自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

lambxx 發表於 17-11-15 10:46
研究下以下文字....

科學家警告說,為促進動物生長和預防疾病而常規使用抗生素是導致抗藥性強的超級細菌產 ...

我個人買organic野唔只冇抗生素,仲有其他野,hormones等。
試問隻雞如果打左針,唔死,但日日互相打到傷傷殘殘咁,就算d蛋食我唔死,我個良心都過意唔去..
我覺得人類食動物ok, 但at least可以盡量ethical d
同埋個黃真係香d好食d

好簡單,如果同樣價錢,你會買organic定非organic?
如果你揀organic,要討論ge係究竟貴咁多值唔值,咁呢個係好主觀ge野
如果你揀非organic,ok咁你買返普通果d 都ok

"Additionally, testing has confirmed that true free-range eggs are far more nutritious than commercially raised eggs. In a 2007 egg-testing project, Mother Earth News compared the official U.S. Department of Agriculture (USDA) nutrient data for commercial eggs with eggs from hens raised on pasture and found that the latter typically contains:

1/3 less cholesterol
1/4 less saturated fat
2/3 more vitamin A
2 times more omega-3 fatty acids
3 times more vitamin E
7 times more beta carotene"

珍珠宮

好媽媽勳章

我多數係惠康買星加坡無激素果隻旦, 次次講呢個話題, 身邊都有人唔認同,
我媽又話我, 個個都係咁食架啦.
朋友又話, 避唔到咁多.

其實美國泰國我都會少買.

大宅

littlesister 發表於 17-11-15 10:53
貴既野係咪代表一定冇激素抗生素?
唔係貴就一定冇,好似名牌化妝品都唔一定係唔傷皮膚一樣
佢要有寫明,我先會買
另外我仲會睇產地,我認為紐西蘭同澳洲比較好,係環境問題

大宅

YanYan0116 發表於 17-11-15 11:01
我多數係惠康買星加坡無激素果隻旦, 次次講呢個話題, 身邊都有人唔認同,
我媽又話我, 個個都係咁食架啦.
...

我會覺得,我有閒錢,我中意買,買完開心、安心、幸福,已經即刻有得着,精神健康都好緊要架嘛~咁佢地唔care,買完佢覺得唔開心咁貴,咪唔好買囉~
少少錢,冇咩所謂啦,一個月洗多百幾姐,食個好少少ge lunch都要啦..

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我婦科E生話

不要吃雞皮

不要吃蝦膏蟹膏

賀爾蒙温床

珍珠宮

好媽媽勳章

bemybride 發表於 17-11-15 11:03
我會覺得,我有閒錢,我中意買,買完開心、安心、幸福,已經即刻有得着,精神健康都好緊要架嘛~咁佢地唔c ...
都係架, 而且我2個都係女, 唔食得多, 無所謂.

大宅

YongXin 發表於 17-11-15 11:05
我婦科E生話

不要吃雞皮
蝦膏,蟹膏含高劑量雌激素,激發乳癌,好在我唔中意食
雞皮我都食少少ge,咁好味T.T

伯爵府

回覆樓主

同埋唔好食死一種,蛋我丹麥,澳洲,新西蘭,新加坡,英國輪住食,其實主要小朋友食,我自己食街外野都唔驚得咁多

大宅

Ytfc 發表於 17-11-15 11:12
同埋唔好食死一種,蛋我丹麥,澳洲,新西蘭,新加坡,英國輪住食,其實主要小朋友食,我自己食街外野都唔驚 ...
英國蛋我只喺citysuper同marks n spencer見過,都要$43-55/6隻,都幾貴。你揀ge產地都唔錯bor!

子爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

有同路人真好,啲人成日話我過份保䕶個女
你鍾意激素咪食多啲囉
我已經唔會特登刻意去提
我哋細個邊有咁多呢啲蠱惑野啊

大宅

我見有些pk超市有自家“士叻牌”丹麥蛋。藍色盒有2種:
-丹麥走地雞蛋6隻$20.6
-丹麥新鮮啡蛋10隻L$39.9/2pack=$2/隻

丹麥雞唔用激素,荷爾蒙,好似較安心。

伯爵府

bemybride 發表於 17-11-15 11:14
英國蛋我只喺citysuper同marks n spencer見過,都要$43-55/6隻,都幾貴。你揀ge產地都唔錯bor!
...

Fusion 都有英國蛋,寫明無激素,平時正價買都幾貴,所以我會成日去睇,有時有啲仲有兩日到期嘅佢會清貨價廿幾蚊,剛剛先買盒25蚊

bemybride    發表於 17-11-15 11:25

大宅

papagirl 發表於 17-11-15 11:15
有同路人真好,啲人成日話我過份保䕶個女
你鍾意激素咪食多啲囉
我已經唔會特登刻意去提
出街食避唔到我都知,喺屋企咪食少d

伯爵府

bemybride 發表於 17-11-15 10:05
成日都聽到話呢樣果樣有激素,我自己就中意買放養雞蛋,原因係我覺得d雞四周走,應該少d病啦,常理推論d蛋 ...

有錢就當然多點選擇,但無錢呢?難道不吃?大人唔食,細路都要食啦!

大宅

hahaha789 發表於 17-11-15 11:18
我見有些pk超市有自家“士叻牌”丹麥蛋。藍色盒有2種:
-丹麥走地雞蛋6隻$20.6
-丹麥新鮮啡蛋10隻L$39.9/2p ...
你指丹麥本身d雞都唔用激素同荷爾蒙嗎?咁都幾好wor~
丹麥走地雞蛋6隻$20.6一時時呀,我有時見係$22-25咁

大宅

monkeydiary 發表於 17-11-15 11:21
有錢就當然多點選擇,但無錢呢?難道不吃?大人唔食,細路都要食啦!
如果真係冇錢,咁都冇計,照食囉,我細個都係照食,我都係出嚟做野,先自己去買呢d~organic食物一向都唔係窮人的玩意,所以我都唔係好捨得買organic肉

水晶宮

回覆樓主

除非自己養,連飼料也嚴格監控,否則也不能百分百保證。

公爵府

bemybride 發表於 17-11-15 10:52
cp蛋我都曾經買過,原來都冇激素~nice

我見包裝有寫

bemybride    發表於 17-11-15 11:28

翡翠宮

畀面勳章

littlesister 發表於 17-11-15 10:53
貴既野係咪代表一定冇激素抗生素?
其實唔係要買貴野,而係買註明無激素和有認證的,有些日本蛋都幾貴,但冇講明有機同冇激素
日日是好日

大宅

Cheddar85ang 發表於 17-11-15 11:25
除非自己養,連飼料也嚴格監控,否則也不能百分百保證。
斷估點都好過非organic ge~

首頁
12345...10

尾頁

跳至