有無試過荷爾蒙失調?

Flovena
|
有, 成面瘡, 肥, 影響經期。
食左3個月避孕藥, 經期正常返, 瘡都無晒。
但到而家都仲係肥。
jc2009
|
bananaGi 發表於 17-11-17 11:46
醫生叫我食避孕藥,幾日啦,仲滴緊
我想應該不同的, 因我睇中環專科, 醫生沒講到我食的是避孕藥.
SARIDON
|
bananaGi 發表於 17-11-17 10:19
你唔停食? 仍然食下去?

剛食咗10年, 避孕藥其實係一種荷爾蒙藥,身體唔舒服自然就要食藥,我又唔覺得有乜嘢問題,食咗十年聽落好似好長 ,當中我斷斷續續嘗試過停, 都唔成功,今年再檢查,醫生話我無事,真係停到,所以依家無食。。
Kanyin
|
bananaGi 發表於 17-11-16 21:18
影響埋m

有,m都停埋。
去睇家庭醫生,食幾日藥d m就回來了。
放心。小問題
sukisa
|
我應該係,4個月無嚟m,但係我受唔到避孕藥,一食就會皮膚過敏,都唔知可以點
sfuhsg
|
LINGS 發表於 17-11-16 22:39
幾年前試過,7個月冇嚟m,肥左20磅,成個額頭生滿暗瘡,果時好灰,試過睇醫生都冇用,之後聽人講焗菊花茶飲 ...

請問點整架?菊花邊度有?
Mary媽咪
|
影響埋m

我以前有個同學有
佢係咁嚴重嗰隻
本身係d 好骨感既人
我識佢時係唔同班咁啱一齊被罰企教員室門口
到中四嗰年同佢一班坐埋隔離
佢問我記唔記得佢
我真係唔記得佢
佢後尾話佢係荷爾蒙失調攪成咁
到學期尾佢越黎越嚴重
攪到好似人地生完bb 咁有人奶
再後尾點我就唔知啦
因為冇耐之後佢就停左學
HoneyDewDew
|
廿幾歳響外國返新工,太緊張,試過兩年冇m, 冇理,亦唔知會影響生育,所以一直冇理。淨係響加拿大睇過醫生,開維他命。㸃知直到返港,俾亞媽迫睇婦科,個西醫又係開維他命,不過叫我去隔離余仁生買白鳳丸,我仲記得一粒分三次食,食咗兩次即黎m.之後就冇事了,宜家有兩個小寶

juicehkt
|
sukisa 發表於 17-11-17 20:30
我應該係,4個月無嚟m,但係我受唔到避孕藥,一食就會皮膚過敏,都唔知可以點
...
你食避孕藥點樣過敏?我食左2星期就爆瘡又臉紅。。 我唔知食藥初期係咁定我唔受得
juicehkt
|
Sbbxoxo 發表於 17-11-17 11:57
前年試過,一個月黎兩次m,一黎就10日,下爬生哂石頭瘡勁辛苦,之後keep住睇中醫先好返
...
我又係咁呀, 3星期一個cycle, 但每次黎12日。。。 宜家食緊避孕藥2星期, 但大爆瘡又臉紅。。。 我唔知仲食唔食好。。。 請問你食左幾耐中藥先好番? 可以pm我你睇邊個中醫嗎?謝謝
sukisa
|
juicehkt 發表於 17-11-17 23:00
你食避孕藥點樣過敏?我食左2星期就爆瘡又臉紅。。 我唔知食藥初期係咁定我唔受得 ...

我之前食,塊面岀咗2撻5毫子咁大嘅紅印,同埋脾氣超暴躁,仲燥過平時谷嚟m嗰陣,一停咗藥無幾耐紅印就退咗。
其實之前大肚都有岀過紅印,睇醫生搽藥都無用,直到生完先退。我諗我係唔可以改變荷爾蒙
juicehkt
|
sukisa 發表於 17-11-17 23:18
我之前食,塊面岀咗2撻5毫子咁大嘅紅印,同埋脾氣超暴躁,仲燥過平時谷嚟m嗰陣,一停咗藥無幾耐紅印就退咗 ...

我宜家係臉頰紅又爆瘡, 臉又油左唔知停唔停藥好
bananaGi
|
juicehkt 發表於 17-11-17 23:03
我又係咁呀, 3星期一個cycle, 但每次黎12日。。。 宜家食緊避孕藥2星期, 但大爆瘡又臉紅。。。 ...

維持左幾耐21日 cycle?
salmon_lee
|
wy_yen 發表於 17-11-16 23:04
好多年前試過。。仲o黎足成個月m。。。係日日都勁多果種。。。果時記得中西醫都有睇。。食埋止血藥都冇咩反 ...

你呢個好恐怖
Vickymak2003
|
我都想知可以點,呢幾年每3至4個月至嚟1次m
juicehkt
|
bananaGi 發表於 17-11-18 00:07
維持左幾耐21日 cycle?
都幾年。。 試過睇中醫, 可能佢唔夾我, 好反覆,但普遍都是21日
lyf2409
|
SARIDON 發表於 17-11-17 00:11
我。。 嚟m嚟得好恐怖,困擾咗好耐,去睇婦科醫生, 醫生confirm係荷爾蒙失調,最後係食避孕丸,我食咗差不 ...

點confirm?抽血 ?定醫生憑經驗?我都好困擾 時正常又時唔正常
Vivi-vincy
|
影響埋m

每次黎M都十幾日,已經六年了,之前看專科醫師開一個月避孕藥,食完肥咗二十磅,之後唔敢再食同睇醫生,到依家都減唔落去,M依然黎十幾日,請問大家有冇辦法?
kimmy2006
|
我都煩緊呢個問題
bananaGi
|
kimmy2006 發表於 17-11-18 00:35
我都煩緊呢個問題

你咩情況?