親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

kmpurin 發表於 18-8-19 06:53
如果係坐隔日的connecting flight 係可以入新加坡市內玩,但唔可以拎行李
我就分開機票買,鐘意隔幾多日再 ...

所以出閘玩就要分開2程去買機票嗎?

男爵府

BK Milk勳章

coney 發表於 18-8-21 11:09
請教咩叫share code flight ? 我有見到每日都有幾班機有SCOOTS 的.

訂機票時航班有部份會顯示operated by scoot,即係即使你係星航網站買機票,但實際是要在Scoot counter check in,坐Scoot 嘅飛機

男爵府

BK Milk勳章

taifat 發表於 18-8-21 12:23

thx

我又唔覺得服務食物特別好,來回香港新加坡小朋友仲有小禮物,悉尼返新加坡每人都有一份牙刷同襪。
仲遇上黑口黑面嘅空少比說話我地聽,我見佢對其他人都係咁,好討厭嘅咀臉
A380係好正嘅腳前嘅空間係濶d,其他都差不了多。
好好彩咁多程機都好準時
新加坡機場轉機都好方便,小朋友又有遊樂場,食物又好食
直航有直航嘅好處
但我買機票時星航同澳航CX價錢實在相差太多

男爵府

tinkerbell2004 發表於 18-8-21 22:05
你咁快又準備再去嗎?

係呀,2個小朋友好想再去,屋企人見D相好靚又想一齊去,黄金海岸真係好岩一家大細

男爵府

kmpurin 發表於 18-8-22 11:25

我又唔覺得服務食物特別好,來回香港新加坡小朋友仲有小禮 ...

唔該晒呀 咁睇落都唔太差,同埋轉機可以俾小朋友鬆一鬆,我地又想喺新加坡stopover玩幾日
CX唔考慮,搭過幾次服務唔好,食物又差

男爵府

kmpurin 發表於 18-8-22 11:19
訂機票時航班有部份會顯示operated by scoot,即係即使你係星航網站買機票,但實際是要在Scoot counter ch ...

但SG係有餐和包LUGGAGE, 但SCOOTS係逐樣計的.

咁我想問下, SCOOTS 同SG的都坐同一樣機, 咁空姐係吾係要MARK住邊個係SCOOTS沒有訂餐咁呀?

男爵府

BK Milk勳章

coney 發表於 18-8-22 14:47
但SG係有餐和包LUGGAGE, 但SCOOTS係逐樣計的.

坐Scoot 時空姐有個list,係機上面對番邊個係有餐有飲品。個餐係得一款無得揀。
除些以外,額外要水要飲品要小食係要買。
新加坡去黃金海岸係夜機,已經食晒野先上機,所以我嘅小朋友都無食。

男爵府

BK Milk勳章

taifat 發表於 18-8-22 12:07
唔該晒呀 咁睇落都唔太差,同埋轉機可以俾小朋友鬆一鬆,我地又想喺新加坡stopover玩幾日
CX唔考 ...

我覺得ok 架
時間又唔差,係坐多幾個鐘頭機囉
玩埋新加坡又

複式洋房

小bb女 發表於 18-8-19 13:29
回覆 12162003 的帖子

薄羽絨一定要,早晚凍架

十三天的黃金海岸+悉尼旅程 終於完成。

複式洋房

wittymom 發表於 18-8-23 11:16

很多難忘+想不到的事 ……澳洲的天空每天也是這麼的藍、品嚐了食物原有的味道、和人們的友善……

複式洋房

wittymom 發表於 18-8-23 11:17

很多難忘+想不到的事 ……澳洲的天空每天也是這麼的藍、品嚐了食 ...

很多難忘+想不到的事 ……澳洲的天空每天也是這麼的藍、品嚐了食物原有的味道、和人們的友善……

天氣方面 : 只可以說 在陽光下/室內 只需穿長袖衛衣; 但一有風吹來/在陰頂下 便要著相薄羽絨 怎至要+風褸。 在沙灘 可以只穿上風褸, 但在碼頭 /海邊,沒有陽光的時候/晚上,便會很大風, 風是凍風,著相羽絨+風褸型 也可"頂"一會。

黃金海岸 入境: family 或16歲以下 大排長龍, 我們就排了45mins至一個鐘 才埋到counter check證件。 晚沒有睡的人 可能會感到有啲肚餓。

adrio    發表於 18-9-7 12:39

複式洋房

很多難忘+想不到的事 ……澳洲的天空每天也是這麼的藍、品嚐了食 ...

check 行李: 眼見好像分開兩種, 第一種 打開行李喼逐件逐件check; 但一般是第二種 - 每人(細佬或大人) 持著自己的行李喼+hand carry 排隊被警犬嗅嗅, 感覺很嚴格。

子爵府

天空無雲時真係好假 我鍾意有白雲時的天空, 呢一幅係啱啱喺黃金海岸落機時影嘅,之後都好難見得返.

大宅

回覆樓主

今日悉尼第四日
怕凍的話真係要薄羽絨
入境+16可自助通道,自助影一張相過關
我坐星航去悉尼嗰程A380 但不及香港飛新加坡777 咁新同舒服

男爵府

kmpurin 發表於 18-5-10 23:13
Seaworld resort 推出限時優惠
最平Aud $199 一晚,包2大2小早餐及movie world, sea world & wet n wild 3 ...

HI KMPURIN,

請問你住過呢58% OFF的3日2夜的SEAWORLD RESORT, 係吾係可以One free entry to Paradise Country? 請問你那3日去四個地方點安排時間. 係吾係MOVIVE WORLD和SEA WORLD都吾駛用一日呀?

因為我想EASTER去. 又係想住. 所以多問兩句.

THANK YOU!

男爵府

BK Milk勳章

coney 發表於 18-9-2 15:16
HI KMPURIN,

我住咗3晚,包咗4日任去sea world, Wet n wild, paradise country, movie world
無限次數

Sea world 我嘅小朋友玩機動遊戲,人少少玩咗好多次,大半日可以玩晒,我去完whale watch 就入園,玩到5點

Movie world 又係小朋友不玩小朋友嘅機動遊戲,11點左右到,玩到5點鐘走。其實個樂園好細,好快就行完。

Paradise country 最好下午先去,朝早超多大6旅行團,佢地係園入面食埋buffet 先走。佢地走晒最即刻舒服晒,安靜好多。

Sea world resort 入面有泳池有滑梯,仔女好鐘意玩,第一日check in 之後係酒店玩水,之後入咗sea world 玩機動遊戲。

如果有特價係好抵住,不過預咗房係比較舊,但乾淨,出入要坐uber 或自駕會好d。早餐就好一般,都可以食飽,好多生果選擇

男爵府

kmpurin 發表於 18-9-2 20:48
我住咗3晚,包咗4日任去sea world, Wet n wild, paradise country, movie world
無限次數

哦, 原來你坐了3晚. 請問DINNER你地去左邊到吃? WET N WILD係吾係離開好遠架?

男爵府

BK Milk勳章

coney 發表於 18-9-2 22:32
哦, 原來你坐了3晚. 請問DINNER你地去左邊到吃? WET N WILD係吾係離開好遠架?
...

第一晚我買咗杯面,因為嗰朝7點幾落機,預咗會好早瞓,實際當然都係
第二、三晚就去完樂園出去surfers paradise 食,食完坐uber 返酒店

酒店有餐廳,有buffet,有日本餐廳(星期三至日先開)
Wet n wild 係movie world 附近,我去完paradise country 坐uber $7.5過去,幾分鐘車程,好近
行路我估要半個鐘

男爵府

kmpurin 發表於 18-9-3 01:08
第一晚我買咗杯面,因為嗰朝7點幾落機,預咗會好早瞓,實際當然都係
第二、三晚就去完樂園出去surfers par ...

明白啦. 咁由酒店過去WET N WILD / MOVIE WORLD你都係CALL UBER過去, 用幾錢呀? 我地會自駕的. 不過估吾到酒店同呢幾個景區竟然距離咁遠, 要跨過公路在另一邊咁奇怪囉. BY THE WAY, 我EMAIL問佢地出年會否做PROMTION, 佢話應該有, 叫我留意.

男爵府

BK Milk勳章

coney 發表於 18-9-6 09:29
明白啦. 咁由酒店過去WET N WILD / MOVIE WORLD你都係CALL UBER過去, 用幾錢呀? 我地會自駕的. 不過估 ...

其實樂園係喺晒嗰邊
Wet n wild
Movie world
Paradise country
Australian spectacular
Dream world

係sea world 叫做最近‘市區’

首頁

尾頁

跳至