懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

子爵府

有睇開中醫嘅jm,請問你地隔幾耐睇一次?每次攞幾劑藥?

我中醫要我2星期睇一次,好似好密?

男爵府

MMQ 發表於 17-11-16 10:49

通常一星期一次佢要同你把脈睇身體變化再開藥架ma

複式洋房

睇體質 如果血氣唔夠 頭3個月最好個個星期睇 過左3個月就唔駛睇咁密 有需要先再睇 臨生果個月就去清胎毒 我個中醫係咁講

複式洋房

回覆樓主

開頭我有嘔所以去睇,咁醫師開三日藥俾我,翻渣煲可以飲六日嘅
然後佢又教我媽煲鮑魚竹茹俾我飲黎止嘔
我睇左兩次就克服左啲嘔

之後過左三個月,因為頭痛同出汗出得好勁睇過一兩次
佢都同我講呢啲係小事,有次開左啲藥,又有一次藥都唔開,淨係教我執咩料煲湯飲黎補身解體內嘅熱,叫我無咩事唔洗睇,到臨生先搵佢佢提我唔好亂食野飲野解胎毒,佢話會幫我搞掂

所以以我經驗,如果醫師係有料,佢會知你穩唔穩定,健唔健康,然後作出合適嘅治療,無話硬性講明幾耐睇一次咁樣

子爵府

MMQ 發表於 17-11-16 10:49

我係一星期一次. 差不多KEEP 左兩年. 除左長假會暫停.
Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

子爵府

cookie211 發表於 17-11-16 12:51
睇體質 如果血氣唔夠 頭3個月最好個個星期睇 過左3個月就唔駛睇咁密 有需要先再睇 臨生果個月就去清胎毒 我 ...

我5個月啦,中醫要我2星期睇一次。其實佢話我情況算好,無嘔無暈,只係作嘔(唔係真嘔) 、味覺同口味變左,比好多人好喎。

不過原來有jm個個星期睇,仲密過我。

首頁

尾頁

跳至