自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

象牙宮

我拉叔無仔女, 佢一直住係可以買既公屋,佢而家考慮緊買唔買喎! 佢話第時可以逆按揭,有咩事有錢養老,或者留間屋比我嬸嬸! 唉,其實無仔女,一個月交千幾蚊租咪好囉,何必幾十歲人仲買樓呢?雖然三十萬係好平,但係好似有D攞苦黎辛咁! 阿叔今年50有多,屋企係拉仔, 阿嫲阿爺已經走左幾年,從來無錢留低!尋日姑姐打比我問意見,我都唔知講咩好

男爵府

無話可說 發表於 17-11-15 16:02
我拉叔無仔女, 佢一直住係可以買既公屋,佢而家考慮緊買唔買喎! 佢話第時可以逆按揭,有咩事有錢養老,或 ...

我呢排同朋友傾計,佢間公屋都可以買,但佢無買,我都有問點解,兩公婆先40歲,細女都16,完全供得起,仲剛剛攞錢裝修。佢答我,買左要俾維修,差餉,管理費,第日就算想買出都要補地價,佢話而家幾好,千幾蚊住500幾呎,有問題,房署兩日耐上黎整,一樣有保安 ,佢唔知做咩要買。。。。佢講完,我都覺得幾有道理

公爵府

回覆樓主:

我唔清楚公屋可唔可以逆按揭,只知未補地價居屋都可以做。如果有逆按揭,我覺得都不失為一個好的安老辦法。

wcpcelia    發表於 17-11-16 17:38

公爵府

wing51110 發表於 17-11-15 16:23
我呢排同朋友傾計,佢間公屋都可以買,但佢無買,我都有問點解,兩公婆先40歲,細女都16,完全供得起,仲剛 ...

呢啲就是窮人同富人思維方式的不同(恕我多口喇)!窮人思絕著重眼前利益、享受,富人思維,若有機會,總想置點產業。金錢和資產是兩個不同概念。

noelching39    發表於 17-11-18 15:36
knifesheep    發表於 17-11-15 18:27

男爵府

20020116 發表於 17-11-15 16:29
呢啲就是窮人同富人思維方式的不同(恕我多口喇)!窮人思絕著重眼前利益、享受,富人思維,若有機會,總 ...

你講嘅富有同窮 係心中定係實在?講真富有就唔會40歲仲住緊公屋啦。。。。換個方式諗,可能佢滿足現狀呢?我只會講只要自己覺得足夠,開心就ok,兩公婆有共識,亦唔想第日做仔女嘅負擔,可能都係另類富有

琥珀宮

我呢排同朋友傾計,佢間公屋都可以買,但佢無買,我都有問點解,兩公婆先40歲,細女都16,完全供得起,仲剛 ...
無錯,維修費管理費其實幾甘,有政府維修又唔駛自己去煩幾好

琥珀宮

都係架,夾錢維修先大鑊

子爵府

回覆樓主

如果無仔女,我唔會買啦,又要交管理費,不如簡單d只交租。

象牙宮

tansyneko 發表於 17-11-15 16:37
無錯,維修費管理費其實幾甘,有政府維修又唔駛自己去煩幾好

我都覺係,雖然我都住舊樓,仲過30年,管理費見都係百幾蚊,但真係驚維修費! 有得比我買都唔買

侯爵府

呢啲就是窮人同富人思維方式的不同(恕我多口喇)!窮人思絕著重眼前利益、享受,富人思維,若有機會,總 ...
富戶政策收緊下,我會買(現在沒資格,到我拿長者屋時,唔知政策如何?)
世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

水晶宮

回覆樓主:

老咗可能會攞政府福利就唔好買

珍珠宮

無話可說 發表於 17-11-15 16:02
我拉叔無仔女, 佢一直住係可以買既公屋,佢而家考慮緊買唔買喎! 佢話第時可以逆按揭,有咩事有錢養老,或 ...
如果層樓只係三十幾萬,逆按應該都唔會按到好多錢退休用wor。
而且到時有物業,會唔會影響老左申請政府援助?呢d都要考慮。

男爵府

mocha20150323 發表於 17-11-15 16:43
如果無仔女,我唔會買啦,又要交管理費,不如簡單d只交租。

應同

象牙宮

mrschocolate 發表於 17-11-15 17:05
如果層樓只係三十幾萬,逆按應該都唔會按到好多錢退休用wor。
而且到時有物業,會唔會影響老左申請政府援助 ...

根據而家,老人金同綜援都可以有樓,只係現金果度唔可以過額啫! 有時都唔明D男人點諗野,點解係都要買樓啫

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

無錯,自置可賣返俾綠表,唔駛補地價,有仔女更要買,以免日後要審查,除名,搬細單位。佢間屋未必住倒一世。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

無話可說 發表於 17-11-15 17:24
根據而家,老人金同綜援都可以有樓,只係現金果度唔可以過額啫! 有時都唔明D男人點諗野,點解係都要買樓 ...

綜援可以有物業? 唔係連保險都唔可以有嗎?咁大把人都可以申請?

珍珠宮

你意思係因為佢窮,所以著重眼前吾駛交管理費、差响、維修⋯⋯而富人就一定會諗買樓置業?我吾認同,好耐之前睇左個名人專訪(印象係林夕,但吾肯定),佢絕對吾會係窮人,但佢話買樓係投資嘅一種行為,如果只係為左解决住屋需求根本吾駛買,同一筆錢去投資可以得到更多回報⋯⋯就以嗰位jm朋友來講,係解決左住屋需求嘅情況下,如買返自住緊間公屋,只係增加生活成本,而吾係改善生活,咁點解要買?其實只有夾係中間中產為求一份安定,同不甘幫人供樓,唯有做樓奴

公爵府

kavenzou 發表於 17-11-15 17:51
你意思係因為佢窮,所以著重眼前吾駛交管理費、差响、維修⋯⋯而富人就一定會諗買樓置業?我吾認同,好耐 ...

跟據樓主嘅題目,我嘅著眼點係可做逆按揭安老嘅前題下,應該置業為將來打算,而不是見步行步的人生。我並不完全為投資而論。

象牙宮

fuhk 發表於 17-11-15 17:39
綜援可以有物業? 唔係連保險都唔可以有嗎?咁大把人都可以申請?
...

老左65歲無仔女養就可以,我阿叔都無仔女, 不過要睇保險同其他資產,現金囉! 我唔知佢收埋幾多喎

公爵府

wing51110 發表於 17-11-15 16:33
你講嘅富有同窮 係心中定係實在?講真富有就唔會40歲仲住緊公屋啦。。。。換個方式諗,可能佢滿足現狀呢? ...

現實中袋裡有沒有現錢只是一時的狀況,最重要是思維,思維帶領我們行為,一連串唔同嘅行為抉擇,最終導致不同的命運

首頁
12345...12

尾頁

跳至