真係不遠,
p. s. 好像自己找了很多藉口

我30+ 我都覺得我有更年期feel..因為有時會有潮熱既感覺,但係我又會諗會唔會因為粒肌瘤令到身體既荷爾蒙失調先會有咁既感覺。。同埋我唔係淨係得一粒肌瘤,其實我有3粒再加1個水囊。。唉,我子宮入面黏膜增生仲要括宮添呀。。所以呢個手術醫生同我講係值得做。。

珍珠宮

mmichellee 發表於 17-11-15 13:44
我30+ 我都覺得我有更年期feel..因為有時會有潮熱既感覺,但係我又會諗會唔會因為粒肌瘤令到身體既荷爾蒙 ...

你咁年輕真係要做了,有經量多嗎?而且你有不舒服感覚,我好彩D,有1粒,但超大呢!真頭痕。
我個case 私家一定話要做,聽講做呢D手術好揾$,所以我揾私家睇係我家庭醫生介紹(係医生同学),而且我表明會排政府。
其实我遲吓会再揾多個私婦医生睇(已年老不会幫人做手術嘅医生),我想有医生講D中肯D嘅答案,如果真係等幾年係冇問題嘅,我揀等。

別墅

ginger2006 發表於 17-11-15 13:54

我開始有血崩喇同我好易眩。。我初次發現2013年果時得一粒,之後每隔生多1樣如果你排政府做個好處就係會平好多。。我覺得你都係搵返婦科睇啦,家庭醫生唔係唔好,因為始終唔屬於婦科嘛,佢轉介你咪仲比多咗錢~

珍珠宮

mmichellee 發表於 17-11-15 14:03
我開始有血崩喇同我好易眩。。我初次發現2013年果時得一粒,之後每隔生多1樣如果你排政府 ...

政府係平好多,但係開刀,私家可微創,但好貴

別墅

ginger2006 發表於 17-11-15 14:09
政府係平好多,但係開刀,私家可微創,但好貴

我始終都係開刀。。微創太貴喇,同埋有一樣做唔到。。不過啲人話開刀會清得好d.. 我諗有好有唔好,不過重點都係價錢。

珍珠宮

mmichellee 發表於 17-11-15 14:19
我始終都係開刀。。微創太貴喇,同埋有一樣做唔到。。不過啲人話開刀會清得好d.. 我諗有好有唔好,不過重 ...

係,亦係因素之一。
你下個月頭做,總算了結心事,做完輕鬆哂

別墅

ginger2006 發表於 17-11-15 14:25
係,亦係因素之一。
你下個月頭做,總算了結心事,做完輕鬆哂

但係我依家好驚........

別墅

mmichellee 發表於 17-11-15 14:33

尋日打返去診所約做手術時間,係我人生中第一個需要超大勇氣打既電話,超想逃避,手都震埋,堅唔想面對。。

珍珠宮

mmichellee 發表於 17-11-15 14:33

可能你同我一樣,唔夠勇敢,所以好驚

別墅

ginger2006 發表於 17-11-15 14:37
可能你同我一樣,唔夠勇敢,所以好驚

驚係正常嘅,始終未發生,估計唔到嘛。。 但係你自己本身想唔想拎走佢?

大宅

回覆 ginger2006 的帖子

係呀畸胎瘤無得留低。不過,我未做電腦掃描之前一直都係話係肌瘤。
raindrop

珍珠宮

mmichellee 發表於 17-11-15 14:35
尋日打返去診所約做手術時間,係我人生中第一個需要超大勇氣打既電話,超想逃避,手都震埋,堅唔想面對。 ...

絶對明呀!我未到呢步都好驚

珍珠宮

mmichellee 發表於 17-11-15 14:43
驚係正常嘅,始終未發生,估計唔到嘛。。 但係你自己本身想唔想拎走佢?
...

好矛盾囉,想拎走但又怕開刀,唔拎走放係度又怕唔知会点

珍珠宮

Kitkit 發表於 17-11-15 14:51

係呀畸胎瘤無得留低。不過,我未做電腦掃描之前一直都係話係肌瘤。 ...

畸胎瘤不是在卵巢嗎?

別墅

ginger2006 發表於 17-11-15 15:33
好矛盾囉,想拎走但又怕開刀,唔拎走放係度又怕唔知会点

係。。超級矛盾。。好痛苦,有時喺呢度見到啲人講,會梗加驚。。

別墅

Kitkit 發表於 17-11-15 14:51

係呀畸胎瘤無得留低。不過,我未做電腦掃描之前一直都係話係肌瘤。 ...

你做手術都係開刀?痛唔痛呀?

首頁
12345...85

尾頁

跳至