婦女醫護

跳至

首頁
23456...85

尾頁

珍珠宮

mmichellee 發表於 17-11-16 21:25
但係我喺呢一刻比你梗驚。。。。。。因為好快就要做手術

我唔好得你幾多,唔知要唔要做,但就係度等再覆診。
我想問你呢你2013發現時3cm, 4年大了5cm, 医生話快/正常?

別墅

ginger2006 發表於 17-11-16 21:41
我想問你呢你2013發現時3cm, 4年大了5cm, 医生話快/正 ...

醫生一開始又冇特別提及生長個速度係快定慢,起初都只係話無影響就觀察下,醫生有提過話如果到5cm既時候就可以考慮做唔做手術拎走佢。。因為後嚟我覺得真係嚴重咗同好影響我訓覺同小便,我先慢慢有個想法,不如拎走佢或者係時候要同佢哋分手其實對於我嚟講,影響係特別多,初初我都好似你依家咁好迷茫,唔知自己有啲咩symptoms ,但係後尾feel 吓feel 吓就覺得越嚟越多問題,我睇過好多婦科,每個醫生check 到既野同數目,仲有講既野都唔一樣,所以點解我提議你睇多幾個唔同既醫生就係咁解。。

別墅

ginger2006 發表於 17-11-16 21:41
我想問你呢你2013發現時3cm, 4年大了5cm, 医生話快/正 ...

同埋我自己覺得呢啲始終係腫瘤科,雖然係良性,但係無人擔會唔會病變,所以為安全起見你可以考慮吓囉,同埋如果有醫生叫你成個子宮拎走佢,就千祈唔好,因為會好影響身體,啲膚色會變到灰灰黑黑咁架。。

珍珠宮

mmichellee 發表於 17-11-16 21:55
醫生一開始又冇特別提及生長個速度係快定慢,起初都只係話無影響就觀察下,醫生有提過話如果到5cm既時候就 ...

我由10月尾開始發現到現在,睇咗2個私婦+政府,私家講嘅嘢一樣,政府乜都冇做,問吓嘢,抽吓血就話觀察吓,最無聊係我冇經量多,但佢就比咗止血丸,鐵丸叫我食

珍珠宮

mmichellee 發表於 17-11-16 22:01
同埋我自己覺得呢啲始終係腫瘤科,雖然係良性,但係無人擔會唔會病變,所以為安全起見你可以考慮吓囉,同 ...

其实由知道到現在真係好困擾,我都有問自己,係咪做咗会好D,好老實,我真係驚会變惡

別墅

ginger2006 發表於 17-11-16 22:02
我由10月尾開始發現到現在,睇咗2個私婦+政府,私家講嘅嘢一樣,政府乜都冇做,問吓嘢,抽吓血就話觀察吓 ...

可能醫生比定藥你看門口,我最近呢次醫生都有開止血丸比我,因為我小便果時啲血突然間好似瀑布咁,我都嚇親,同埋醫生話止到d 血都會無咁痛。

別墅

ginger2006 發表於 17-11-16 22:05
其实由知道到現在真係好困擾,我都有問自己,係咪做咗会好D,好老實,我真係驚会變惡
...

咁不如你考慮吓做手術啦,你本身有無買保險?你係今年10月發現?

珍珠宮

mmichellee 發表於 17-11-16 22:05
可能醫生比定藥你看門口,我最近呢次醫生都有開止血丸比我,因為我小便果時啲血突然間好似瀑布咁,我都嚇 ...

你如果經量多記得要食,萬一有缺鐵性貧血就麻煩

珍珠宮

mmichellee 發表於 17-11-16 22:08
咁不如你考慮吓做手術啦,你本身有無買保險?你係今年10月發現?

冇買,我今年10月尾發現

別墅

ginger2006 發表於 17-11-16 22:10
你如果經量多記得要食,萬一有缺鐵性貧血就麻煩

我唔知有無缺鐵呀,呢樣反而好似無check 喎。。 我淨係知我好易會暈。。

別墅

ginger2006 發表於 17-11-16 22:12
冇買,我今年10月尾發現

如果無的話,政府做囉,不過係咪有排排?

珍珠宮

mmichellee 發表於 17-11-16 22:12
我唔知有無缺鐵呀,呢樣反而好似無check 喎。。 我淨係知我好易會暈。。
...

医生冇比鐵丸你食?下次睇開問吓医生

別墅

ginger2006 發表於 17-11-16 22:15
医生冇比鐵丸你食?下次睇開問吓医生

下次我諗唔問都會比,因為做完手術實係要食呢啲。。手術流咗咁多血

珍珠宮

mmichellee 發表於 17-11-16 22:13
如果無的話,政府做囉,不過係咪有排排?

即系要等到6月覆診先開始排。
我都唔知排幾耐?之前聽人講話咁大粒会快D,唔知真唔真

珍珠宮

mmichellee 發表於 17-11-16 22:17
下次我諗唔問都會比,因為做完手術實係要食呢啲。。手術流咗咁多血
...

缺鐵性貧血同普通貧血好似有D唔同的,聽人講過缺鐵性貧血易引發婦科毛病,詳情我唔太肯定。

別墅

ginger2006 發表於 17-11-16 22:18
即系要等到6月覆診先開始排。
我都唔知排幾耐?之前聽人講話咁大粒会快D,唔知真唔真
...

你邊排邊諗啦,不如你同佢哋講嚴重啲可能會快啲唔駛排到6月。。

別墅

ginger2006 發表於 17-11-16 22:20
缺鐵性貧血同普通貧血好似有D唔同的,聽人講過缺鐵性貧血易引發婦科毛病,詳情我唔太肯定。
...

等我下次問吓醫生~

珍珠宮

mmichellee 發表於 17-11-16 22:22
你邊排邊諗啦,不如你同佢哋講嚴重啲可能會快啲唔駛排到6月。。

3月私家再覆診,再睇吓有冇大先決定政府果邊有冇得提早。
有時会好嬲自己唔夠堅定

別墅

ginger2006 發表於 17-11-16 22:28
3月私家再覆診,再睇吓有冇大先決定政府果邊有冇得提早。
有時会好嬲自己唔夠堅定
...

我咪一樣迷茫咗5年。。。係5年~ 慢慢嚟啦,人係咁要消化吓做吓research 先會清晰自己想點,話哂開刀嘛,好少人可以充滿勇氣講即刻做。。所以唔好嬲自己,下次覆埋診再問下醫生意見。

子爵府

mmichellee 發表於 17-11-16 20:11

我都有個疑似朱古力瘤既水瘤我亦都有肌瘤,點解我唔使 ...

個醫生要確定裏面總共有幾多粒

首頁
23456...85

尾頁

跳至