烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

回覆樓主

水會浸到燉鐘嗎?我試過可能浸到,會滾出來,不過我吾係燉檸檬。

其實燉野係用蒸氣加熱,如果浸水加熱,會吾會變左煮?

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

0q.cathy 發表於 17-11-20 14:08
水會浸到燉鐘嗎?我試過可能浸到,會滾出來,不過我吾係燉檸檬。

其實燉野係用蒸氣加熱,如果浸水加熱,會 ...

侯爵府

2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

0q.cathy 發表於 17-11-20 14:08

其實燉野係用蒸氣加熱,如果浸水加熱,會 ...
我用燉盅又無滖出黎. 可能因為我再用錫紙包住佢. (原因係我只放燉盅內蓋, 無放外蓋,所以包住)
我都係放少少水. 主要都係用佢煲內既氣燉者. (因為高壓有真空,佢D氣都無排走過)

同埋如果怕好似煮甘. 可以再少D水都得. 其實佢唔會無水.

公爵府

nono76 發表於 17-11-20 14:58
我用燉盅又無滖出黎. 可能因為我再用錫紙包住佢. (原因係我只放燉盅內蓋, 無放外蓋,所以包住)
我都係放少少 ...

我有加外蓋,但都滾出,所以我估我做錯左,我會再試,不過我估檸檬應吾會滾出,因為無水

侯爵府

0q.cathy 發表於 17-11-20 16:40
我有加外蓋,但都滾出,所以我估我做錯左,我會再試,不過我估檸檬應吾會滾出,因為無水
...
我其實都燉左3次, D水無咩少同無滾出黎.有無放絛無巾係水面?

公爵府

nono76 發表於 17-11-20 17:05
我其實都燉左3次, D水無咩少同無滾出黎.有無放絛無巾係水面?

有放毛巾,再放個架,水浸左1/3個燉鐘,我下次放水d水, 水放至掂到個底就好,睇下點先

侯爵府

0q.cathy 發表於 17-11-20 18:16
有放毛巾,再放個架,水浸左1/3個燉鐘,我下次放水d水, 水放至掂到個底就好,睇下點先
...

可能太多水啦,下次少d水試下。反正都唔會點蒸發d水。加油

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

nono76 發表於 17-11-20 09:39
大家都係有心分享, 無問題啦..謝謝你

同意 , 謝謝兩位 JM 。

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

禁止訪問

公爵府

nono76 發表於 17-11-20 21:05
可能太多水啦,下次少d水試下。反正都唔會點蒸發d水。加油

我今日試左燉檸檬啦,今次用好少水,剛到燉鐘底,連燉三次,攪左4,5個鐘,終於成功,現等佢凍。

水晶宮

育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

侯爵府

0q.cathy 發表於 17-11-22 21:26
我今日試左燉檸檬啦,今次用好少水,剛到燉鐘底,連燉三次,攪左4,5個鐘,終於成功,現等佢凍。

...

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

nono76 發表於 17-11-18 11:38
我整到啦!

新奇x檸檬 7個

複式洋房

複式洋房

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

nono76 發表於 17-11-18 11:38
我整到啦!

新奇x檸檬 7個

請問玻璃樽是否淘的?可直寄到香港嗎?
謝謝

侯爵府

maymayin 發表於 17-12-4 23:14
請問玻璃樽是否淘的?可直寄到香港嗎?
謝謝
係丫!我淘架. 不過我用轉運.比香港買平好多. 送比人都唔肉痛.

男爵府

回覆 nono76 的帖子

請問七個檸檬,是不是只整了相片中的四瓶?

首頁

尾頁

跳至