親子旅遊

跳至

首頁
12345...35

尾頁

別墅

小bb女 發表於 18-2-6 07:39
現在六晚悉尼,5⃣️晚黃金海岸,兩晚布里斯班,可否分享下你的行程。
...

我行程比較少,因為小朋友活動時間較少,而且有些景點之前有去過,所以未必好有參考價值,

第一天:抵步後 酒店休息
第二天:fish market, opera house, darling harbour, aquarium,
第三天:hunter valley
第四天: hunter valley garden, chocolate factory
第五天:hunter valley, holbert oyster farm, the entrance餵塘鵝
第六天:the rock market, china town, outlet
第七天:飛gc, 晚surface paradise
第八天:sea world
第九天:paradise country,movie world
第十天;surface paradise, brisbane
第十一天:brisbane 遊船河,south bank
第十二天:shopping,晚機回港

我小朋友仲細 好多時大半日已經攰 係街外又訓唔倒 所以行程好hea, 番黎遺憾地在黃金海岸時間不足 又攰 下次如果再去會淨係係gc或sydney停留耐d 每轉一間酒店小朋友又要適應又不斷執行李都係折磨

我地住service apartment 晚餐一般外賣或自己煮 住service apartment就係全旅程至舒服既地方。

你小朋友幾大?

別墅

shirleyng817 發表於 18-2-6 09:17
見大家多數暑假去,嗰邊唔係好凍咩?會唔會冇咁好玩?

如果聖誕去,假期無咁多,太趕玩又吾想。所以盡量集中在北面玩。

別墅

回覆 shui1111 的帖子

我地小朋友由五歲幾到九歲.我地全程住民宿,因為想一齊住方便玩同互相照顧.一個地方換一次住宿,悉尼同gold coast都留到5-6日,應該夠我地慢慢玩.BNE實際都係得一日多少少,所以應該唔怕悶既,如果咁遠去到,都希望去睇下.我地小朋友多,都係HEA住返,悉尼以外會自駕,會輕鬆好多

別墅

回覆 小bb女 的帖子

我都係一行12人,

去既時候三十幾度, 冷氣係我主要CONCERN, 睇過好多AIR BNB都唔係全屋有冷氣或者只係廳有冷氣, 所以最後都係訂番APARTMENT。 另外你地要考慮行李問題~因為租車雖然有12座, 但未必擺得落12人行李, 仲有小朋友要用CAR SEAT, 所以你都要留意行李擺放問題。

中途我係坐VIRGIN去GC, 要留意佢行李嚴格得一件FREE同23KG。(我去程坐國泰係有30KG)

我囝囝到而家仲對黃金海岸念念不忘, GC有主題樂園真係好興奮, 只係日日行既路太多, 真係有D攰

別墅

我地7月去,應該唔洗擔心冷氣的問題了我地會租2間架車,其實主要係由GC機場到民宿個程會有咁多行李,因為我地有2人都提早走,所以上BNE出機場時已經少左2個人,又會鬆動少少.
我自己都好期待這次旅程,咁大個女第一次去咁遠
BNE返SYD個程內陸已經買左Virgin,因為上個月有特價,現在等緊SYD去 GC個程出特價.之後先再租車

別墅

回覆 小bb女 的帖子

請教下, 你訂既BNB 係幾錢倒呀???我之前睇過價錢都唔係平, 所以最後都訂左APPARTMENT.

別墅

2晚,$5427 hkd.初初我地都有睇酒店的,因為我地3家人,我睇過酒店都要千六,七一晚,現在我地3家人除開,都唔洗一千蚊晚.BNE的住宅,我見大部份又大又靚,一齊住,泊車同煮食都方便我地

別墅

回覆 小bb女 的帖子

我係GC 住既3 BEDROOM APARTMENT就平均HK$2200/晚, 我地訂左兩間3 BEDROOM 比12個人住~

我見倒GC既bnb好多都好靚, 等你番黎分享

別墅

d住宿,間間都好鬼豪,GC又係,係到住唔到豪宅,去到試下都好

大宅

醒目開學勳章

回覆樓主

請問悉尼有冇apartment 推介,我們4大1細,最好近車站

珍珠宮

Optical8899 發表於 17-11-17 00:15
我8月會去MEL 6日,然後SYN 3日再去BNE加Gold Coast7日。昨天剛好買了Virgin Australia ...
我也是,8月10日去,買THAIL AIRWAY。。到時MELBOURNE 玩。。。仲睇下邊度有得騎馬。

別墅

回覆 bonnie_chan 的帖子

我地人多,所以只租了airbnb

子爵府

Optical8899 發表於 17-11-17 00:53
我見做緊promotion, 我2大2小,包埋2程內陸機$15000,所以唔諗咁多,買左先算

好平呀
我一家三口 買來回 Sydney 要 $18000

別墅

我粗略定好14天行程了,大家交流下

8/5 7:55到埗, 先到民宿安頓行李。第一站先到Fish Market 午餐 之後到The Rock Market, 徒步前往歌劇院,購買日用品後回民宿休息。

8/6 Featherdale Zoo + 博物館/公園

8/7 Blue Mountain

8/8 Darling Quarter Kids Playground, Paddy’s Market買手信, Queens Victoria Building QVB, China Town

8/9 Bondi Beach, Watsons Bay, The Gap Park

8/10 約11:00內陸機到達Gold Coast, 先取車,之後到達民宿,安頓後可到超市購買日用品,下午4:00 左右出發到natural bridge national park gold coast (車程約1小時) 觀看藍光虫

8/11 上午觀鯨 + Movie World + surface paradise (行沙灘)

8/12 Southport Broadwater Parklands (公園) +Charis Market (13:30 喂鶶鵝表演) + 選擇性去outlet + beachfront night market

8/13 Currumbin Wildlife Sanctuary + 到時再決定有咩地方要去

8/14 開車前往Brisbane , 市區午餐後到 Southbank Parkland

8/15 前往ZKKA嘉年華

8/16 前往Brisbane Airport 回SYD

8/17 自由活動

8/18 11:30 到達機場, SYD  HKG 14:20 – 22:00

請問我地這個行程覺得點呀?特別是黃金海岸個幾日? 到埗第一日睇藍光虫?Movie World半天夠未? 9:00 一開門就去Sea World,1:30去睇大咀烏,會唔會好趕? 黃金海岸第四日,如果去完動物園,大家仲有咩建議比我?如果唔好shopping的話,因為我見好多人話個outlet無野好買

悉尼個幾日我都係跟一些blog友的行程

大宅

小bb女 發表於 18-2-6 12:15

我地7月去,應該唔洗擔心冷氣的問題了我地會租2間架車,其實主要係由GC機場到 ...

hi, 我見virgin Australia, 由布里斯本去悉尼,一程是AU$99, 是否算便宜?

別墅

回覆 chun媽 的帖子

我一月時買左,$89

大宅

小bb女 發表於 18-3-8 16:10
回覆 chun媽 的帖子

我一月時買左,$89

回程呢?

別墅

chun媽 發表於 18-3-8 23:23
回程呢?

去程悉尼去黃金海岸未買,因為未見有平。

大宅

小bb女 發表於 18-3-8 23:24

我見由悉尼去黃金海岸一程,都好貴, 一般超過AU$110 , jetstar也不平,20kg行理,要成au$26

大宅

小bb女 發表於 18-3-8 23:24

delete重複

首頁
12345...35

尾頁

跳至